Review becuri inteligente Philips Hue
După cum probabil știm deja, Philips Hue sunt printre cele mai de top becuri pe care le putem avea în casa noastră inteligentă. Până acum am testat becuri inteligente cam din toate categoriile de preț, astfel putem observa mai concret care sunt diferențele între ele. În acest review becuri inteligente Philips Hue vom descoperi împreună care sunt principalele avantaje ale acestor becuri.
Merită becurile Philips Hue?
Niciodată nu va exista un răspuns clar la această întrebare. Într-o casă inteligentă, totul depinde de nevoile noastre. Însă, în funcție de bugetul fiecăruia, putem opta pentru dispozitive care chiar să ne ușureze viețile. Noi am optat pentru un kit de două becuri cu lumină albă, variator (întrerupător) și bridge Philips Hue.
Comparativ cu becurile inteligente pe care le mai avem, pot spune că acestea chiar par produse premium. Începând de la ambalaj, până la ”cum se simt” acestea în mână, chiar dacă nu le vom ține prea mult în mână :)). Forma becurilor este una clasică și pot fi montate într-o plafonieră/aplică existentă fără bătăi de cap.
Păreri becuri intelgente Philips Hue
În acest review vei găsi toate informațiile de care ai nevoie înainte de a cumpăra aceste becuri. Încercăm să expunem toate informațiile exact așa cum sunt și să oferim o imagine cât mai clară pentru a fi bine informați.
Living-ul tău așteaptă o iluminare inteligentă, controlată vocal direct din asistentul tău virtual preferat. Setează-ți propriile scenarii și rutine rapid si confortabil.
Conținutul pachetului Philips Hue
Fiind un produs dintr-o categorie premium, avem parte și de un o cutie foarte bine prezentată. Același lucru este valabil și pentru conținutul cutiei. Produsele sunt poziționate și prezentate foarte frumos în interiorul cutiei. La deschiderea acesteia suntem întâmpinați de toate dispozitivele Philips Hue. Pe primul strat avem variatorul (întrerupătorul) și brigde-ul Hue, pe cel de al doilea găsim becurile. Sub suportul de plastic, se regăsesc cablul de internet și alimentatorul bridge-ului.
Cum sunt becurile inteligente Philips Hue?
La prima vedere, becurile inteligente Philips Hue arată foarte apropiat de un bec LED classic. Ce-i drept sunt puțin mai grele decât un bec normal și cu siguranță mai calitative. După cum deja am spus, noi am cumpărat un kit de două becuri inteligente. Am făcut această pentru că noi vom folosi aceste becuri Hue în living, unde nu vom folosi niciodată lumină colorată.
După cum se poate observa și în imaginea de mai sus, aceste becuri au o luminozitate de 806 lumeni. Puterea acestor becuri inteligente este de 9W, echivalentul 60W. Chiar dacă lumina emisă este albă, temperatura acesteia poate fi setată între 2200 K – 6500 K, putând astfel să iluminăm o încăpere cu o lumină albă caldă, sau rece. Aceste becuri inteligente pot funcționa atât pe Bluetooth cât și ZigBee. Becurile alese de noi au un soclu E27 și o durată de viață de 25.000 ore de funcționare.
Variatorul sau telecomanda Philips Hue
Suportul telecomenzii și telecomanda sunt magnetice, putând fi montat astfel pe perete, lângă întrerupătorul existent. Montarea se face foarte simplu cu ajutorul benzii dublu adezivă preaplicată pe spatele suportului. Desigur, există și posibilitatea montării acestuia cu șuruburi, direct pe perete.
Această telecomandă este foarte comod de folosit și în același timp foarte utilă. Chiar dacă puteți aprinde și stinge becurile direct de pe telefon, dacă aveți musafiri, aceștia nu vor avea acces la ecosistemul vostru. Astfel, vor putea folosi această telecomandă de oriunde pentru a acționa iluminatul încăperii.
Acest variator poate fi conectat cu unul sau mai multe becuri sau dispozitive de iluminat inteligente Philips Hue. Mai multe informații despre cum se configurează tot sistemul veți găsi în continuarea articolului.
Living-ul tău așteaptă o iluminare inteligentă, controlată vocal direct din asistentul tău virtual preferat. Setează-ți propriile scenarii și rutine rapid si confortabil.
Bridge-ul Philips Hue
Unul dintre cele mai importante aspecte ala acestui bridge este faptul că acesta nu funcționează pe WiFi, ci doar prin intermediul cablului. Recomand să verifici înainte dacă ai vreun port liber disponibil în router-ul wireless pe care îl folosești. De asemnea, este foarte important ca acel port să poată fi folosit. Spun asta pentru că, în general, toți providerii de internet blochează unul sau mai multe port-uri.
Citește și: Ce este ZigBee?
Nu sunt foarte multe de spus despre acest bridge, fiind un dispozitiv care cel mai probabil nu va fi montat într-un loc foarte vizibil. Cu toate acestea, sunt câteva lucruri de menționat. Bridge-ul folosește tehnologia ZigBee, la fel ca becurile inteligente Philips Hue. Bridge-ul are doar două port-uri, unul pentru conectarea la internet, iar celălalt pentru alimentare. Pe partea superioară găsim 3 led-uri care indică dacă dispozitivul este alimentat, dacă rețeaua mesh ZigBee este pornită și dacă bridge-ul este conectat la internet. Pe lângă toate acestea, mai avem și un buton mare înconjurat de un led albastru. De altfel, acesta este și singurul buton de pe bridge.
Instalarea kit-ului Philips Hue
Pentru că vorbim despre un kit care implică și un bridge ZigBee, dar și o telecomandă, instalarea este puțin diferită față de instalarea unui simplu bec WiFi. Cu toate acestea, procesul este unul foarte ușor de urmat și configurat. Înainte de instalarea propriu-zisă, recomand să instalați aplicația Philips Hue pe telefon sau tabletă înainte de a vă apuca de instalarea aparatelor.
Voi împărți instalarea în două părți logice. Prima dată ne vom ocupa de instalarea fizică a echipamentelor, iar apoi de configurarea acestora în aplicația dedicată și integrarea în ecosistemul vostru.
Instalarea echipamentelor fizice Philips Hue
Pentru acest pas va trebui să vă pregătiți becurile și bridge-ul în prealabil.
- Primul pas pe care l-am urmat a fost să înfiletez becurile în locul celor vechi, normale. În lipsa unui bridge ZigBee sau unui telefon cu aplicația Philips Hue instalată, aceste becuri se vor comporta ca niște becuri normale. Am verificat ca ambele becuri să fie funcționale aprinzându-le și stingându-le din întrerupătorul existent.
- Apoi am conectat cablul ethernet la router și bridge, am alimentat bridge-ul și am așteptat până s-au aprins toate cele 3 led-uri.
Îți vine să credeți sau nu, aceștia sunt singurii pași pentru setarea becurilor și a bridge-ului. Totuși, rămâi lângă bridge-ul Philips Hue pentru că va fi nevoie să apeși butonul de sincronizare în următorii pași.
Configurarea becurilor în aplicația Philips Hue pentru Android sau iOS
După ce avem conexiunile făcute și toate cele trei led-uri de pe bridge sunt aprinse, deschide aplicația Philips Hue pe telefon sau tabletă.
- Aprinde becurile și lasă-le aprinse pe tot timpul procesului de împerechere
- După deschiderea aplicației, aceasta va căuta automat bridge-ul
- După ce aplicația a descoperit bridge-ul, apasă butonul Connect din aplicație
- Apasă butonul mare și rotund de pe bridge pentru a realiza conexiunea cu aplicația
- Setează numele camerei în care se află becurile și apasă Save(Salvare)
Din acest moment ar trebui să găsiți becurile în ecranul principal al aplicației. De aici veți putea controla atât iluminatul cât și temperatura de culoare a luminii și intensitatea acesteia. Dar și alte setări despre care vom vorbi în cele ce urmează.
Procesul este identic atât pe Android cât și pe iOS. De asemenea, aceși bridge poate fi configurat pe mai multe telefoane sau tablete. În continuarea articolului voi folosi un dispozitiv Android pentru diversele setări.
Configurarea telecomenzii Philips Hue
Telecomanda nu necesită nici o setare specială dacă vrei să o folosești pentru ambele becuri. Dacă ai montat becurile în camere diferite, sau ai deja alte becuri inteligente Philips Hue, poți seta ce becuri să controleze telecomanda astfel.
- Deschide aplicația Philips Hue
- Selectează butonul setări din partea dreaptă jos
- Apasă pe Accesory Setup
- Din lista deschisă, selectează telecomanda pe care vrei să o reprogramezi
- Aici poți configura ce să se întâmple la diferite apăsări ale butonului de aprindere și ce lumini să se aprindă. Selectează All lights
- Dacă becurile sunt configurate corect pe camere, poți selecta camera, în caz contrar, selectează Lights
- Lasă bifate doar becurile care vrei să fie acționate prin intermediul telecomenzii și salvează apăsând pe bifa din dreapta sus
Cum se folosește aplicația Philips Hue?
Îmi place foarte mult că aplicația este identică pe iOS și Android. Aplicația Philips Hue este super intuitivă și ușor de folosit. Când o deschidem, suntem întâmpinați de toate dispozitivele disponibile și statusul acestora. Din acest ecran putem rapid să stingem/aprindem luminile, schimba temperatura de culoare sau culoarea iluminatului. Din meniul de jos avem acces la diferite funcții și setări.
Bucură-te de cele mai vii sau relaxante culori la tine acasă. Controlează inteligent iluminatul în funcție de rutinele tale zilnice.
Cum funcționează scenele(scenariile)?
În această aplicație, scene nu sunt altceva decât niște setări prestabilite în funcție de nevoile noastre. Putem crea scenarii pentru nevoile noastre specifice. De exemplu, în cazul în care vrem să citim o carte, lumina poate fi puțin mai caldă și cu o luminozitate de aproximativ 75%.
Scenele se crează foarte ușor apăsând pe butonul New scene din meniul principal al aplicației. Selectăm camera, dăm un nume scenei și selectăm setările iluminatului, apoi pur și simplu salvăm cu ajutorul bifei din partea dreaptă sus. Pentru a selecta această scenă, selectează camera în care ai creat scena, iar apoi selectează numele scenei din listă.
Cum schimbi numele unui dispozitiv inteligent în aplicația Philips Hue?
Dacă ai mai multe corpuri de iluminat Philips Hue într-o cameră, este o idee bună să le denumești diferit. Asta va ajuta atât la organizare, cât și la comanda becurilor cu ajutorul Google Assistant sau Amazon Alexa. Același lucru este valabil și în cazul în care vrei să modifici ce corpuri de iluminat să controlezi cu ajutorul telecomenzii.
Pentru a modifica numele unui dispozitiv navighează în Settings -> Light setup, selectează becul căruia vrei să-i schimbi numele. Dacă ai mai multe becuri unul lângă altul și nu știi exact care e care, atinge becul din aplicație, iar acesta va clipi. Apasă pe iconița i din partea dreaptă, iar în partea de sus poți seta noul nume.
Puteți urma aceiași pași și pentru schimbarea numele oricărui alt dispozitiv inteligent Hue. De exemplu, pentru schimbarea numelui unei telecomenzi, va trebui să navigați la Settings -> Accesory setup și urmați exact aceiași pași.
Cum integrezi aplicația Philips Hue în Amazon Alexa?
Pentru a putea controla vocal iluminatul becurilor Hue, putem folosi atât Amazon Alexa cât și Google Assistant sau Siri. Pentru a controla iluminatul cu ajutorul Alexa, va trebui să sincronizăm bridge-ul Philips cu contul nostru Amazon.
- Deschide aplicația Alexa de pe telefon sau tabletă
- Navighează la Devices din meniul de jos
- Apasă butonul + (plus) din partea dreaptă sus și selectează Add Device
- Selectează logo-ul Philips Hue iar apoi Discover devices
- Așteaptă până se termină procesul de căutare (45 secunde)
- Selectează All lights sau doar becurile pe care vrei să le integrezi
În momentul în care selectezi all lights, vor fi importate toate becurile și grupurile setate în aplicația Hue. După adăugarea becurilor în Alexa, acestea vor putea fi controlate vocal sau prin intermediul rutinelor Alexa.
Cum integrezi becurile Hue în Google Home?
Adăugând becurile inteligente Hue în Google Home activează posibilitatea de a putea fi controlate vocal cu ajutorul Google Assistant. De asemenea, putem integra iluminatul în rutinele noastre zilnice. Pentru a adăuga becurile inteligente în Google Home trebuie să urmați următorii pași:
- Deschide aplicația Google Home și apasă pe butonul + (plus) din colțul stânga sus
- Selectează Set up device, apoi Works with Google
- În lista nou deschisă apăsați pe lupa din dreapta sus, căutați și selectați Philips Hue
- Veți fi redirecționat către site-ul meetHue unde vă vor întreba dacă aveți încredere în această aplicați, selectați Yes
- După ce procesul este gata, reveniți la ecranul principal Google Home unde veți găsi dispozitivele adăugate
Cum integrezi becurile inteligente Philips Hue în Apple HomeKit?
Integrarea cu Apple HomeKit este la fel de ușoară ca în cazul celorlalte ecosisteme. Și tot la fel ca le celelalte ecosisteme, integrând becurile inteligente putem controla iluminatul vocal cu ajutorul assistentului virtual Siri. Procesul este foarte simplu:
- Deschideți aplicația HomeKit și selectați butonul + (plus) din partea dreaptă sus
- Selectați Add accessory
2.1. Dacă aveți la îndemână codul pentru HomeKit îl puteți scana cu camera iPhone-ului sau iPad-ului. Codul se regăsește în cutia dispozitivului și este de forma 123-45-6789. După scanare, împerecherea ar trebui să fie gata și puteți sări la pasul 5
Atenție, trebuie neapărat să aveți codul HomeKit pentru a finaliza procesul de împerechere. - Dacă nu aveți la îndemână codul, nu este o problemă, apăsați butonul I don’t have a code or cannot scan
- Selectați bridge-ul Hue, al meu avea numele Philips hue – 1BB58A și introduceți codul HomeKit și apăsați Continue
- După ce v-ați conectat cu succes la bridge, va trebui adăugat într-o cameră și redenumit (opțional)
- Configurați locație fiecărui bec în parte și ați terminat
După finalizați procesul, puteți încerca să comutați iluminatul cu ajutorul asistentului Siri spunându-i: ”Switch the living room lights”. Din acest moment, puteți include becurile inteligente Hue în orice scenariu doriți din HomeKit.
Concluzii și raport calitate/preț
Deși procesul de instalare și configurare poate părea puțin mai neprietenos, recomand cu căldură becurile inteligente Philips Hue. Avantajul oferit de ZigBee merită chiar și efortul financiar. O dată instalat bridge-ul Hue, putem conecta la acesta oricâte becuri dorim (bine, maxim 65.000 becuri). Unul din cele mai mari avantaje pe care le văd este răspunsul foarte rapid. Fie că accesăm becurile cu ajutorul unui asistent vocal, sau cu telecomanda Hue, acestea răspund imediat. Același lucru este valabil și în cazul în care ”stingem” becurile de la întrerupătorul clasic. O dată pornit, becurile sunt disponibile într-un timp foarte scurt (1-2 secunde). Un bec WiFi trebuie întâi să se conecteze la router și serverul provider-ului, de obicei durează aproximativ un minut până se conectează.
Lumina albă nu a fost niciodată mai confortabilă. Setează automat temperatura de culoare în funcție de starea sau nevoile pe care le ai.
Iar în final, prețul, care poate părea relativ mare. Dar nu este chiar așa. Un bec de o calitate mai slabă și mai ieftin are un preț începând cu ~75 lei. Dacă facem un calcul rapid, două becuri Hue fără bridge și telecomandă costă între 120 și 150 lei. Investiția inițială este mai mare, dar nu cu mult mai mare. Noi am cumpărat un kit cu două becuri Philips Hue, telecomandă și bridge la prețul de 260 lei.
Citește și: Bec LED Smart HAMA 176547
Becurile din seria Hue colorate RGB sunt ceva mai scumpe ce-i drept, undeva la 150 lei bucata. Însă, un bec inteligent RGB de calitate oricum costă între 100 și 200 lei. Deci se situează undeva la mijlocul acestui interval.
Bucură-te de cele mai vii sau relaxante culori la tine acasă. Controlează inteligent iluminatul în funcție de rutinele tale zilnice.