Ce este o priză inteligentă
Acasa » Ce este? » Ce este o priză inteligentă?

Ce este o priză inteligentă?

de Andrea Raduly
8 min.

Prizele inteligente sunt printre cele mai ușoare și simplu de folosit dispozitive pe care le poți avea în casă. Deși pot fi subapreciate, ele aduc o serie de întrebuințări, iar datorită prețului mic, ele sunt potrivite pentru bugetul fiecăruia.

Prizele inteligente transformă orice dispozitiv sau aparat, într-un dispozitiv inteligent. Cum este posibil acest lucru și ce avantaje îți oferă, discutăm mai pe larg în rândurile următoare.

Ce este o priză inteligentă?

Tehnic vorbind, prizele inteligente sunt niște comutatoare care permit pornirea sau oprirea curentului electric cu ajutorul unui smartphone. Așa cum am spus și mai sus, o priză inteligentă are capacitatea de a transforma un aparat simplu într-unul inteligent. Astfel că, o lampă, un ventilator, un fierbător de apă sau o mașină de făcut cafea pot fi transformate foarte ușor în dispozitive smart care pot fi controlate de pe telefon.

Tot ce trebuie să faci este să introduci priza inteligentă într-o priză normală și apoi să o conectezi la rețeaua wi-fi, urmând instrucțiunile de pe aplicația compatibilă cu priza ta.

Dacă îți place să controlezi casa prin comenzi vocale și deții deja o boxă inteligentă precum: Amazon Echo sau Google Nest, tot ce trebuie să faci este să conectezi priza inteligentă la ele. Unele prize mai performante au integrate în ele pe Amazon Alexa, Google Assistant sau Siri.

Pe lângă faptul că prizele smart pot fi controlate de la distanță, ele pot fi și programate. Spre exemplu, dacă știi că te vei trezi la o anumită oră, îți poți programa filtrul de cafea sau fiebătorul de apă să pornească la o oră prestabilită. Astfel, te vei putea bucura de cafea sau de ceai direct cum te-ai trezit.

Să presupunem că urmează să vii acasă, iar afară este o căldură infernală. Cu ajutorul unei astfel de gadget, poți porni ventilatorul, ca atunci când intri în casă să ai un ambient plăcut.

cum alegem o priza inteligenta

La ce să te uiți atunci când cumperi o priză smart

Atunci când dorim să achiziționăm o priză inteligentă, trebuie să fim atenți la anumite caracteristici pentru a ne bucura pe deplin de un astfel de gadget.

În primul rând, o priză smart trebuie să poată fi controlată de la distanță. Pentru acest lucru ea va trebui să fie o priză smart wifi. Astfel conexiunea dintre priză și internet se va realiza cu ajutorul routerului.

Dar hai să vedem și alte caracteristici pe care trebuie să le iei în seamă.

Compatibilitatea cu asistenții vocali

Controlul vocal al casei este foarte avantajos atunci când nu dorim să cotrobăim după telefon și să controlăm diversele dispozitive pe care le avem. De aceea, dacă deții un hub precum Amazon Echo sau Google Nest, această caracteristică nu este de neglijat. Există prize care le suportă pe amandouă, însă nu toate sunt așa. Există și prize care funcționează cu Homekit, dar diversitatea modelelor este destul de redusă.

Noi spre exemplu, le avem pe amandouă, avem și o boxă Amazon Echo și o boxă Google Home. Având în vedere că folosim mai mult Google Home, atunci am căutat o priză care să fie compatibilă cu aceasta.

Prize inteligente cu monitorizare de consum

Această caracteristică se adresează mai mult celor care sunt foarte grijulii cu consumul de energie. Multe dintre prizele inteligente oferă prin intermediul aplicației diverse rapoarte de consum. Scopul este de a afla cantitatea de energie consumată de diversele aparate și eventual înlocuirea lor cu altele mai eficiente.

Te ajută să previi consumul de energie inutil, să prelungești durata de viață a electrocasnicelor și să economisești la factura de energie electrică.

În această categorie mai intră și prizele cu contor de energie. Deși îți contorizează cantitatea de energie consumată, ele nu sunt considerate a fi prize smart deoarece nu pot fi controlate de la distanță. Ele se deosebesc prin faptul că vin cu un afișaj digital pe care poți verifica lucruri precum: energie consumată, costuri de consum, frecvență, putere, tensiune.

Prize programabile

Funcția de programare este una foarte importantă dacă ai nevoie să îți ușurezi viața. Multe dintre prizele inteligente au această capacitate de a fi programate să pornească sau să se oprească la o anumită oră. Acest lucru este foarte confortabil atunci vrei să creezi diverse rutine.

Spre exemplu, poți crea o rutină prin care să spui ”Bună dimineața”. La auzul acestei vorbe, asistentul vocal va știi că trebuie să aprindă lampa de lângă pat, să pornească fierbătorul de apă și să pornească dezumidificatorul.

Funcția de programare poate fi utilă și pentru protejarea bateriei telefonului tău. În momentul în care telefonul tău a ajuns la o încărcare full, atunci nu este bine să îl mai lași în priză, deoarece în timp vei ucide bateria acestuia. Dacă ești ca mine și obișnuiești să îți lași telefonul la încărcat peste noapte, atunci îți dai seama că acest lucru este defectuos.

Așa că poți folosi o priză de genul acesta care să fie programată să se stingă dupa 2 ore, spre exemplu.

designul și forma prizei inteligente

Design-ul și forma prizei inteligente

Poate că zici că acest lucru nu este important, însă țin să te contrazic. În primul rând, o asemenea priză nu ar trebui să atragă atenția, mai ales dacă ai mai multe prin casă. Un design cât mai simplu și o formă mai mică sunt de dorit.

În plus de asta, o formă voluminoasă va bloca accesul unei alte prize sau al unui alt dispozitiv.

Compatibilitatea cu sarcina electrică a aparatului

Un alt lucru deosebit de important este și acest aspect. Înainte de a achiziționa un astfel de dispozitiv, verifică ca priza să poată suporta sarcina electrică a aparatelor pe care vrei să le conectezi la ea.

Priză inteligentă pentru exterior sau priză inteligentă pentru interior

Locul unei vei amplasa priza smart este de luat în calcul. Există prize atât pentru interior cât și pentru exterior. De aceea, niciodată nu vei putea pune o priză de interior, în exteriorul casei. Prizele inteligente de exterior sunt după cum te-ai și gândit rezistente la apă.

Prizele exterioare pot fi foarte ușor de folosit să actionezi un hidrofor pentru irigații sau chiar o pompă pentru piscină. De asemenea, acestea pot fi folositoare și de Crăciun când este nevoie să controlezi luminițele din curte.

De asemenea, și locul din casă este crucial. Dacă dorim să punem priza smart în baie sau în bucătărie, ar fi bine să optăm pentru o priză rezistentă la apă.

avantajele prizelor inteligente

Avantajele prizelor inteligente

Siguranța

Siguranța este unul dintre avantajele foarte importante ale prizelor inteligente. Multe dintre acestea dețin un senzor, care atunci când temperatura este prea mare, se deconectează automat de la alimentarea curentului electric. Acest lucru îți oferă clar, un sentiment de siguranță, mai ales când ești plecat de acasă.

Aceste prize sunt benefice și în momentele în care poate din grabă, ai uitat ceva în priză. Sunt posibile tot felul de situații neplăcute. De aceea, prin controlul de la distanță poți opri alimentarea cu curent electric.

Controlarea casei prin funcția de programare

Cu multe dintre prizele inteligente poți crea diverse programări de automatizare a casei. Astfel, aparatele pornesc și se opresc automat, la orele selectate. Această caracteristică este perfectă pentru cei care se află într-o familie numeroasă și atunci astfel de programări le fac viața cât mai ușoară. Sau poate că îți dorești să ai o dimineață cât mai ușoară și îți place să lenevești cât mai mult.

Accesibilitatea

Accesibilitatea este un alt avantaj important al acestor dispozitive. Nu este nevoie să îți umpli casa cu tot felul de aparate scumpe. Prizele inteligente sunt o alternativă ieftină și sunt accesibile pentru toată lumea. Există multe modele potrivite pentru toți cu care să îți automatizezi casa cum îți dorești. Frumusețea lor constă în faptul că transformă aparate ordinare, în aparate inteligente.

Economia

Economia este un alt avantaj de luat în calcul. Așa cum am mai menționat, multe dintre aceste prize inteligente îți oferă rapoarte de consum, aflând cu exactitate cantitatea de energie consumată. De asemenea, prizele pot fi setate să nu consume energia latentă a dispozitivelor atunci când sunt oprite.

Prizele în sine nu economisesc energie. Dar, prin natura funcționalităților lor, vei salva energia irosită de echipamentele care folosesc constant energie, programându-le să se stingă la un moment dorit.

În concluzie, prizele inteligente sunt dispozitive foarte accesibile de automatizare a casei. Sunt simplu de folosit și aduc o serie de beneficii. Dacă ești pe gânduri îți ofer și niște idei de utilizare a prizelor inteligente.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *