Becuri inteligente compatibile cu Google Home
Xiaomi Mi Smart GPX4021GL
- compatibil Google Home și Alexa
- nu necesită hub (gateway)
- cel mai luminos bec de 9W
Hama LED Wi-Fi
- funcționează fără hub (gateway)
- compatibil Google Home, Amazon Alexa
- emite puțină lumină în colour mode
TP-Link Tapo L530E
- activează automat lumina în funcție de apus/răsărit
- luminozitate reglabilă în funcție de nevoi
- mod away
Am tot vorbit despre Google Home și Amazon Alexa, iar în acest articol am vrea să îți prezentăm cele mai bune becuri compatibile cu Google Home și Alexa. Automatizarea iluminatului este cel mai ușor și ieftin proces din casa noastră inteligentă.
Citește și: Primii pași către o casă inteligentă
Avantajele utilizării becurilor inteligente compatibile cu Google Home și Alexa sunt numeroase. Iată câteva avantaje ale utilizării becurilor inteligente:
- economie la factura de energie electrică – majoritatea becurilor inteligente sunt LED și consumă foarte puțin
- pot fi controlate atât cu un întrerupător normal cât și cu unul smart
- pot fi controlate de oriunde din lume direct de pe telefon
- în cazul becurilor RGB poți modifica culoarea manual de pe telefon sau automat cu ajutorul scenelor, rutinelor sau scenariilor personalizate
- pot fi programate să se aprindă/stingă la intervale de timp personalizate sau în funcție de alte evenimente din ecosistemul casei
- pot fi configurate în IFTTT pentru diverse scenarii care vă pot ușura viața
Ce becuri inteligente sunt compatibile cu Google Home?
Cele mai multe becuri inteligente de pe piața din România se pot integra în ecosistemul Google. Drept urmare, este destul de greu să găsești unul care să nu fie compatibil.
Totuși, becurile compatibile cu ecosistemul Google trebuie să aibă în specificații și pe ambalaj această mențiune. De obicei este un sticker pe care scrie Works with Google Assistant/Home. Există totuși mai multe variante, însă majoritatea afișează cam același sticker pe care îl poți vedea mai jos.
Însă, ce este cu adevărat important este calitatea acestora. Uneori poți face economii chiar dacă plătești un preț cu 10-20 lei mai mare. Economia făcută aici fiind în calitatea iluminatului și durata de viață a becului.
Deseori, un bec ieftin poate avea unele defecte de fabricație, sau calitatea luminii nu este tocmai precisă. După cum povesteam în review-ului becului inteligent Hama, în modul colorat, lumina este foarte slabă și obositoare. Dar în modul luminii albe acesta se poate compara cu un bec inteligent mai scump.
Noi recomandăm becurile de la începutul articolului pentru că au fost testate și avem deja o experiență cu ele.
Ce face un bec să fie compatibil Google Home?
Singurul și cel mai important lucru care face un bec să fie compatibil cu Google Home este faptul că va putea fi integrat în acest ecosistem. Asta duce la numeroase avantaje printre care, cel mai important, este controlul cu ajutorul Google Assistant.
Un alt avantaj al becurilor compatibile Google Home este faptul că vei avea posibilitatea să controlezi toate luminile dintr-o încăpere, sau chiar toată casa, dintr-o singură aplicație.
Dacă deții un Chromecast cu Google TV sau un media player Xiaomi vei putea folosi chiar butonul Google Assistant de pe telecomandă pentru a controla vocal iluminatul.
Cât costă un bec compatibil cu Google Home?
Întrebarea asta este foarte delicată și chiar nu are un răspuns concret. Pe piață găsim tot felul de dispozitive, la tot felul de prețuri.
De cele mai multe ori, prețul unui bec inteligent este dat de brand. Ceea ce înseamnă că putem găsi un bec inteligent foarte bun, produs de un brand mai no name. Sau unul foarte prost de la un brand de renume.
În general, pe această piață a becurilor inteligente nu avem probleme de genul acesta. Majoritatea becurilor inteligente sunt cel puțin ok din punct de vedere al calității. Totuși, m-aș feri de cele produse de firme foarte generaliste care sunt cunoscute că nu fac lucruri tocmai bune.
Citește și: Cum alegi un dispozitiv inteligent de la un brand necunoscut
Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un bec inteligent?
Primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de a cumpăra becuri inteligente compatibile cu Google Home și Alexa este să citești cu atenție specificațiile tehnice. Chiar dacă pare plictisitor, te va salva de o gramadă de probleme. Este foarte important să verificați următoarele.
Tipul soclului
Verificați cu atenție ce dulie aveți în locul în care va fi montat becul. Există mai multe dimensiuni ale soclurilor, cele mai comune fiind: E27, E14, GU10, GU5.3
Puterea becului / Flux luminos
Aceasta este cea mai importantă caracteristică a becului. Intensitatea luminii este măsurată în lumeni(lm). Cu cât intensitatea este mai mare, cu atât becul va lumina mai tare.
În tabelul următor regăsiți câteva date echivalente ale becului clasic, incandescent, comparativ cu becurile LED.
Lumeni | Putere LED | Putere bec incandescent |
400 – 500 | 6 – 7W | 40W |
650 – 850 | 7 – 10W | 60W |
1000 – 1400 | 12 – 13W | 75W |
1450-1700+ | 14 – 20W | 100W |
2700+ | 25 – 28W | 150W |
Culoarea luminii (sau temperatura de culoare)
Temperatura de culoare este o altă caracteristică importantă a becurilor. Aceasta se măsoara în Kelvin (K) și este cuprinsă între 1.800 și 16.000 K. Cu cât temperatura de culoare este mai ridicată, cu atât lumina este mai rece (albă). În partea opusă, cu cât culoarea este mai scăzută, cu atât lumina este mai caldă (galbenă).
În funcție de nevoie vă puteți orienta după următoarele valori:
- alb cald (lumină confortabilă, relaxantă) între 2500K și 4000K
- alb neutru (lumina neutră, nu obosește ochii) între 4000K și 6500K
- alb rece (folosită în general în aplicații industriale) între 6500K și 9000K
Dispersia luminii (unghiul luminii)
Cu cât unghiul este mai mare, cu atât suprafața luminată va fi mai mare.
Dacă becul va fi folosit pentru a ilumina o cameră sau o suprafață mare, unghiul de dispersie trebuie să fie peste 100-120°. În cazul iluminării unul loc specific (birou, un tablou, etc) este indicat un bec cu un unghi de disperise între 30-60°.
În cazul nostru, aceste becuri inteligente compatibile cu Google Home și Alexa sunt preponderent LED. Acestea pot avea unghiuri între 5 și 360°, deci trebuie să fii atent la această proprietate dacă este prezentată. Totuși, majoritatea becurilor inteligente au unghiuri destul de largi și acestea nu sunt tot timpul prezentate în specificațiile produsului.
Tehnologia smart și compatibilitatea
Existând foarte mulți producători, dar și tehnologii disponibile, uneori poate fi greu să înțelegeți specificațiile. Pentru început vă recomand un bec Wireless compatibil cu Google Assistant și Amazon Alexa. Astfel nu veți avea nevoie de un hub pentru controlul acestor dispozitive.
Puteți verifica dacă becul este compatibil cu Google Assistant sau Amazon Alexa direct de pe cutia becului. Pe cele mai multe ambalaje sunt promovate tehnologiile compatibile.
Citește și: Ce este un hub inteligent?