Bec cu telecomandă – este sau nu smart?
În toată abundența de becuri inteligente de pe piață, o categorie aparte sunt becurile cu telecomandă. Dar ce este un bec cu telecomandă? Poți să-l controlezi de oriunde? Ce știe să facă? De ce există? Care-i faza cu el?
La toate aceste întrebări vă voi răspunde în cele ce urmează. În plus, vom explora ce automatizări putem realiza cu aceste becuri. În continuare vă voi explica care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale unui bec cu telecomandă.
Ce este un bec cu telecomandă?
Becurile cu telecomandă exsită deja de ceva vreme. Cu mult înaintea becurilor inteligente. Fie că vorbim de becuri RGB (colorate) sau becuri cu lumină albă, acestea au un principal avantaj față de un bec clasic. Avantajul este că le poți controla dintr-o telecomandă, nu doar din clasicul întrerupător.
Sună comod, chiar dacă este o tehnologie ceva mai veche, cu siguranță încă poate fi folosit. Dar aceste becuri au și unele neajunsuri care pot fi chiar deranjante.
Avantajele becului cu telecomandă
Cu siguranță unul dintre cele mai mari avantaje este comoditatea cu care poți acționa becul. Având o telecomandă, poți sta liniștit în pat și să-l stingi sau aprinzi, dar și să îi schimbi culoarea. Dar telecomanda de control poate genera și câteva neplăceri despre care vom vorbi la dezavantaje.
Un alt aspect pozitiv este prețul. Spre deosebire de un bec inteligent, becurile cu telecomandă sunt mult mai ieftine. În timp ce un bec inteligent are un preț începând cu 50 lei, cele cu telecomandă sunt cam la jumătate de preț.
Consumul de electricitate ar putea fi un alt avantaj. Aceste becuri folosesc, în general, tehnologia LED, ceea ce le face economice. Deși becul trebuie să rămână pornit din întrerupător tot timpul, consumul când becul este stins este nesemnificativ.
Efectele și funcționalitățile speciale pot fi considerate și ele un avantaj. Majoritatea acestor becuri suportă reglarea instensității luminoase din telecomandă. Astfel, poți regla lumina după bunul plac direct din pat sau locul în care te afli în cameră. Același lucru este valabil și pentru reglarea culorilor în cazul becurilor cu telecomandă rgb sau multicolore. Multe dintre acestea vin și cu anumite jocuri de culori controlabile tot din telecomandă.
Dezavantajele becului cu telecomandă
În funcție de nevoile și așteptările noastre, becurile cu telecomandă au și o serie de dezavantaje care pot afecta confortul și buna funcționare.
Primul și cel mai mare dezavantaj este că nu poți avea mai multe becuri de la același brand într-o cameră. Aceste becuri funcționează pe tehnologia IR (infraroșu), iar dacă ai mai multe becuri, nu le vei putea controla separat. O dată apăsat un buton de pe telecomandă, toate vor executa acțiunea dorită. Asta poate interfera chiar și cu alte dispozitive cu tehnologii IR din casă (televizoare, aparate de AC, și altele).
Al doilea dezavantaj este provocat chiar de telecomandă. Dacă te hotărăști să folosești asemenea becuri în toată casa, vei avea o grămadă de telecomenzi peste tot. Chiar dacă poți controla toate becurile cu aceeași telecomandă, în scurt timp te vei trezi încojnurat de telecomenzi care stau nefolosite.
Un alt dezavantaj poate fi faptul că nu pot fi controlate de la distanță. Deși nu pare mare brânză, pentru 25 lei în plus, poți avea un bec inteligent pe care să-l controlezi de pe telefon sau vocal. În plus, un bec inteligent poate fi automatizat mult mai ușor și rapid.
Dacă plănuiești să montezi într-o aplică sau într-o lampă cu abajur, s-ar putea ca acestea să nu funcționeze cum îți dorești. Asta se întâmplă datorită tehnologiei IR folosite.
Cum funcționează becurile cu telecomandă?
Până acum am discutat despre avantaje și dezavantaje, dar cum funcționează aceste becuri cu telecomandă? Este important să știm cum funcționează pentru a înțelege ce posibilități avem cu ele și ce ne limitează.
Căutând pe internet vei găsit foarte multe păreri despre becurile cu telecomandă. Cele mai multe dintre ele sunt pozitive, dar eu consider că acest lucru se datorează prețului scăzut. Într-o casă inteligentă nu cred că sunt cea mai bună alegere.
Aceste becuri funcționează asemănător unui televizor cu telecomandă. Se folosesc de exact aceeași tehnologie IR, care se regăsește în aproape toate dispozitivele care au o telecomandă asemănătoare cu cea de mai jos.
Majoritatea acestor becuri sunt produse de branduri chinezești, de aceea cam toate folosesc cam aceeași telecomandă. Funcțiile sunt ușor de dibuit, iar telecomanda este destul de ușor de înțeles. Stă mai prost la capitolul rezistență în timp datorită plasticului de slabă calitate.
Principalele funcții de aprindere/stingere și reglare se află pe primul rând de butoane. Restul butoanelor sunt în mare parte setări de culoare. Iar pe rândul din dreapta găsești niște efecte pe care becul le poate face. În funcție de bec și brand, aceste efecte pot fi mai mult sau mai puțin precise.
Ținând cont că aceste becuri se controlează cu o telecomandă, trebuie menționat că ele pot fi controlate și ca un bec normal, direct din comutator. Însă pentru a putea să le schimbi
Automatizare becuri cu telecomandă
Deși aceste becuri sunt foarte limitate, există posibilitatea de a le automatiza folosindu-te de alte dispozitive și servicii. Nu te aștepta la minuni, dar pot fi create niște rutine cu ajutorul unor telecomenzi smart universale , cum ar fi Broadlink RM4 Mini.
Citește și: Review telecomandă universală Broadlink RM4 Mini
Poți crea rutine direct din aplicația Broadlink, dar și cu IFTTT dacă vrei să te legi de senzori sau dispozitive inteligente din alte ecosisteme. De exemplu, eu am creat o rutină foarte simplă cu un astfel de bec care pur și simplu se aprinde și stinge când aprind un alt bec inteligent din cameră.
Dacă integrezi un asemenea bec într-o telecomandă universală inteligentă, vei putea să îl controlezi și cu ajutorul vocii prin intermediul unei boxe inteligente Google Home sau Amazon Echo.
Cam aici se opresc posibilitățile de automatizare. Deși, din aplicația Broadlink poți comuta becul de oriunde din lume și chiar să îl adaugi în Google Home sau Alexa, nu vei ști niciodată dacă becul este aprins sau stins.
Becuri smart cu telecomandă
Dacă îți sună bine ideea de a controla becurile cu ajutorul unei telecomenzi, dar vrei becuri smart, avem soluții! Există și becuri inteligente care pot fi controlate cu telecomanda, dar și vocal prin intermediul asistenților virtuali. Iar dacă ai deja becuri inteligente prin casă și vrei să le controlezi dintr-o telecomandă, există și posibilitatea asta.
Cele mai cunoscute și de calitate becuri inteligente cu telecomandă sunt becurile din seria Philips Hue. Întradevăr, prețul unor becuri de genul ăsta sunt mai mari, dar și beneficiile sunt pe măsură.
Living-ul tău așteaptă o iluminare inteligentă, controlată vocal direct din asistentul tău virtual preferat. Setează-ți propriile scenarii și rutine rapid si confortabil.
Becurile inteligente sunt net superioare acestora cu telecomandă din toate punctele de vedere. Avem o calitate garantată de un producător de renume și integrare în ecosistemul preferat. Acestea pot fi controlate vocal cu ajutorul unei boxe inteligente sau de pe telefon. Asistenții virtuali Google Assistant sau Alexa vor fi tot timpul la dispoziția ta și îți vor oferi informații despre iluminatul din casă.
Rutinele sunt mai ușor de controlat legând toți senzorii și dispozitivele între ele cu doar câteva click-uri și fără dispozitive suplimentare.
Păreri becuri cu telecomandă
Dacă este să fiu sincer, eu nu aș arunca banii pe un astfel de bec. Cu toții avem o rețea WiFi în casă și aș opta mai degrabă pentru un bec inteligent, oricât de ieftin ar fi acesta. De exemplu, un bec inteligent de la o firmă mai mică costă undeva la 50 de lei. La acest preț ai toate beneficiile unui bec inteligent și te bucuri de un confort mai ridicat.
Citește și: Review bec inteligent Hama 176547