review termostat inteligent wifi bht-002
Acasa » Recenzii » Review Termostat Inteligent WiFi BHT-002

Review Termostat Inteligent WiFi BHT-002

de Andrei Russo
7 min.

Dacă în urmă cu ceva timp vă povesteam despre cum ne poate ajuta un termostat inteligent în automatizările de zi cu zi. Astăzi facem un review termostat inteligent WiFi BHT-002.

Acesta termostat este unul de buget. Îl puteți găsi la prețuri începând cu 150 lei, în funcție de ofertele magazinelor și perioada anului.

Termostat Inteliget BHT-002
Termostat Inteliget BHT-002

Verifică și pornește/oprește temperatura de oriunde din lume, direct de pe telefon.

Review Termostat Inteligent WiFi BHT-002

Înainte de a continua cu review-ul, aș vrea să vă atenționez cu privire la câteva lucruri importante. Primul lucru este brand-ul termostatului. Fiind o producție chinezească, acesta se găsește sub mai multe denumiri. Noi am găsit unul de la MOES, însă îl puteți găsi și sub denumirea de: Globeagle, MoesGo, BecaSmart, tado, Quimi, etc. Probabil sunt multe alte denumiri pe piață. Nu există nici o diferență între aceste termostate, toate funcționează la fel și pot fi integrate în aplicațiile Smart Life, Tuya, Hama Smart Solution, etc.

Conținut pachet termostat BHT-002

Cutia termostatului este una minimalistă, dintr-un carton subțire, dar rigid, pe care se regăsesc specificațiile termostatului. În cutie se regăsește termostaul, manualul de instrucțiuni și două șuruburi pentru montare în doză.

Montare termostat BHT-002

Înainte de a vă apuca de montarea termostatului, vă recomand să apelați la un specialist pentru această operațiune. Se lucrează cu tensiuni de 230V care poate fi letală. De asemenea, montajul necorespunzător poate provoca alte defecțiuni alte centralei termice sau a termostatului.

Termostatul are nevoie de alimentare separată, deci aveți nevoie de o priză în apropierea locului în care va fi montat. Pe lângă alimentarea de la o priză, va mai fi nevoie de cablurile de comandă venite din centrala termică. Dacă a fost montat un termostat înainte, se pot folosi cablurile existente. În caz contrar, va trebui să trageți cablurile necesare din centrală.

Schema de montaj diferă în funcție de versiunea termostatului. Acesta vine în trei versiuni despre care vom vorbi imediat. Noi am optat pentru versiunea GC pentru centrala termică pe gaz. Din schema de montaj de pe spatele termostatului, în portul 1 intra cabul COM din centrala termică. În portul 2 va intra cablul NO din centrala termică. Iar în porturile 3 și 4 va intra alimentarea, respectiv 3 nul și 4 fază.

Porturile 5 și 6 sunt pentru senzori de temperatură externi. Din păcate noi nu am găsit acești senzori în România, dar probabil îl vom comanda din China. Cred ca ar fi ideal să îl montăm în dormitor, din moment ce termostatul este montat în sufragerie.

Modele termostat BHT-002

După cum spuneam, termostatul BHT-002 are 3 versiuni. Fiecare versiune se poate folosi pentru diferite tipuri de încălzire.

  • GA este dedicat încălzirii în pardoseală cu sistem pe apă (16A).
  • GB este dedicat încălzirii electrice din pardoseală (5A).
  • GC este dedicat folosirii împreună cu centralele termice pe gaz (3A).

De asemenea, este bine de știut că fiecare dintre aceste termostate pot fi dotate sau nu cu WiFi. Fiți foarte atenți dacă doriți să achiziționați un asemnea termostat.

Interfață și Review Termostat Inteligent WiFi BHT-002

Termostatul este dotat cu 5 taste touch și un ecran LCD generos de aproximativ 7 x 7 cm. În momentul utilizării, ecranul se luminează alb. Cele 5 taste fizice sunt folosite pentru diferite acțiuni și setări. În imaginea de mai jos găsiți o legendă a tuturor tastelor și interfeței termostatului.

Sincer, singura dată când am folosit termostatul fizic a fost în momentul instalării și configurării. Dar după cum vedeți în imaginea de mai sus, interfața este destul de intuitivă și poate fi înțeleasă de oricine.

Conectare și configurare termostat BHT-002

La fel ca becul inteligent Hama și întrerupătorul inteligent Hama, acest termostat se poate configura în una din aplicațiile compatibile Smart Life. Aici putem include Tuya, HAMA Smart Solution, Smart Life, etc.

Procedura de adăugare a unui dispozitiv inteligent în aceste aplicații am descris-o în review-urile becului și întrerupătorului Hama.

Citește și: Cum conectezi dispozitive inteligente la aplicația Smart Life, Tuya Smart, Hama Smart Solution, etc.

Punerea termostatului BHT-002 în modul împerechere

Ca orice alt dispozitiv inteligent, pentru a-l putea configura în aplicația favorită, acesta trebuie pus în modul împerechere (pairing mode).
Pentru a pune termostatul în modul împerechere urmați pașii:

  1. Apăsați butonul power până termostatul se stinge
  2. Țineți apăsate tastele meniu și ceas aproximativ 5 secunde – pe ecranul termostatului ar trebui să apară secvențial -3, -2, -1, OU
  3. Țineți apăsat aproximativ 5 secunde săgeata JOS până termostatul începe să se aprindă/stingă intermintent împreună cu semnul WiFi din dreapta sus
  4. Deschideți aplicația Tuya/Smart Life/etc. și continuați cu configurarea termostatului
Termostat Inteliget BHT-002
Termostat Inteliget BHT-002

Verifică și pornește/oprește temperatura de oriunde din lume, direct de pe telefon.

Integrare termostat BHT-002 în ecosistemul Google/Amazon

Nu se putea ca în acest review termostat inteligent WiFi BHT-002 să nu ne ocupăm și de integrarea acestuia în casa noastră inteligentă. Ce îmi place la acest termostat este compatibilitatea cu Google Home, Amazon Alexa și IFTTT, dar și cu SmartThings de la Samsung. Asta ne oferă o gramadă de posibilități pentru automatizare caselor noastre.

Dacă aveți deja conectat contul aplicației folosită cu contul Google Home, Alexa sau SmartThings, acest termostat va apărea automat în ecosistemul casei. În caz contrar, va trebui să sincronizați conturile.

Controlul prin aplicația dedicată

Eu am configurat termostatul în aplicația HAMA Smart Solution pentru că o aveam deja configurată cu alte dispozitive și așa a fost cel mai ușor. Dar, după cum deja am menționat, nu este nici o diferență față de Smart Life sau Tuya.

Interfața este una simplă, poate prea simplă, însă își face treaba de minune. Mai jos puteți vedea diferite setări ale termostatului în aplicație. În primul screenshot termostatul este setat în modul manual la temperatura de 19.5°C, iar temperatura din încăpere este 19°C.

În al doilea screenshot am activat modul ECO. Acest mod reprezintă încălzirea la maxim 20°C indiferent de ce alte setări mai sunt făcute. Iar în al treilea screenshot sunt detaliile termostatului și posibilitățile de integrare cu alte servicii.

Raport calitate/preț și concluzii

Sper că în acest review termostat inteligent WiFi BHT-002 să vă fi răspuns la toate întrebările și să puteți lua decizia corectă. Per ansamblu, acest termostat face exact ce aveam eu nevoie. Căutam un termostat pe care să îl pot controla de la distanță pentru zilele friguroase de iarnă. Nevoia mea este să pornesc căldura cu puțin timp înainte de a ajunge acasă. Termostatul BHT-002 face acest lucru cu brio și mă mulțumește.

Nu am folosit funcția de programare, deși aceasta este prezentă. Aici ar fi și singurul punct slab la care mă pot pronunța. Mi-ar fi fost mai utilă o programare 100% personalizată pe zile și săptămâni. Singura posibilitate este să configurezi termostatul pentru zilele lucrătoare și zilele de weekend. Asta nu ne avantajează pe noi pentru că niciodată nu știm când plecăm și ne întoarcem acasă.

Termostat Inteliget BHT-002
Termostat Inteliget BHT-002

Verifică și pornește/oprește temperatura de oriunde din lume, direct de pe telefon.

Cu toate acestea, nu pot decât să mă declar mulțumit de acest termostat și să îl recomand cu toată căldura (haha). La un preț de sub 200 lei, acesta își face treaba de minune. Probabil după ce vom avea mai mulți senzori de temperatură prin casă, vom putea controla și mai bine temperatura ambientală în anotimpurile reci.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *