Ce este o priză inteligentă
Acasa » Ce este? » Ce este o priză inteligentă?

Ce este o priză inteligentă?

de Andrea Raduly
6 min.

Prizele inteligente sunt printre cele mai ușoare și simplu de folosit dispozitive pe care le puteți avea în casă. Deși pot fi subapreciate, ele aduc o serie de întrebuințări iar datorită prețului mic, ele sunt potrivite pentru bugetul fiecăruia.

Prizele inteligente transformă orice dispozitiv sau aparat într-un dispozitiv inteligent. Cum este posibil acest lucru și ce avantaje vă oferă, discutăm mai pe larg în rândurile următoare.

Ce este o priză inteligentă?

Tehnic vorbind, prizele inteligente sunt niște comutatoare care permit pornirea sau oprirea curentului electric cu ajutorul unui smartphone. Așa cum am spus și mai sus, o priză inteligentă are capacitatea de a transforma un aparat simplu într-unul inteligent. Astfel că, o lampă, un ventilator, un fierbător de apă sau o mașină de făcut cafea pot fi transformate foarte ușor în dispozitive smart care pot fi controlate de pe telefon.

Tot ce trebuie să faceți este să conectați priza inteligentă la o priză normală și apoi să o conectați la rețeaua wi-fi, urmând instrucțiunile de pe aplicația compatibilă cu priza dumneavoastră.

Dacă vă place să vă controlați casa prin comenzi vocale și dețineți deja o boxă inteligentă precum: Amazon Echo sau Google Home, tot ce trebuie să faceți este să conectați priza inteligentă la ele. Unele prize mai performante au integrate în ele pe Amazon Alexa sau Google Assistant.

Pe lângă faptul ca prizele inteligente pot fi controlate de la distanță, ele pot fi și programate. Spre exemplu, dacă stiți că vă treziți la o anumită oră, vă puteți programa filtrul de cafea sau fiebătorul de apă să pornească la o oră prestabilită. Astfel, vă puteți bucura de cafea sau de ceai direct cum v-ați trezit.

Să presupunem că urmează să veniți acasă, iar afară este o căldură infernală. Cu ajutorul prizei inteligente, puteți să porniți ventilatorul, ca atunci când veniți acasă să aveți un ambient plăcut.

cum alegem o priza inteligenta

La ce să ne uităm atunci când cumpărăm o priză inteligentă

Atunci când dorim să achiziționăm o priză inteligentă, trebuie să fim atenți la anumite caracteristici pentru a ne bucura pe deplin de un astfel de gadget.

Compatibilitatea cu asistenții vocali

Controlul vocal al casei este foarte avantajos atunci când nu dorim să cotrobăim după telefon și să controlăm diversele dispozitive pe care le avem. De aceea, dacă deținem un hub precum Amazon Echo sau Google Home, această caracteristică nu este de neglijat. Există prize care le suportă pe amandouă, însă nu toate sunt așa. Există și prize care funcționează cu Homekit, dar cantitatea de modele este destul de redusă.

Noi spre exemplu, le avem pe amandouă, avem și o boxă Amazon Echo și o boxă Google Home. Având în vedere că folosim mai mult Google Home, atunci am căutat o priză care să fie compatibilă cu aceasta.

Controlul energiei

Această caracteristică se adresează mai mult celor care sunt foarte grijulii cu consumul de energie. Multe dintre prizele inteligente oferă prin intermediul aplicației diverse rapoarte de consum. Scopul este de a afla cantitatea de energie consumată de diversele aparate și eventual înlocuirea lor cu altele mai eficiente.

Vă ajută să preveniți consumul de energie inutil, să prelungiți durata de viață a electrocasnicelor și să economisiți la factura de energie electrică.

Funcția de programare

Funcția de programare este una foarte importantă dacă aveți nevoie să vă ușurați viața. Multe dintre prizele inteligente au această capacitate de a fi programate să pornească sau să se oprească la o anumită oră. Acest lucru este foarte confortabil atunci vreți să creați diverse rutine.

Spre exemplu, puteți crea o rutină prin care spuneți ”Bună dimineața”. La auzul acestei vorbe, asistentul vocal va știi că trebuie să aprindă lampa de lângă pat, să pornească fierbătorul de apă și să pornească dezumidificatorul.

designul și forma prizei inteligente

Design-ul și forma prizei inteligentei

Poate că ziceți că acest lucru nu este important, însă țin să vă contrazic. În primul rând, o asemenea priză nu ar trebui să atragă atenția, mai ales dacă aveți mai multe prin casă. Un design cât mai simplu și o formă mai mică sunt de dorit.

În plus de asta, o formă voluminoasă va bloca accesul unei alte prize sau al unui alt dispozitiv.

De asemenea, și locul unde punem priza inteligentă este crucial. Dacă dorim să punem priza inteligentă în baie sau în bucătărie, ar fi bine să optăm pentru o priză rezistentă la apă.

Un alt lucru important este să verificați ca priza inteligentă pe care o doriți, să poată suporta sarcina electrică a aparatelor pe care doriți să le conectați.

Avantajele prizelor inteligente

Siguranța

Siguranța este unul dintre avantajele foarte importante ale prizelor inteligente. Multe dintre acestea dețin un senzor, care atunci când temperatura este prea mare, se deconectează automat de la alimentarea curentului electric. Acest lucru vă oferă clar, un sentiment de siguranță, mai ales când sunteți plecat de acasă.

Aceste prize sunt benefice și în momentele în care poate din grabă, ați uitat ceva în priză. Sunt posibile tot felul de situații neplăcute. De aceea, prin controlul de la distanță puteți opri alimentarea cu curent electric prin controlarea prizelor acestea.

Controlarea casei prin funcția de programare

Cu multe dintre prizele inteligente puteți crea diverse programări de automatizare a casei. Astfel, aparatele pornesc și se opresc automat, la orele selectate. Această caracteristică este perfectă pentru cei care se află într-o familie numeroasă și atunci astfel de programări le fac viața cât mai ușoară. Sau poate că vă doriți să aveți o dimineață cât mai ușoară și vă place să leneviți cât mai mult.

Accesibilitatea

Accesibilitatea este un alt avantaj important al acestor dispozitive. Nu este nevoie să vă umpleți casa cu tot felul de aparate scumpe. Prizele inteligente sunt o alternativă ieftină și sunt accesibile pentru toată lumea. Există multe modele potrivite pentru toată lumea cu care să vă automatizați casa cum vă doriți. Frumusețea lor constă în faptul că transformă aparate ordinare, în aparate inteligente.

Economia

Economia este un alt avantaj de luat în calcul. Așa cum am mai menționat, multe dintre aceste prize inteligente vă oferă rapoarte de consum, aflând cu exactitate cantitatea de energie consumată. De asemenea, prizele pot fi setate să nu consume energia latentă a dispozitivelor atunci când sunt oprite.

În concluzie, prizele inteligente sunt dispozitive foarte accesibile de automatizare a casei. Sunt simplu de folosit și aduc o serie de beneficii. Dacă sunteți pe gânduri vă ofer și niște idei de utilizare a prizelor inteligente.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.