
Cum controlezi luminile de pe telefon?
Este seară, ai avut o zi grea, ești deja în pat dar ai uitat becul aprins. Cel mai neplăcut sentiment este să te ridici din patul cald și confortabil pentru a stinge un bec. Poți uita de asta, în acest articol îți voi povesti în detaliu despre cum controlezi luminile de pe telefon.
Există mai multe metode care, cu siguranță, se vor potrivi mai mult sau mai puțin cu nevoile tale. Îți recomand să citești tot articolul pentru a fi sigur că faci alegerea potrivită pentru tine.
Cum controlezi becurile de pe telefon?
În primul rând aș vrea să îți enumăr toate(sau măcar cât mai multe) posibilitățile în materie de control al iluminatului de pe telefon. Ulterior, voi intra în detaliu pentru fiecare modalitate în parte pentru a-ți explica exact ce reprezintă.
Așadar, cele mai comune moduri prin care poți controla iluminatul de pe telefon sunt:
- folosind becuri inteligente (WiFi sau ZigBee) – controlul se face din aplicația dedicată a becului
- folosind becuri Bluetooth – controlul se face din aplicația dedicată a becului
- din aplicațiile Google Home și Alexa – doar becurile sau întrerupătoarele smart compatibile
- folosind un întrerupător inteligent – becul poate fi normal, nu este nevoie să fie inteligent
- folosind o telecomandă smart și becuri compatibile – de obicei becuri IR (infraroșu)
Cum controlezi becurile inteligente de pe telefon?
Cu siguranță aceasta este cea mai ușoară variantă și implică cel mai puțin efort. În plus, această variantă poate fi extinsă și cu Google Home sau Alexa.
Ai nevoie doar de un bec inteligent, un telefon mobil și o rețea WiFi. Dacă telefon și rețea WiFi ai deja, a mai rămas doar becul inteligent. Am vorbit de nenumărate ori despre becuri inteligente, dar voi repeta câteva informații prețioase și aici.
Dacă nu ai deja un bec inteligent, ar fi bine să îți faci o imagine de ansamblu asupra a ce vrei să faci pe viitor în casă, legat de iluminat. Producătorii aceste becuri inteligente folosesc diverse aplicații pentru a le putea controla. E bine de știut că multe din aceste aplicații sunt compatibile doar cu becurile produse de ei.
Noi am scris deja despre principalele platforme de control a casei tale inteligente:
- Cele mai bune becuri compatibile Tuya
- Cele mai bune becuri ZigBee
- Becuri inteligente Philips Hue
- Becuri inteligente Xiaomi (Yeelight).
Am ordonat lista de mai sus în funcție de ușurință și cost. Becurile compatibile Tuya sunt cele mai ușor de configurat și, în același timp, cam cele mai ieftine de pe piață.
Pe scurt, vei avea nevoie de o aplicație pe telefon. În funcție de becurile alese, aplicația va fi diferită. De exemplu, majoritatea becurilor WiFi și ZigBee de pe piață se vor controla din aplicația Tuya (sau SmartLife).
Citește și: Cum conectezi becuri în aplicația Tuya?

În cazul becurilor inteligente Philips Hue, acestea au nevoie și de un hub inteligent, iar aplicația de pe telefon se numește tot Philips Hue.
Becurile smart Xiaomi, în funcție de model și sub-brand, vor fi controlate de una din aplicațiile Yeelight sau Mi Home. Becurile noastre Yeelight sunt disponibile în ambele aplicații, chiar dacă le-am setat în Yeelight.
Numele aplicației îl găsești de obicei în manualul de instrucțiuni al produsului. Ce am scris mai sus sunt pur și simplu niște exemple foarte comune de care probabil ai și auzit deja.
Cum controlezi becurile compatibile ZigBee de pe telefon?
Exact ca și în cazul becurilor inteligente WiFi, și aceste becuri au nevoie de o aplicație pentru a fi controlate. În plus, fiind becuri ZigBee, vei avea neapărat nevoie și de un hub inteligent, acesta fiind necesar pentru a traduce comenzile trimise.
Citește și: Ce este un hub inteligent?
Ca utilizator, nu vei simți mare diferență în utilizarea becurilor inteligente ZigBee comparativ cu cele WiFi. Mai ales dacă distanța până la router-ul tău WiFi nu este mare și nu există prea multe interferențe. Totuși, becurile ZigBee sunt mult mai rapide în răspuns și de multe ori mult mai fiabile.
Acestea sunt potrivite dacă vrei să ai mai multe(sau toate) becuri inteligente în casa ta. Cu cât sunt mai multe, cu atât vor salva aglomerarea rețelei. Dacă vrei un singur bec(sau nu foarte multe), recomand cu căldură becurile WiFi.
Acum să trecem la controlul propriu zis. Iar aici îți voi povesti din nou despre aplicația Tuya, care este un început perfect în automatizarea casei. De ce repet Tuya? Pentru că pentru majoritatea becurilor de la branduri mai mici, sau necunoscute, aceasta este aplicația aleasă.
Brandurile mari, precum Philips, vor avea tot timpul aplicația lor dedicată pentru controlul dispozitivelor produse. Același lucru este valabil și pentru Xiaomi sau alți producători importanți de pe piața de smart home.
Oricare ar fi aplicația, este bine de știut că poți combina dispozitive în aceasta. De exemplu, noi în Tuya avem atât becuri WiFi cât și Bluetooth și Tuya. Același lucru este valabil și în cazul Philips Hue, doar că aici avem nevoie de două aplicații (una pentru WiFi și ZigBee, alta pentru Bluetooth).

Cum controlezi iluminatul de pe telefon cu un întrerupător inteligent?
Să zicem că ai niște becuri ceva mai bune, sau chiar premium și nu vrei să renunți la ele. În același timp, îți dorești și automatizări sau control mai bun al iluminatului, chiar de pe telefon. Este de înțeles, am fost și noi puși în aceeași situație.
Vestea bună este că îți poți păstra becurile preferate, dar în același timp le poți controla și de pe telefon. Cum? Cu ajutorul unui întrerupător wireless inteligent.
Citește și: Bec sau întrerupător inteligent?
Partea bună este că ai o grămadă de alegeri. Se găsesc tot felul de întrerupătoare inteligente, fie că vorbim despre design, materiale și funcții. Noi avem mai multe întrerupătoare touch cu unul și două butoane.
Deși pare ciudat la început, te vei obișnui rapid să atingi ușor o bucată de sticlă în locul vechiului întrerupător. Iar dacă nu vrei ceva modern, sau nu îți place neapărat ideea de întrerupător touch, găsești și întrerupătoare inteligente care să arate ca unul clasic.
Iar când vorbim despre control, aplicația mea preferată când vine vorba de case inteligente, Tuya, este și aici alegerea perfectă. Indiferent că vorbim de întrerupătoare WiFi sau ZigBee, cu siguranță vei găsi variante compatibile cu Tuya (sau aplicații echivalente).
Posibilitățile de utilizare a unui întrerupător inteligent sunt absolut nemărginite. Poți controla becuri inteligente din casa ta, chiar dacă nu sunt conectate la întrerupătorul în cauză prin cablu. Am explicat toate acestea și multe altele în review-ul întrerupătorului inteligent PNI.
Cu riscul de a mă repeta, aș vrea să îți aduc aminte că multe din aceste întrerupătoare inteligente necesită un cablu nul în doza unde va fi montat. Există, desigur, întrerupătoare care nu nevoie de nul, dar acelea au nevoie de un capacitor montat în apropierea becului.
Cum controlezi iluminatul cu o telecomandă universală IR inteligentă?
Ai deja becuri cu telecomandă prin casă? Dar parcă vrei ceva mai mult de la ele, nu doar să le aprinzi dintr-o telecomandă care are o calitate îndoielnică. Ești pe mâini bune, chiar și aceste becuri dumb, cu telecomandă pot fi automatizate super rapid și ieftin.
Din punctul meu de vedere, acest upgrade ar merita doar dacă ai mai multe becuri cu telecomandă prin casă. Dacă ai doar unul, sigur ieși mai ieftin cu un bec inteligent WiFi sau Bluetooth. Însă dacă ai mai multe și vrei să le controlezi pe toate o dată, iată soluția.
Tot ce ai nevoie este o telecomandă IR inteligentă, cum ar fi cele de la Broadlink. Aceasta are puterea de a controla nu numai becuri cu telecomandă, dar aproape orice dispozitiv ai prin casă și are nevoie de telecomandă.
Noi o folosim și la pornirea unul difuzor de aromaterapie, dar și pentru a controla funcțiile de bază ale TV-urilor din casă. Vara poate fi folosit chiar și pentru a controla aparatul de aer condiționat, dacă se află în raza telecomenzii.
După cum ziceam, achiziția acestei telecomenzi merită doar dacă vrei să faci ceva mai multe lucruri cu ea. Altfel, nu cred că se justifică prețul de 80-100 lei pentru a controla un bec de 20-30 lei.
Cel mai mult îmi place că această telecomandă este compatibilă atât cu Google Assistant, cât și Amazon Alexa. Iar dacă nu vrei să faci integrările necesare, vei putea controla toate dispozitivele tale inteligente direct din aplicația Broadlink.
Citește și recenzia: Telecomandă(hub) universală inteligentă Broadlink RM4-mini
Cum controlezi iluminatul de pe telefon prin Google Home sau Alexa?
Am ales să trag linie aici pentru că este cel mai ușor de înțeles așa. Cele mai multe dispozitive inteligente, fie că sunt becuri, întrerupătoare sau orice alt tip, sunt compatibile fie cu Google Assistant și Alexa, fie cu HomeKit de la Apple.
În Europa este o raritate ca un dispozitiv să fie compatibil cu HomeKit. În schimb, majoritatea sunt compatibile cu ecosistemele Google și Alexa. Dar ce înseamnă asta?
Acest lucru este foarte util dacă ai, de exemplu, becuri de la mai multe branduri, care folosesc aplicații diferite pentru a fi controlate. Fiind compatibile fie cu Alexa, fie cu Google, poți controla toate aceste dispozitive dintr-o singură aplicație.
Bonus, te poți folosi și de asistenții virtuali pentru a face aproape orice îți dorești cu echipamentele tale smart. Iar dacă ai și o boxă inteligentă (Google Home sau Amazon Echo Dot), poți uita că ai telefon, dar nu vom intra în astfel de detalii acum.
Citește și: Becuri compatibile Google Home sau Becuri compatibile Alexa
Tot ce urmează de aici în jos, nu se poate automatiza sau configura și în aplicațiile Google Home și Alexa.

Cum controlezi becurile Bluetooth de pe telefon?
Cred că suntem cu toții familiarizați cu această tehnologie pe care o folosim, parcă, de când ne știm. Dar probabil nu știai că poți controla chiar și becurile folosindu-te de această tehnologie.
Ca și în cazul becurilor WiFi sau ZigBee, pentru a controla un bec compatibil Bluetooth de pe telefon, va trebui să instalezi o aplicație pentru acest lucru.
În general, becurile Bluetooth nu sunt foarte populare. Acestea pot fi controlate doar dacă te afli în apropierea lor și nu pot fi controlate de la distanță. Iar prețul este destul de apropiat de becurile inteligente WiFi sau ZigBee, uneori chiar mai mare.
Totuși, există și unele beneficii ale acestor becuri. Unul dintre beneficii ar fi faptul că nu ai nevoie de o conexiune la internet pentru a-l seta și folosi. Folosindu-se de tehnologia Bluetooth, un alt avantaj ar putea fi și extra-accesoriile becului. Poți, de exemplu, să îți monetezi un bec cu boxă bluetooth într-o cameră în care nu ai alte posibilități de a aduce muzica.
Un lucru plăcut este că majoritatea becurilor Bluetooth suportă în același timp și alte tehnologii, de obicei WiFi. De exemplu, becurile inteligente Philips Hue, pe lângă tehnologia ZigBee folosită în mod principal, au și Bluetooth. Astfel, în cazul în care rămâi fără internet, tot poți stinge luminile, chiar și fără telecomandă sau întrerupător, direct de pe telefon.
Ce trebuie să știi despre controlul iluminatului de pe telefon?
După cum vezi, există numeroase opțiuni pentru a face asta. Fiecare metodă explicată mai sus are nevoie de diverse pentru a funcționa. Dar cel mai important lucru este internetul. În afara controlului prin Bluetooth, toate metodele au neapărat nevoie de o conexiune WiFi și internet.
Cel mai simplu și recomandat este să îți achiziționezi un bec inteligent WiFi. Acestea se setează cel mai ușor și rapid, iar prețul este unul dintre cele mai bune. În general, un bec smart WiFi începe de la un preț de aproximativ 50 lei. Nu le recomand pe cele foarte ieftine, dar cu 20 lei în plus găsești ceva mult mai bun.
Dacă ai de gând ca în viitor să faci un upgrade mai multor becuri din casă, ZigBee este varianta cea mai bună. Acest tip de rețea se conectează cu un singur dispozitiv la rețeaua locală (router). Restul echipamentelor smart se conectează unul la altul, astfel nu mai interferează deloc cu rețeaua WiFi din casă.
În cazul becurilor Bluetooth sau cele cu telecomandă, cred că sunt viabile doar dacă ai nevoie de un bec într-un loc specific și nu ai conexiune la internet. Sau ai deja mai multe astfel de becuri și nu s-ar justifica să le schimbi, fiind mai mică investiția într-o telecomandă IR inteligentă.
Chiar dacă în articol am vorbit exclusiv de becuri, să știi că aici am inclus tot ce ține de iluminat. Poți folosi toate aceste metode nu doar pentru becuri ci și pentru lenzi bed inteligente sau plafoniere, lustre și lămpi.
Dacă ești în febra cumpărăturilor și te simți pierdut printre multitudinea de branduri din care ai de ales, e complet normal. Noi am ales consumerismul, acum trebuie să învățăm să-l folosim în favoarea noastră.
În încheiere aș vrea să îți recomand un ghid care te învață cum alegi becuri inteligente de la brand-uri necunoscute și să te întreb care este metoda ta preferată?
Întrebări și răspunsuri
- Se poate controla iluminatul de pe telefon?
- Da, dacă dispui de becuri inteligente la tine în casă, le poți controla direct de pe telefon. În plus, ai mult mai multe opțiuni decât aprins/stins, putând să le programezi după bunul plac.
- Pot controla becurile normale (non-smart) de pe telefon?
- Este posibil să controlezi și becurile non-smart direct de pe telefon. Totuși, vei avea nevoie de becuri care să suporte Bluetooth, IR sau un întrerupător inteligent.