Cum conectezi dispozitive la aplicația Tuya Smart
Acasa » Ghiduri » Tuya Smart – aplicația care îți face casa inteligentă

Tuya Smart – aplicația care îți face casa inteligentă

de Andrei Russo
14 min.

Aplicația Tuya Smart este una dintre cele mai versatile apicații pe care o poți folosi în automatizarea casei. Partea foarte faină la această aplicație este compatibilitatea și cu alte aplicații de acest gen. Află tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un dispozitiv inteligent din acest review al aplicației Tuya Smart.

În acest articol vom trece împreună prin cele mai importante caracteristici și îți voi explica de ce această aplicație este mai bună sau mai rea. În funcție de nevoi, s-ar putea să avem nevoie de servicii conexe pentru a ajunge la rezultatul dorit. Dar în mare parte, îți poți face de cap și automatiza cam orice dispozitiv inteligent din casă cu această aplicație.

ce face aplicatia Tuya Smart

Ce face aplicația Tuya Smart?

Ideea din spatele aplicației Tuya Smart este de a-ți transforma telefonul într-un hub/gateway. Sună minunat, nu-i așa? Practic nu trebuie să te mai chinui cu hub-uri și gateway-uri fizice prin casă, ai totul pe telefonul tău. Cu mici dezavantaje. Nu este totul chiar atât de roz cum pare.

Avantajele aplicației Tuya Smart

Primul și cel mai mare avantaj ar fi ce tocmai am menționat. Poți folosi telefonul pe post de hub pentru dispozitivele tale inteligente. Asta este foarte convenabil dacă ai mai multe dispozitive de la diferiți producători care sunt compatibile cu platforma Tuya Smart. Despre compatibilitate vom vorbi puțin mai târziu.

Un alt avantaj este că poți folosi o gamă foarte largă de produse în această aplicație. Aproape toate bec-urile și întrerupătoarele inteligente de la companiile mai mici sunt compatibile cu Tuya Smart.

Citește și: Bec inteligent sau întrerupător inteligent?

Și dacă tot am menționat de multitudinea de produse compatibile, este bine de știut că aplicația Tuya Smart comunică doar prin WiFi. Deși ăsta este un dezavantaj. Dar există hub-uri și gateway-uri inteligente ZigBee sau Z-Wave care pot fi controlate din Tuya.

Compatibilitatea cu cei mai importanți asistenți virtuali este cu siguranță un mare plus. Atât ecosistemul Google Home cât și Amazon permit integrarea majorității dispozitivelor. După această integrare, vei debloca practic comenzile vocale ți posibilitatea de a crea rutine.

Conectarea dispozitivelor la ecosistemele preferate se face foarte ușor. Indiferent că vrei să controlezi dispozitivele inteligente din Google Home sau Amazon Alexa, totul se rezolvă în doar câteva click-uri.

Dacă ai mai multe dispozitive inteligente de la diverși producători, le poți integra pe toate în aceeași aplicație. De exemplu, dacă ai un bec inteligent Hama și un bec inteligent Tellur, ambele pot fi adăugate în aplicația Tuya Smart sau Smart Life.

Un alt lucru pozitiv este compatibilitatea cu sistemele de operare. Eu am instalat și folosit cu succes Aplicația Tuya pe Android, iOS și ChromeOS. Deci îți poț controla dispozitivele inteligente de pe aproape orice dispozitiv.

Dezavantajele aplicației Tuya Smart

Principalul dezavantaj, care a fost trecut și ca avantaj este compatibilitatea doar cu dispozitive WiFi. Deci va trebui să fii tot timpul atent când cumperi produse ca acestea să fie compatibile cu Tuya.

Un alt dezavantaj, cel puțin pentru mine, este interfața aplicației în sine. De aceea eu am optat pentru a controla dispozitivele direct din Google Home, Alexa sau chiar din Apple HomeKit.

Interfața tinde să fie greoaie pentru dispozitivele complexe, deși funcționalitățile sunt destul de limitate. De exemplu, la un termostat smart compatibil cu Google Home interfața poate funcționa greoi. În schimb, în Google Home este mult mai ușor de controlat.

Deseori vei simți că este loc de mai bine din punct de vedere al setărilor. Deși cele mai comune dispozitive folosite sunt becurile inteligente, unde setările sunt suficiente. În cazul dispozitivelor mai complexe, cum dădeam exemplul anterior cu termostatul, vei simți nevoia de mai mult. În acest caz specific, mi-ar fi plăcut să pot seta un program mai personalizat.

dispozitive compatibile Tuya Smart

Dispozitive compatibile cu Tuya și Smart Life

După cum bănuiesc că ți-ai dat seama deja, ai o gramadă de opțiuni când vorbim de Tuya și Smart Life. Poți alege dintre dispozitive ieftine cu care doar să experimentezi și te poți duce până la sisteme profesionale și de securitate a casei.

Fie că sunt dispozitive inteligente WiFi sau ZigBee, toate au loc în automatizările tale. Iar faptul că îți poți crea propriile automatizări sau scenarii este unul din marile plusuri ale acestui ecosistem inteligent. Despre cum creezi o automatizare sau un scenariu personalizat îți voi explica puțin mai târziu.

Lista de dispoztivie inteligente compatibile cu aplicațiile Tuya Smart și Smart Life este foarte mare, dar voi enumera câteva pentru a-ți face o idee.

  • Becuri inteligente – cred că aceasta este cea mai vastă categorie. Becuri sau benzi LED inteligente la toate dimensiunile și formele.
  • Senzori inteligenți – de orice mărime și cu orice funcționalitate. De la senzori de temperatură și umiditate până la senzori de mișcare sau detectare a fumului sau inundațiilor.
  • Întrerupătoare inteligente – WiFi sau ZigBee, clasice sau moderne, există o gamă foarte variată de întrerupătoare din care să poți alege.
  • Camere de supraveghere – vrei să te simți și mai sigur când pleci în vacanță? Poți folosi camere de supraveghere compatibile atât cu Tuya cât și cu ecosistemele Google sau Amazon.
  • Control al electricității – poți folosi siguranțe inteligente care îți vor raporta în timp real cât curent se consumă în casa ta. Același lucru este valabil și pentru gaze și apă.
  • Dispozitive inteligente pentru grădină – de la simple irigatoare inteligente până la mașini de tuns iarba pe care nu mai trebuie să le manevrezi manual.
  • Dispozitive inteligente pentru bucătărie – cuptoare, mașini de spălat vase, vase inteligente, blendere și tot ce nici măcar nu ai visat. Toate au acum variante inteligente care te vor ajuta în viața de zi cu zi.

Lista poate continua așa mult și bine. Deci, dacă ai o dorință, cu siguranță vei găsi un dispozitiv inteligent pe care să-l folosești cu mai multă ușurință decât cele clasice.

hub-uri inteligente compatibile Tuya Smart

Hub-uri ZigBee compatibile cu aplicația Tuya

Dacă te prinde virusul casei inteligente, cu siguranță nu te vei opri doar la un bec sau întrerupător inteligent. Dar cu cât vei vrea să faci lucruri mai complexe, cu atât vei găsi doar dispozitive care folosesc tehnologia ZigBee, și nu WiFi.

Citește și: Ce este ZigBee?

Majoritatea senzorilor inteligenți sunt construiți să folosească ZigBee în locul WiFi din mai multe considerente. Dispozitivele inteligente care folosesc ZigBee sunt mult mai economice. Drept urmare, cu excepția becurilor, întrerupătoarelor și prizelor inteligente, acestea au nevoie doar de o baterie pentru alimentare. De obicei bateria este de tipul CR2025 și ține foarte mult timp (1 an sau mai mult).

Trebuie să știi că există o grămadă de hub-uri inteligente care sunt compatibile cu aplicația Tuya. Pe lângă avantajele de conectare și ușurință în utilizare, toate dispozitivele tale vor fi compatibile între ele. Deci vei putea crea scene și automatizări între dispozitive WiFi și ZigBee fără nici o problemă. De fapt, nici nu vei sesiza că un dispozitiv este WiFi și celălalt ZigBee.

Alternative pentru aplicația Tuya

Aplicația Tuya este construită pe un framework folosit de o grămadă de alte companii. Cel mai mare concurent al acestei aplicații este Smart Life. Practic, aceste două aplicații arată și funcționează identic, singura diferență reală este doar de natură vizuală. Smart Life nu folosește branding-ul Tuya, iar unele companii aleg această variantă pentru că pare mai profesional.

Când spun alternative, mă refer fix la inversul alternativelor. Majoritatea dispozitivelor inteligente care au aplicații asemănătoare Tuya Smart sunt de obicei compatibile și cu Tuya. De ce menționez asta? Pentru că multe aplicații terțe știrbesc și mai mult din funcționalitățile Tuya.

Eu, probabil ca mulți alții, preferă să folosească originalul. Doar așa te poți bucura tot timpul de toate funcționaliătățile și stabilitatea dorită. Cele mai comune companii disponibile în România care folosesc clone ale aplicației Tuya pentru controla dispozitivele sunt:

  • Hama folosește aplicația Hama Smart Solution. Dar eu am adăugat întrerupătorul inteligent Hama în aplicația Tuya
  • Dipozitivele inteligente de la LiDL se pot integra și ele în Tuya sau Smart Life, chiar dacă ei recomandă propria aplicație
  • Tellur folosește propria aplicație Tellur Smart, dar dispozitivele sunt compatibile 100% și cu Tuya Smart
  • Termostatul inteligent BHT-002 recomandă aplicația Smart Life, dar eu l-am adăugat în Tuya
  • Brand-ul Wiz folosește o aplicație compatibilă, iar aceste becuri se pot integra fără nici o problemă
  • Ledvance se încadrează în aceeași poveste. Toate dispozitivele lor pot fi integrate în Tuya sau Smart Life

Folosind o singură aplicație pentru mai multe dispozitive avem numai de câștigat. În primul rând scapi de bătaia de cap de a avea instalate mai multe aplicații pe telefon. Același lucru este valabil și la integrările cu asistentul virtual preferat.

În plus, poți să-ți creezi diverse scene sau rutine între mai multe dispozitive inteligente de la brand-uri diferite. Nu mai ai nevoie de servicii suplimentare pentru a face acest lucru. Dacă instalezi câte o aplicație pentru fiecare dispozitiv, cel mai probabil vei avea nevoie de IFTTT sau un serivicu similar pentru a le automatiza și integra împreună.

Cum folosești aplicația Tuya?

Am creat deja un tutorial despre cum conectezi dispozitive la aplicația Tuya Smart în care am descris toți pașii necesari. Procesul este destul de simplu și ușor de urmat. Dar sunt multe alte lucruri pe care le poți face cu aplicația Tuya.

Ce scenarii există în aplicația Tuya?

Implicit vei găsi o câteva automatizări prestabilite pe care le completezi doar dispozitivele care vrei să fie afectate. Aceste scenarii sau automatizări sunt destul de simple și s-ar putea să nu îți fie neapărat de folos în forma lor.

Partea bună este că le poți ignora și creea propriile automatizări care să te mulțumească 100%. Ai o grămadă de opțiuni din care poți alege. Mai mult, le poți combina între ele pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Mai jos sunt doar câteva din scenariile de automatizare implicite oferite de aplicația Tuya. După cum vezi, sunt lucruri destul de simple, dar care pot fi utile în anumite condiții. Pentru a te bucura și mai mult de funcționalitățile inteligente ale acestui ecosistem, în continuare te voi învăța cum să creezi scene și automatizări personalizate.

scenarii implicite aplicatia Tuya

Cum creezi o automatizare în Tuya Smart?

Automatizările sunt unele dintre cele mai șmechere lucruri pe care le poți face în aplicația Tuya. Le poți folosi la foarte multe lucruri care depind în totalitate de nevoile și creativitatea ta.

De exemplu, poți seta culoarea unui bec în funcție de temperatura din casă. Să zicem că ai o lampă pe birou cu un bec inteligent montat. Poți crea o automatizare, iar dacă temperatura scade sub 20°C culoarea becului să devină albastră. Dacă temperatura crește peste 24°C, culoarea becului să se schimbe în roșu. Toate acestea se pot face foarte rapid direct din aplicație.

După cum ziceam, fiecare își poate crea automatizări în funcție de dorințe. În continuare vă voi arăta cât de rapid poți seta comutarea unui bec dintr-o altă parte a casei. Noi avem un întrerupător inteligent montat la intrarea în casă și un bec inteligent la birou. Ele nu sunt legate sub nici o formă prin cabluri. Becul se află într-un pendul deasupra biroului.

Din ecranul principal al aplicației apasă pe butonul Smart, iar din noul ecran Tap-to-Run și apoi click pe plusul din dreapta sus.

Creare automatizari aplicatia Tuya Smart

Aici poți selecta mai multe opțiuni din care poți alege: la schimbarea vremii, la schimbarea locației, programare în funcție de timp sau când statusul unui alt dispozitiv inteligent se schimbă. Eu voi alege ultima variantă, apoi voi selecta întrerupătorul de pe hol și voi selecta On.

Din noul ecran selectez Run the device și voi selecta becul de deasupra biroului. Aici poți alege ce să se întâmple cu becul, voi selecta Switch și On.

Atât de simplu este. Cu această metodă poți folosi două întrerupătoare și câte becuri inteligente vrei în locul unui întrerupător cap de scară. Sau poate ai mai multe becuri în casă și vrei să le controlezi din același întrerupător.

După crearea acestor automatizări sau scenarii, poți folosi asistenții virtuali pentru a le rula. De exemplu, dacă ai creat o automatizare care să detecteze când un întrerupător este pornit să schimbe culoarea unui bec în albastru. Poți rula scenariul vocal, nu trebuie neapărat să comuți întrerupătorul, îi poți zice asistentului virtual să o facă spunând-ui numele automatizării.

Note icon
Hey Google,
Run „set desk light blue”.

Hey Google,
Run ”set desk light blue”.

Ce opțiuni ai pentru controlul dispozitivelor inteligente?

După cum ziceam adineaori, poți selecta dintr-o gamă super variată de opțiuni pe care le voi detalia în continuare.

  • La schimbarea vremii – aici vei găsi opțiuni legate de temperatură, umiditate, vreme, viteza vântului, răsărit și apus.
  • Schimbarea poziției – Tuya va detecta când pleci și când revii acasă. Astfel poți aprinde automat luminile când te apropii de casă.
  • Programat – pur și simplu setezi o oră la care un dispozitiv să pornească și să se oprească.
  • Când statusul unui dispozitiv se schimbă – funcție care îți permite să controlezi diferite dispozitive inteligente în funcție de alte dispozitive inteligente.

Setări aplicație Tuya Smart

Cel mai important lucru din setări este conectarea aplicației la ecosistemul preferat. De aici poți conecta toate dispozitivele la Google Home sau Alexa dintr-un singur click. După ce ai conectat conturile, dispozitivele tale vor apărea automat în ecosistemul dorit. Același lucru este valabil pentru noile dispozitive. De fiecare dată când adaugi un nou dispozitiv în aplicația Tuya, acesta va apărea automat și în Google Home sau Alexa.

Cum conectezi aplicația la Google Home sau Amazon Alexa?

Acest proces este unul dintre cele mai simple posibile. Trebuie doar să navighezi la secțiunea Me și să selectezi serviciul la care vrei să conectezi dispozitivele. Același lucru este valabil și cu IFTTT, iar după setare, dispozitivele tale vor fi imediat disponibile și în această aplicație.

conectare aplicatia Tuya la Google Home Alexa


Alte setări importante sunt legate de casa sau casele setate în aplicație. De aici poți oferi acces altor persoane la dispozitivele tale inteligente. Acestea vor avea acces complet la toate dispozitivele din casă și vor putea chiar adăuga noi dispozitive.

Tot din setările aplicației poți seta în ce camere se află fiecare dispozitiv sau chiar numele camerelor din casă. Numele camerelor pot fi folosite în cazul în care vrei să folosești toate becurile dintr-o cameră într-o automatizare. Nu va fi nevoie să faci mai multe scene pentru același lucru.

Descarcă aplicația Tuya Smart

Aplicația este compatibilă cu toate sistemele de operare mobile. Fie că este vorba de Android sau iOS, aceasta poate fi folosită fără nici o problemă atât pe telefoane cât și tablete. O poți descărca gratuit din magazinele de aplicații de pe telefonul tău sau dând click pe link-urile de mai jos.

Descarcă de pe Google Play Descarcă de pe Apple Store


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *