cum configurezi un bec smart fara conexiune wifi
Acasa » Tutoriale » Cum folosești un bec smart dacă nu ai conexiune wireless

Cum folosești un bec smart dacă nu ai conexiune wireless

de Andrei P
5 min.

Despre becuri smart am tot vorbit în blogul nostru. Ba chiar am făcut și un scurt review pentru becul LED Smart HAMA 176547, o versiune ceva mai accesibilă a gamei propuse de Xiaomi, spre exemplu.

Apropo de asta, indiferent de modelul sau versiunea becului smart HAMA pe care o alegi, indicațiile din review-ul nostru îți vor fi de ajutor. Aplicația e aceeași, chiar și modul în care controlezi becul e similar de la o versiune la alta.

Dar, să revenim la ale noastre. Știu, poate părea destul de clar: pentru a folosi un bec inteligent ai nevoie de conexiune la un router wireless. Altfel spus, da, ai nevoie de net. Însă, conexiunea la internet e obligatorie, dar nu și suficientă.

Hai că îți explic imediat la ce mă refer mai exact.

Probleme la configurarea Xiaomi YeeLight 1S YLDP13YL

Recent m-a sunat un prieten și mi-a spus că a primit cadou un bec smart de la Xiaomi. Nu mai știu exact versiunea, dar cred că era vorba despre YeeLight 1S YLDP13YL. Un bec deja clasic, RGB, ușor configurabil prin aplicația Yeelight.

YeeLight 1S YLDP13YL
YeeLight 1S YLDP13YL

Un bec smart RGB cu preț accesibil produs de cei de la Xiaomi. O soluție de iluminat inteligentă, la îndemână oricui, cu control remote prin Yeelight.

Problema prietenului meu nu era neapărat legată de becul în sine. Ci de configurarea propriu-zisă. Pe scurt, nu reușea să îl acceseze din aplicație.

A urmat toți pașii, și-a creat un cont Xiaomi, în aplicație apărea becul listat, deci el era detectat de telefon. Însă, de acolo totul se bloca.

Am întors problema pe toate părțile și nimic. Becul smart, aparent, nu era atât de smart pe cât credeam noi.  

Știi poveștiile cu customer service când te pun cei de acolo să scoți calculatorul din priză ca să rezolvi o problemă? Sau te întreabă dacă-i băgat în priză înainte să faci orice altceva? Și tu nu știi dacă ești luat peste picior sau dacă e pe bune întrebarea lor?

No, cam așa a fost și în cazul meu. L-am întrebat pe prietenul meu dacă are net. Sau dacă e conectat cu telefonul la wireless.

Și ce să vezi, avea internet, dar doar date mobile. Mi-a zis că a renunțat la WiFi pentru că schimbase abonamentul de telefonie mobilă și nu-i mai trebuia și netul clasic. Dacă avea nevoie de ceva, făcea un hotspot și aia era.  

Cum folosești un bec smart dacă nu ai WiFi

Așa că, becul nostru nu putea fi configurat fix din cauza lipsei unui router wireless. Da, net era, putea face hotspot, însă becul trebuie să se conecteze la aceeași rețea wireless la care este conectat și smartphone-ul unde este instalată aplicația Yeelight.

În aplicație becul era recunoscut prin bluetooth și cam atât. Fără wireless era un simplu bec. Un bec cu lumină albă, super scump pentru ce știa el să facă.

Cum am reușit totuși să rezolvăm problema?

Folosește un hotspot de la un alt dispozitiv

Ei bine da, am creat o rețea wireless la care ne-am conectat atât cu becul smart cât și cu smartphone-ul prietenului meu. Și a mers. Am reluat configurarea din aplicație și totul a mers perfect.

Sigur, o mică mențiune aici: becul poate fi controlat doar când rețeaua wireless creată de noi este activă. Altfel spus, doar atunci când prietena lui poate face un hotspot de pe telefonul ei.

Știu, te cam scarpini pe după ureche.

Dar, în lipsa unui WiFi propriu-zis, merge.

De ce ți-am spus toate acestea?

Știu, e puțin probabil să îți cumperi un bec intelingent dacă nu ești conectat la net. Dar, poți păți ceva similar ca prietenul meu. Sau, cine știe, rămâi fără net și nu știi cum să îți accesezi becul smart.

Ei bine, cam asta e soluția pe care să o aplici. E simplă, rapidă, ușor restrictivă, dar funcționează.

Cât despre alternativele pe care le ai la dispoziție, îți recomand becurile cu telecomandă. Pentru ele nu ai nevoie de WiFi și nici chiar de date mobile. Pui becul, lași întrerupătorul pornit și controlezi din telecomandă totul. Nu e chiar smart-ul la care te aștepți, dar măcar ai un bec pentru care poți să schimbi culoarea luminii sau chiar să programezi anumite scenarii. Să zicem că e un bec LED dimabil mai complex.

Dar despre lucrurile acestea o să mai discutăm noi și cu alte ocazii.

YeeLight 1S YLDP13YL
YeeLight 1S YLDP13YL

Un bec smart RGB cu preț accesibil produs de cei de la Xiaomi. O soluție de iluminat inteligentă, la îndemână oricui, cu control remote prin Yeelight.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *