Google Chromecast TV vs Chromecast 3
Acasa » Versus » Google Chromecast TV vs. Chromecast 3

Google Chromecast TV vs. Chromecast 3

de Andrei Russo
8 min.

În acest articol nu voi încerca să conving pe nimeni că unul dintre dispozitive este mai bun prost. Este pur și simplu o diferențiere mai clară a Google Chromecast TV vs. Chromecast 3 pentru a te ajuta în luarea unei decizii.

A trecut o lună de când am intrat în posesia noului Google Chromecast TV. Mă declar profund mulțumit de acest dispozitiv, asta nu înseamnă că Chromecast 3 este un dispozitiv slab/prost.

Diferențe între Google Chromecast 3 și TV

Încă de la început ne putem da seama de diferențele hardware dintre aceste două dispozitive. Toate funcționalitățile de pe Chromecast 3 sunt prezente și pe noua versiune.

Diferențe hardware

Este clar că noua versiune este mai dotată decât Chromecast 3. Asta face ca noul dispozitiv să aibă dimensiuni mai mari. Este a treia formă a acestui dispozitiv, primul fiind asemanător cu un stick usb. Următoarele versiuni au fost rotunde (inclusiv Chromecast Audio și Chromecast 4K). Iar noul Chromecast cu Google TV este oval și puțin mai gros.

Google Chromecast TV
Google Chromecast TV

Noul Google Chomecast îți transformă TV-ul într-unul smart în adevăratul sens al cuvântului.

O altă diferență care pe mine m-a bucurat foarte tare este portul USB tip C al noului Chromecast. Sper ca în viitorul apropiat acest port să devină standard și să nu mai avem nevoie de zeci de cabluri pentru fiecare dispozitiv în parte.

Iar cea mai importantă diferență hardware este telecomanda noului Chromecast. Practic, o dată cu noua versiune, Chromecast a devenit un dispozitiv stand alone. Nu mai avem nevoie de telefon pentru a-l controla, dar despre asta vom vorbi ceva mai tarziu.

Google Chromecast cu Google TV

Specificații Google Chromecast TV vs. Chromecast 3

Chromecast 3Chromecast TV
Lansare10 oct. 201830 sep. 2020
Memorie1GB RAM2GB RAM
Stocare256MB8GB
Suport conținut1080p @ 60fps4K Ultra HD @ 60fps
High dynamic range (HDR10, HDR10+)
ConectivitateHDMI (cu suport CEC)
Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac @ 2.4/5 GHz)
HDMI (cu suport CEC)
Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac @ 2.4/5 GHz)
Bluetooth
AlimentareMicro-USB – din portul USB al TV-ului sau adaptorUSB tip C – doar folsind adaptorul pentru priză
Dimensiuni51,81 x 51,81 x 13,8 mm162 x 61 x 12,5 mm
Greutate40g56,7g
ModelGA00439GA01919

Ne putem da seama chiar și din specificații că noua variantă este mult mai potentă decât Chromecast 3. Pe lângă suportul nativ pentru video 4K @ 60fps, avem și o stocare internă de 8GB.

Având un port USB tip C, putem folosi un adaptor pentru a conecta chiar și HDD-uri externe la noul Chromecast cu Google TV. Eu am testat cu un hub USB tip C ieftin, care permite și power delivery. Am reușit să conectez doua HDD-uri portabile și un card MicroSD de 200GB, putând rula conținut direct de pe acestea. De asemenea, se pot instala aplicații și jocuri direct pe mediile de stocare externe.

Un alt plus pentru Chromecast cu Google TV care nu ar fi avut sens pe verisunile anterioare este suportul pentru bluetooth. Chiar dacă nu pare cine știe ce, este o funcție super utilă, mai ales în cazul acestui dispozitiv. Eu am conectat o tastatură bluetooth (Logitech K380) pentru a fi mai ușor în căutări și configurări. Dar am testat și câteva jocuri, unde m-am folosit de un controller bluetooth de Xbox One. Totul a mers exact așa cum trebuie, nu am întampinat nici măcar o problemă în parcursul utilizării.

Un dezavantaj al noului Chromecast poate fi imposibilitatea de a fi alimentat din portul USB al TV-ului. Preferam alimentarea din acest port pentru a nu fi nevoit sa mai ascund cabluri prin casă. Norocul meu a fost că am o priză fix în spatele TV-ului și nu a fost nevoie să maschez nimic.

Ecran principal Google TV

Diferențe software

Văzând diferențele hardware, este de așteptat ca și partea de software să fie upgradată. D.p.m.d.v. noul Chromecast cu Google TV este un dispozitiv renăscut. Deși a păstrat principala funcționalitate a versiunilor anterioare, vine cu o grămadă de lucruri noi.

Am zis și mai devreme, însă mă repet, noul Chromecast este un dispozitiv stand alone. Adică poate folosit oriunde, fără a mai depinde de telefonul mobil. Se poate controla foarte ușor cu ajutorul telecomenzii iar sistemul de operare Google TV, bazat pe Android 10, este special creat pentru a fi folosit cu o telecomandă.

Citește și: Ce este Google TV?

Chiar dacă și pe vechile verisuni puteam urmări același conținut ca pe noul Chromecast cu Google TV. Acum avem avantajul că putem urmări conținut la o calitate 4K până la 60fps și avem și suport HDR și HDR+ (dacă și TV-ul suportă). În plus, putem instala aproape orice aplicație sau joc disponibil pe Android. Din amuzament, eu am instalat WhatsApp, nu am reușit să efectuez un apel, însă mesageria a funcționat cum trebuie.

Noul Chromecast vine și cu Google Assistant și pot spune că este chiar foarte util. Este foarte comod să apeși un buton și doar să spui să dea play la un episod din serialul preferat.
Dacă aveți un sistem Google Home în locuință, puteți folosi asistentul de pe telecomanda pentru a controla casa.

Google Chromecast 3
Google Chromecast 3

Vizionează clipuri video, seriale sau ascultă muzică direct pe TV-ul non-smart, direct de pe telefon.

Alte avantaje Chromecast cu Google TV

Știu că am tot lăudat noul Google Chromecast TV vs. Chromecast 3, dar pentru un om căruia îi place să devoreze conținut video, acesta este un adevărat ajutor. Cele mai multe avantaje vin datorită noului sistem de operare. Față de vechile versiuni unde nu prea aveam control.

Rularea conținutului de pe un NAS (Network Attached Storage) este una dintre funcționalitățile mele preferate. Fie că vorbim despre poze sau filme făcute în vacanță sau de filme cumpărate în format fizic sau digital. Toate acestea pot fi împărțite cu cei dragi pe TV-ul din sufragerie. Eu am configurat un server de Plex intern unde am indexat tot NAS-ul și toate filmele și pozele.

Controlul casei și a conținutului este mult mai rapid și facil dacă în camera cu Chromecast-ul nu ai și o boxă inteligentă. Dacă activezi și funcția HDMI CEC a TV-ului, poți porni filmul preferat în drum spre televizor. De fapt, chiar asta fac eu tot timpul. Înainte să plec din bucătărie (după ce mi-am pregătit toate gustările), îi spun asistentului să pornească filmul/serialul dorit. Când ajung în fața TV-ului, totul este pornit și pregătit.

După cum am menționat anterior, se pot instala aplicații din Play Store și se pot conecta dispozitive USB. Astfel, în contextul actual, putem folosi noul Chromecast pentru a efectua apeluri video pe Zoom, Meets sau Microsoft Teams. Probabil funcționează și pe WhatsApp, însă nu am încercat și nu aș putea da un răspuns clar în această privință.

Preț Google Chromecast TV vs. Chromecast 3

Prețul între aceste două dispozitive este foarte diferit. Noul Chromecast cu Google TV este oarecum superior vechilor versiuni datorită sistemului de operare. Alegerea dispozitivului depinde foarte mult de nevoile fiecăruia.

În momentul scrierii acestui articol (ianuarie 2021), prețul noului Chromecast este aproximativ dublu față de versiunea a 3-a. Astfel, un Chromecast cu Google TV poate fi găsit la prețuri începând cu 349,99 lei.

Google Chromecast TV
Google Chromecast TV

Profită de puterea AI-ului din noul Google Chromecast TV.

Prețul unui Chromecast 3 începe de undeva la 170 lei.

Google Chromecast 3
Google Chromecast 3

Vizionează clipuri video, seriale sau ascultă muzică direct pe TV-ul non-smart, direct de pe telefon.

Concluzii

Din motive evidente nu se poate face o comparație unu la unu ale acestor două dispozitive. Pot spune că noul Chromecast cu Google TV este o versiune extinsă a vechilor versiuni care a venit într-un moment foarte bun. Cu ajutorul noului dispozitiv de la Google putem urmări conținut la o calitate mai înaltă și ne putem bucura de mult mai multe funcționalități.

O dată cu noul Chromecast am primit un mini pc inteligent și mult mai util. Însă vechile versiuni sunt în continuare viabile dacă nu ai un TV 4K sau nu ai nevoie de noile funcționalități. Eu folosesc în continuare ambele versiuni și nu aș putea zice că simt mari diferențe.

Dacă acest Google Chromecast TV vs. Chromecast 3 te-a băgat și mai mult în ceață, poți citi mai multe despre fiecare în review-urile dedicate:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *