Acasa » Ghiduri » Cum să economisești curent cu becurile inteligente?

Cum să economisești curent cu becurile inteligente?

de Andrei Russo
8 min.

După cum probabil ai simțit deja, prețul la electricitate a explodat în ultima perioadă. La momentul scrierii acestui articol (11 feb. 2022) prețul a crescut și cu 500% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cum ar fi să afli că există posibilitatea să economisești curent electric foarte simplu? Ei bine, se poate face asta și te bucuri și de multe alte benecifii. Hai să vedem cum putem economisi curent electric într-o casă smart.

Sfaturile care urmează în continuare sunt valabile oricând. Iar partea cea mai bună este că reversul medaliei este tot pozitiv. Consumând mai puțin curent, evident, vei avea facturi mai mici. Însă, pe de altă parte vei participa și la salvarea planetei. Un consum mai mic înseamnă mai puțină poluare 🌿.

Cum poți economisi curent electric cu o casă smart?

Poate suna ciudat, dar cu cât ai mai multe dispozitive inteligente în casă, cu atât factura se va duce mai mult în jos. Asta pentru că majoritatea echipamentelor inteligente folosesc extrem de puțin curent electric pentru a funcționa și transmite date.

Economisește bani cu becuri inteligente

Unul din subiectele mele preferate sunt becurile inteligente. Nu știu de ce, dar am o afinitate pentru ele. Ceea ce m-a făcut să le studiez în detaliu și să mă bucur de toate avantajele oferite de acestea.

În primul rând trebuie să înțelegi cum se întâmplă acest lucru. De ce becurile smart consumă mai puțin curent față de becurile normale?

Am rămas șocat când am găsit o știre de la Parlamentul European din 2009 cu privire la retragerea becurilor incandescente de pe piață. De fiecare dată când merg la orice supermarket găsind astfel de becuri pe rafturi. Iar asta nu este problema, ci faptul că sunt printre cele mai cumpărate becuri, probabil datorită prețului.

Uită de puterea în Wați, ghidează-te după fluxul luminos(puterea de iluminare) măsurat în lumeni. Fiind tehnologii foarte diferite, becurile inteligente sunt de cele mai multe ori becuri LED. După cum probabil știi deja, LED-urile sunt unele dintre cele mai economice surse de iluminat de pe piață.

Mai jos găsești un tabel cu valorile echivalente ale becurilor LED comparativ cu cele incandescente. Încă din acest tabel îți poți da seama cât de mult poți economisi dacă faci această schimbare acum.

Citește și: Becuri inteligente compatibile Google Home

Flux luminos oferit per Watt
Becuri incandescente vs. becuri LED smart

Cât poți economisi dacă treci la becuri LED smart?

Hai să facem un calcul simplu, luând exemplu un bec normal de 75W și echivalentul becului inteligent cu aceeași luminozitate, dar care are doar 9W. Ambele becuri oferind o putere de iluminare de aproximativ 1000 lm (lumeni).

Pentru început, hai să stabilim niște valori inițiale după care să ne ghidăm. Ne lipsesc două lucruri, timpul în care becul este aprins în decursul unei zile și numărul de becuri. Să zicem, o medie de 4 ore pe zi pentru 7 becuri din casă. Formula de calcul a energiei consumate de un bec este (Putere bec în W * numărul de ore)/1000 iar rezultatul va fi în KWh. Pentru exemplul nostru putem calcula astfel:

Becul normal → (75*4)/1000 = 0.3 KWh9.3KWh pe lună

Becul LED smart → (9*4)/1000 = 0.036 KWh1.116KWh pe lună

După cum vezi, consumul a scăzut de aproape zece ori pentru un singur bec. Dar să continuăm. Ținând cont că prețul energiei electrice a fost plafonat la maxim 1 leu/KWh deocamdată, să ne dăm seama rapid că vom plăti mai puțin cu 8.148 lei pe lună pentru fiecare bec normal schimbat.

Iar dacă înmulțim această economie per bec la numărul nostru de becuri → 7 * 8.148 = 57.288 lei/lună

Aceste calcule sunt aproximative și pot fi folosite drept exemplu de calcul. Cu siguranță tu ai un alt număr de becuri și alt preț la energie electrică. De aceea te sfătuiesc să consulți contractul cu distribuitorul tău înainte de a face aceste calcule.

Ca idee, noi am trecut de la becuri normale la becuri LED smart în aproximativ 6 luni. În această perioadă au început și scumpirile despre care aminteam. Deși prețul curentului electric a crescut cu aproape 50%, noi plătim cu 25% mai puțin la factura de la electricitate. Iar asta doar din cauza becurilor.

Cât costă să treci de la becuri incandescente la becuri LED inteligente?

O întrebare pertinentă este costul acestei înlocuiri. Dar trebuie să știi că deși sună futuristic, în realitate lucrurile stau chiar bine. Am făcut și aici calculele în care am inclus și timpul amortizării acestor becuri LED smart.

Continuăm cu exemplul anterior, în care am ajuns la concluzia că putem economisi un maxim de 57.288 lei/lună, adică 687.456 lei pe an (rotunjim la 600 lei – pentru perioada vacanțelor și când nu stai acasă).

Note icon
Becurile LED inteligente au o durată de viață de până la 10 ori mai mare decât becurile incandescente, ajungând în general chiar și până la 10 ani.

În funcție de cât de pretențios ești, poți găsi variante de becuri inteligente pentru a le înlocui pe cele existente cu acești 600 lei. Despre aceste becuri vom vorbi în cele ce urmează.

Ce becuri inteligente economice să cumperi pentru a economisi curent?

Deși adineaori spuneam că avem la dispoziție 600 lei, nu mă voi apuca să recomand becuri în această sumă. În schimb, îți voi oferi niște becuri inteligente de calitate la diverse prețuri. Astfel vei putea alege singur ce ți se potrivește.

Philips Hue

Începem cu vârful de gamă, și anume, Philips Hue. Noi încă suntem îndrăgostiți de aceste becuri, acestea funcționează exact ca în prima zi. Nu am avut nici cea mai mică problemă în timpul setării sau folosirii.

E bine să știi că dacă mergi pe această variantă vei avea nevoie doar de un singur bridge inteligent, indiferent de câte becuri sau benzi LED vrei să adaugi în casă. Așadar, ți-am pregătit mai multe pachete:

Poți citi un review al becurilor Philips Hue, sau descoperă mai multe produse din gama Philips Hue.

WiZ Connected

Un alt brand de sub aripa Philips care m-a surprins plăcut în ultima perioadă este WiZ Connected. Aceștia produc becuri inteligente de o calitate foarte apropiată de cele de la Hue, dar sunt și de patru ori mai ieftine.

Partea bună la aceste becuri este că nu ai nevoie de nici un alt accesoriu, cumperi becul, îl montezi și îl poți seta în aplicație. În mai puțin de două minute ai totul conectat și funcțional. Poți vedea acest proces în review-ul benzii LED WiZ Connected.

Becuri smart WiZ
Becuri smart WiZ

O gamă foarte variată de becuri LED inteligente și economice dornice să ajungă în casa ta cât mai repede.

Și pentru că tot le compar cu Philips Hue, trebuie să știi că și acestea se pot controla prin telecomandă. Poți seta direct din aplicație ce și câte becuri să comanzi cu ajutorul acesteia. Iar prețul acestui pachet este aproximativ cât prețul unui singur bec Philips Hue.

Set 2 becuri inteligente WiZ + telecomandă
Set 2 becuri inteligente WiZ + telecomandă

Controlează luminile inteligent și economisește curent cu acest set de becuri smart. Setare rapidă și durată de viață de peste 10 ani.

Xiaomi Yeelight

Xiaomi este lider de piață pe nișa smart home în Asia, și nu degeaba. Aceștia produc dispozitive inteligente de calitate și durabile, spre deosebire de alte produse made in China.

Fun fact, un astfel de bec mi-a deschis și mie ochii pentru a păși în lumea caselor inteligente. Se fac 4 ani de când l-am montat și încă funcționează perfect. Atât controlându-l din aplicație cât și vocal sau direct din întrerupător.

Xiaomi Yeelight
Xiaomi Yeelight

Culori luminoase, posibilitatea de a dima lumina și chiar programarea în funcție de activitățile tale. Toate cu un consum infim și la o calitate excepțională.

Cam astea au fost recomandările și sfaturile noastre cu privire la economia de curent electric. Plecând de la ce am discutat aici, dacă te apuci să înlocuiești becurile cu unele smart, într-un an ai amortizat banii plătiți. Iar după acest an te bucuri de facturi mici și lumină de calitate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *