Bec WiFi: funcționalități și criterii de selecție
Un bec WiFi nu este altceva decât un sistem de iluminat cu acces la o conexiune de internet. Pe scurt, vorbim despre un bec smart care îți permite configurarea luminii de la distanță prin intermediul unei aplicații instalate pe telefonul sau tableta ta.
Așadar, becul WiFi este un bec inteligent. Acum, în funcție de nevoile tale și de configurația casei ori a spațiului de locuit, ai o varietate de opțiuni din care să alegi.
Ce este un bec WiFi și cum funcționează
Despre ce este un bec WiFi am vorbit în introducerea noastră de astăzi. Dacă ar trebui să îl definim, asta am spune: un bec care se conectează la telefonul sau tableta ta, prin intermediul rețelei WiFI și, mai mult decât atât, se controlează de la distanță.
În mod practic, becul WiFi vine echipat cu o dulie destul de generoasă ca dimensiuni. De ce se întâmplă asta? Ei bine pentru că această conexiune wireless se face cu ajutorul unui sistem electronic în componența căruia intră chiar și un mic (micro)controller. Este vorba despre procesarea de semnal, de emiterea și de recepția acestuia la și de la routerul wireless.
Cam toate dispozitivele inteligente dispun de componente electronice responsabile cu recepția, decodarea și emiterea de semnale.
După cum vezi, becul nostru este unul destul de inteligent și de capabil.
Majoritatea becurilor WiFi nu necesită instalarea unui hub. Acest lucru poate fi considerat un avantaj deoarece nu veti avea nevoie de niște costuri suplimentare.
Cu toate astea, de reținut este faptul că becurile WiFi consumă din lățimea de bandă a rețelei. Pentru cei ce nu știu ce înseamnă asta, lățimea de bandă reprezintă capacitatea maximă de date transmise printr-o conexiune la internet, într-o anumită perioadă de timp.
Dacă deții doar câteva becuri, acestea nu vor îngreuna procesul, însă, dacă în procesul de automatizare al casei vei aduna tot mai multe dispozitive inteligente, vei simți nevoia unui hub.
Citește și: Ce este un hub inteligent?
Funcționalitățile sau caracteristicile unui bec WiFi
Cam cât de capabil? Din punctul de vedere al caracteristicilor tehnice am putea spune că nu are neapărat limite. Doar că, interfața dintre partea umană și componenta fizică este intermediată de un soft sau de un program. Da, așa numitele aplicații prin care tu controlezi și configurezi becul sau sistemul de iluminat smart.
Acum, funcționalitățile becului WiFi sunt controlate de acest software. În funcție de branduri discutăm și despre o calitate mai bună sau mai precară a becului tău inteligent.
De ce? Păi, pentru că există o investiție în aceste platforme și pentru că prețul de achiziție este direct influențat de munca depusă de dezvoltatori în perfecționarea modului în care becul poate fi personalizat.
De regulă, funcționalitățile standard ale unui bec WiFi sunt următoarele:
- Control de la distanță cu ajutorul aplicației mobile;
- Integrarea sincronizarea sistemului de iluminat cu Google Home, Amazon Alexa ori cu un hub care centralizează toate componentele smart home dintr-un perimetru bine stabilit;
- Configurarea și personalizarea luminii emise;
- Crearea de scenarii custom sau predefinite în funcție de factori externi.
Bun. Cam acestea sunt funcționalitățile cele mai populare. Ele pot fi restrânse sau extinse în funcție de fiecare aplicație și brand în parte. Mai mult, calitatea rezultatului final va fi influențată de aceleași aspecte.
O notă importantă: funcționalitățile de mai sus se aplică nu doar pentru becurile WiFi ci și pentru lustrele smart, aplicele inteligente, benzile LED și alte sisteme de iluminat similare care intră în componența ansamblului smart home. Apropo de concepul de casă inteligentă, vezi și care sunt cele mai importante trenduri smart home din piața de profil.
Cât costă un bec WiFi
Așa cum am zis, prețul este un contor al calității. Cum se întâmplă de obicei, un bec smart mai scump va fi mai calitativ față de un bec inteligent ceva mai accesibil. Materialele constructive vor fi unele mai de calitate, fiabilitatea și durata de viață pot fi mai bune, însă diferența cea mai mare se va observa în calitatea aplicației cu care tu controlezi becul WiFi.
Deci, cât costă un bec WiFi de calitate? Să zicem că undeva la puțin sub 100 de lei. În acest context poți cumpăra cu încredere sistemele de iluminat inteligent de la Xiaomi. Mai au și Tellur și Hama oferte similare, dar calitatea nu este una la fel de bună. Cele din urmă sunt becuri WiFi mai ieftine.
Ce bec WiFi recomandăm noi?
Recomandarea noastră este să alegi calea de mijloc. Așa ai grijă să nu îți dai peste cap bugetul dar și să te bucuri de un bec WiFi de cea mai bună calitate, un bec smart care îți oferă experiența smart home suficient de avansată încât să ai tot confortul din lume.
Desigur, achiziția ta trebuie să depindă de rezultatele pe care vrei să le obții. De intensitatea luminii, de camera unde vei folosi produsul sau de ce alte soluții de iluminat mai ai prin casă. Pe blogul nostru ai un ghid și despre cum economisești curent cu becurile LED.
Acum, vezi că prețul de achiziție va varia și în funcție de lumina emisă de becul tău inteligent. Spre exemplu, un bec WiFi cu lumină albă va fi simțitor mai ieftin decât un bec WiFi RGB. Din nou, decizia finală va fi influențată de un cumul de factori, însă dacă vrei cele mai bune recomandări, poți oricând să ne lași un mesaj și o să încercăm să te ghidăm către cele mai eficiente soluții de care ai nevoie.