boxa inteligentă Alexa
Acasa » Recenzii » Review boxă inteligentă Amazon Alexa Echo Dot 4

Review boxă inteligentă Amazon Alexa Echo Dot 4

de Andrei Russo
8 min.

Boxele inteligente sunt parte din viața noastră mai mult ca oricând. Unul dintre cei mai buni asistenți virtuali, Amazon Alexa, te poate servi chiar de pe boxa inteligentă Echo Dot 4. Bine, Alexa îți este alături pe orice boxă inteligentă de la Amazon. Iar dacă o vrei tot timpul cu tine, poți folosi aplicația Alexa pe orice telefon sau tabletă.

În acest articol vom vorbi despre cum funcționează și ce ar trebui să iei în calcul dacă vrei o boxă inteligentă Amazon Alexa Echo Dot 4. Deși multe din cele ce urmează se regăsesc pe aproape toate boxele gigantului Amazon.

Amazon Echo Dot 4
Amazon Echo Dot 4

Las-o pe Alexa să te ajute să nu mai uiți vreo dată ceva. Fie că vrei să aprinzi luminile sau să asculți muzica preferată oriunde în casă, aceasta te va ajuta!

Păreri boxă Alexa Echo Dot 4

Înainte să încep, vreau să stabilim un lucru clar. Numele boxei este de fapt Amazon Echo Dot 4. Alexa este doar asistentul virtual de pe această boxă. Iar seria Echo de la Amazon este compusă din diferite boxe inteligente. Toate au același principiu de funcționare, dar cu diferite plusuri sau minusuri.

Citește și: Ce este Amazon Echo?

Noi am optat pentru Echo Dot 4 pentru că nu avem nevoie de mai mult de atât. Este o boxă destul de mică și se încadrează super bine în orice decor. Mi-ar fi plăcut foarte mult să prindem varianta gri, dar și cea albastră arată foarte bine.

Echo Dot 4 este cam cea mai ieftină variantă a boxelor de la Amazon. Este nițel mai scumpă decât Google Home Mini, dar la nivelul Google Nest. Dacă ai deja un cont de Amazon, te poți conecta cu acesta în aplicația Alexa pe telefonul sau tableta ta.

Conținut cutie Amazon Echo Dot 4

Cutia este una destul de minimalistă, o poză cu boxa, logo-ul Amazon și logo-ul echo dot. Iar în interiorul acesteia găsim boxa, cablul de alimentare și manualele.

continut cutie Alexa Echo Dot 4

Aspect și design

Spre deosebire de versiunile anterioare, Echo Dot 4 are un aspect diferit. Acesta are o formă sferică acoperită de un material textil plăcut. Iar în partea de sus butoanele esențiale: volum ±, mute, talk. Butoane pe care, sincer, le-am folosit doar de vreo două ori.

Dimensiunile sunt de 10 x 10 x 8.9cm și are o greutate de 328g. Nu că ar conta foarte mult, dar e bine de știut că nu este tocmai ușoară. Pe partea de jos a acesteia se găsește un pad de caiciuc asemănător siliconului. Acesta aderă foarte bine pe orice suprafață.

3 variante de culori

Există trei variante de culori pentru versiunea de bază. Însă în această serie Echo majoritatea boxelor seamănă între ele. Cele trei variante de culori sunt: alb, gri închis și albastru.

variante amazon echo dot 4

Calitate sunet boxă Alexa Echo Dot

Sincer, nu credeam că voi fi impresionat, dar m-am înșelat. Boxa aceasta se aude surprinzător de bine. Cel puțin, în categoria asta de preț nu cred că mai găsești o boxă inteligentă la o asemenea calitate. Sunetul este clar și cu exact atât de mult bass cât trebuie.

Te poți conecta la această boxă atât cu telefonul, cât și să pui muzică de pe serviciile de streaming preferate. Spune-i vocal Alexei să îți pună playlist-ul preferat în timp ce dai cu aspiratorul.

Citește și: Cum să asculți muzică pe boxa Amazon Echo?

Cum se instalează boxa Echo Dot 4?

Boxa este super ușor de instalat, la fel ca mai toate dispozitivele smart. Tot ce trebuie să faci este să o conectezi la o sursă de curent și să urmezi pașii pe care ți-i spune Alexa.

Note icon
Asigură-te că ai o conexiune WiFi activă în casă la care să conectezi boxa inteligentă Echo Dot 4.

Descarcă Aplicația Alexa:

Descarcă de pe Google Play Descarcă de pe Apple Store

Configurare Alexa pe telefon

Aplicația este disponibilă atât pe telefoanele cu Android cât și cu cele iOS. Iar dacă folosești un Chromebook, poți instala aplicația Alexa chiar și pe acesta direct din Google Play. Înainte de a începe, asigură-te că ai un cont Amazon, în caz contrar îți poți crea unul după instalarea aplicației.

Configurare aplicația Alexa pe telefon Android sau iOS

Configurarea se face foarte ușor atât pe Android cât și pe iOS. Procesul este identic pentru ambele sisteme de operare.

Pasul întâi este să conectezi boxa inteligentă Alexa la curent. Apoi deschide aplicația Alexa de pe telefonul tău. Dacă ai deja un cont Amazon (indiferent de regiune), te poți conecta cu aceasta. În caz contrar, făți un cont rapid.

La deschiderea aplicației Alexa îți va apărea un mesaj cu boxa descoperită, apasă pe butonul Connect și urmează pașii.

Pasul al doilea este singurul obligatoriu din tot procesul, acesta reprezintă conectarea la WiFi. Alege rețeaua WiFi din listă și introdu parola. Boxa inteligentă va continua să se configureze singură. Următorii pași sunt opționali și eu de obicei îi sar.

Pasul al treilea este opțiunea de a o lăsa pe Alexa să învețe vocea ta. Te va pune să zici patru fraze, iar apoi tot procesul va fi complet.

conectare boxa inteligenta Alexa la telefon

Configurare Alexa în smart home

La fel ca Google Assistant, și Alexa te poate ajuta să îți controlezi casa smart. Dacă ai unul sau mai multe dispozitive inteligente prin casă, îl poți configura să poată fi controlat vocal din Alexa.

Poți integra cele mai importante platforme de automatizare și control al casei. Am acoperit o parte din cele mai uzuale dispozitive inteligente compatibile cu Amazon Echo Dot 4:

Dispozitivele vor apărea pe telefon în aplicația Alexa și vor putea fi controlate de acolo sau vocal. Noi preferăm să folosim aceste boxe vorbind cu ele. Este foarte facil să îi spun Alexăi să stingă lumina în timp ce ies din cameră.

Înlocuire Google Assistant sau Siri cu Alexa

Dacă vrei să îți construiești ecosistemul casei tale inteligente în jurul Alexei, poți înlocui cu ușurință asistentul implicit al telefonului cu Alexa. Astfel, în locul asistentului implicit, o vei invoca pe Alexa de fiecare dată când îi spui numele în jurul telefonului.

Înlocuire Google Assistant cu Alexa

Pe Android procesul este destul de simplu. După ce ai instalat și configurat aplicația Alexa pe telefon, navighează la:

Note icon
Setări -> Aplicații -> Aplicații implicite -> Assist app
Settings -> Apps -> Default apps -> Assist app

De aici va trebui să selectezi Alexa în locul Google Assistant.

inlocuire Google Assistant cu Alexa

De acum, în loc de clasicul Hey Google va trebui să spui doar Alexa. Indiferent că ești acasă sau în drum spre casă. îți poți controla toate dispozitivele cu ajutorul Alexei. Comanda următoare spusă telefonului îți va aprinde luminile pe hol și descuia ușa chiar înainte să ajungi acasă.

Note icon
Alexa,
Turn on the hall lights and unlock the door.

Înlocuire Siri cu Alexa pe iPhone și iPad

Din păcate pe iOS nu este atât de simplu să înlocuiește asistentul Siri cu Alexa. Teoretic nu poți face asta pentru că sistemul de operare nu are o asemenea opțiune.

În practică, cu un mic artificiu vei putea să o folosești pe Alexa și pe iPhone-ul sau iPad-ul tău. La fel ca la Android, instalează și configurează aplicația Alexa pe telefonul sau tableta ta.

Note icon
În aplicația Alexa navighează la:
Settings – Alexa App Setting – bifează Alexa Hands Free

inlocuire Siri cu Alexa pe iOS

Deși acest lucru nu înlocuiește comportamentul implicit al lui Siri, cu un mic artificiu o putem invoca pe Alexa. Spune-i lui Siri să deschidă aplicația Alexa, iar apoi poți s-o întrebi pe Alexa ce dorești.

Note icon
Hey Siri, open Alexa app
Hey Alexa, how is the weather tomorrow?

Alexa Hands Free

Verdict

În concluzie, boxa este una foarte solidă la un preț mai mult decât decent. Prețul acesteia variază între 200 și 250 lei, depinde de oferte și reduceri. Sincer, la banii aceștia abia de găsești o boxă Bluetooth decentă. Dar câți dintre noi au nevoie de o boxă Bluetooth?

Ca experiență, Alexa este foarte drăguță și te va ajuta tot timpul cu tot ce ai nevoie. Fie că vrei să știi cum este vremea mâine, sau vrei doar să aprinzi niște becuri, aceasta este la dispoziția ta.

Sunet? Mai mult decât decent. Sună foarte bine comparată cu o boxă Google Home. Aș putea spune că sunt cam la același nivel.

Singurul lucru negativ, despre care încă nu am zis nimic pentru că oricum nu avem ce face.. Nefiind vândută oficial în România și pentru că Amazon nu este disponibil la noi, ne sunt știrbite din funcționalități. Din păcate nu ne putem face cumpărăturile cu ajutorul ei. În țările suportate îi poți spune Alexei ce să îți cumpere direct de pe Amazon.

Amazon Echo Dot 4
Amazon Echo Dot 4

La puțin peste 200 lei ai parte de o boxă inteligentă cu super puteri. Ascultă muzică, controlează-ți casa și organizează-ți listele de cumpărături inteligent.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *