Avantajele casei inteligente
Acasa » Ce este? » Ce este o casă inteligentă?

Ce este o casă inteligentă?

de Andrea Raduly
7 min.

Dacă e prima oară când ai auzit de un așa termen sau nu știi foarte multe informații, sunt sigură că îți sună cel puțin ciudat. În prezent, nimic nu mai pare imposibil în ceea ce privește tehnologia și inovațiile. Deși în trecut anumite tehnologii ni se păreau de domeniul SF-ului, acum au ajuns să fie foarte accesibile. De regulă, genul acesta de case inteligente le vedeam doar în filme, sau erau doar la nivel de concept.

Dacă rămâi cu mine să îți spun ce înseamnă o casă inteligentă, vei ajunge și tu la concluzia mea că aduce foarte multe avantaje care ți-ar putea face viața mai ușoară.

Ce este o casă inteligentă?

O casă poate fi denumită inteligentă atunci când electrocasnicele, luminile, ușile, caloriferele sau aerul condiționat sunt conectate între ele și pot fi controlate foarte simplu de pe telefon, sau printr-o comandă vocală. Altfel spus, sunt mai multe elemente din casă care sunt interconectate. Acestea sunt ușor de controlat și care îți aduc o serie de avantaje legate în principal de trei categorii mari: confort, eficiență și siguranță.

În cele ce urmează, vreau să îți prezint ce este o casă inteligentă și avantajele pe care le aduce cu sine aceasta.

Avantajele casei inteligente

Avantajele casei inteligente

Confortul

Casa inteligentă îți permite să atingi un nivel ridicat de confort datorită funcționalității unei înalte tehnologii care în trecut nu era posibilă. Din cauza lipsei timpului și a faptului că mai tot timpul suntem ocupați, cu toții tânjim la confort, la o viață cât mai ușoară.

Confortul este unul dintre avantajele cele mai importante atunci când vorbim de o casă inteligentă. Aceasta îți oferă acces de la distanță, la întreg ecosistemul creat în casă sau control vocal. Aici putem vorbi de sisteme de încălzire sau răcire a casei, aprinderea becurilor și personalizarea luminii, pornirea tv-ului, pornirea unui fierbător de apă și lista poate continua în funcție de nevoi și de imaginație.

Controlarea și monitorizarea întregii case printr-un singur click pe telefon, consider că este un pas important în dezvoltarea tehnologiei. Cu timpul dezvoltarea tehnologiei va conduce la tot mai multe opțiuni și îmbunătățiri legate de automatizarea unei case.

Îți propun și un scenariu, ca să înțelegi mai bine la ce nivel de confort poți ajunge. Ești obosit, după o zi de muncă. Afara este frig, este iarnă. Până ajungi acasă și pornești centrala să se creeze un ambient plăcut, știm foarte bine că necesită timp 🥶. Astfel că, în timp ce pierzi timp în trafic, poți încă din mașină să setezi temperatura ambientală dorită în casa inteligentă.

Mai mult de atât, dorești să bei un ceai, așa că există posibilitatea ca tu să pornești și fierbătorul de apă. Ajungi acasă și trebuie doar să îți mai bagi pliculețul. Încă nu am ajuns așa departe să facă cineva asta pentru tine dar lucrurile sunt promițătoare. Ca să te mai destresezi, cu o simplă comandă vocală îți pui muzică de relaxare. Iar, în timp ce faci duș, asistentul tău virtual (Google Assistant, Amazon Alexa) îți spune programul pe ziua următoare.

Siguranta și securitatea caselor inteligente

Siguranța

Un alt avantaj serios al casei inteligente este siguranța și securitatea. Sistemul de automatizarea al casei, legat de siguranță poate să conecteze camerele de supraveghere, senzorii de mișcare și alte măsuri de siguranță precum închiderea automata a ușilor. Astfel vei avea acces constant la ele sau chiar să le poți activa direct de pe telefon.

Închiderea ușilor cu chei le poți considera deja de domeniul trecutului. Există opțiuni de închidere și deschidere a ușilor prin carduri, recunoașterea amprentei sau chiar a vocii.

Metode de creștere a siguranței casei inteligente

O metodă de creștere a siguranței casei inteligente se poate dobândi și prin montarea prizelor inteligente. Acestea dețin un senzor, care atunci când temperatura este prea mare, se deconectează automat de la alimentarea curentului electric. Aceste prize sunt benefice și în momentele în care poate din grabă, ai uitat ceva în priză.

Gândește-te doar că ai plecat în grabă și ai senzația că ai uitat ceva în priză. Poate fi chiar fierul de călcat pe care l-ai folosit să îți calci cămașa perfectă pentru interviul mult visat. Să te întorci acasă doar să te asiguri că totul este în regulă, este pe cât se poate de neeficient. Așadar, prin montarea unor prize smart, când acestea simt o încărcătură electrică foarte mare, opresc alimentarea curentului electric.

O altă posibilitate legată de siguranță, ar putea fi conectarea senzorilor de mișcare cu becurile inteligente. Atunci când senzorii detectează mișcare în fața sau interiorul casei, vor aprinde automat luminile. Prin această metodă se va crea falsa impresie că este cineva acasă.

La acești senzori se pot face tot felul de setări: să nu se aprindă luminile în timpul zilei sau setări legate de sensibilitate. Adică, să nu se aprindă lumina la mișcarea unei frunze, care este total ineficient, spre exemplu.

Există de asemenea, și senzori de umiditate care pot depista o scurgere de apă în casă. Aceștia sunt foarte utili pentru că poți salva toate bunurile tale de dinainte de a fi distruse.

Montarea camerelor de supraveghere intră tot la acest capitol, deoarece poți vedea în timp real, ceea ce se întâmplă în casă sau în jurul casei tale. Acest lucru îți poate crea o liniște sufletească, mai ales în cazul în care ai copii și dorești să îi supraveghezi.

Eficiența caselor inteligente

Eficiență

Eficiența este un alt important avantaj al casei inteligente. Cu ajutorul casei inteligente vei putea și să economisești, deoarece acestea oferă o eficiență energetică sporită. Dacă nu este nimeni acasă, termostatul poate fi setat să atingă o temperatură mai joasă, iar în momentul în care vii acasă, doar printr-o comandă pe telefon să pornești căldura. Cât de confortabil și plăcut poate fi acest lucru?

La capitolul eficiență intra și prizele smart de care am povestit mai sus, pentru că ele sunt create să fie cât mai eficiente și să nu consume în plus.

Citește și: Idei de utilizare a prizelor inteligente

De asemenea, poți economisi și în cazul becurilor inteligente, deoarece pot fi setate să se stingă în cazul in care nu a fost detectată vreo mișcare, timp de câteva minute. Mai mult de atât, dacă sunt legate la niște senzori, de lumină, aceștia pot aprecia nivelul de lumină de afara și să adapteze lumina din casă, la cea potrivită.

Unele dintre sistemele de automatizare îți permit să monitorizezi consumul de energie, ceea ce este foarte eficient. Prin asta vei putea să faci câteva ajustări pentru a consuma mai puțin și implicit să economisești bani.

În concluzie, transformarea casei într-o casă inteligentă, aduce un număr de avantaje semnificative. Este vorba despre confort ridicat, reducere de consum, controlul întregii case. Mai putem adăuga creșterea securității, controlul wireless al echipamentelor, controlul de la distanță de pe telefon sau tabletă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *