Acasa » Tutoriale » Instalare și configurare Gateway ZigBee LiDL

Instalare și configurare Gateway ZigBee LiDL

de Andrei Russo
6 min.

Dacă LiDL ne-a dat dispozitive smart, noi le-am luat. Dar acum trebuie să le și configurăm. Gateway-ul (sau hub-ul) smart de la LiDL se poate instala și configura foarte rapid și fără mari bătăi de cap.

Note icon
În acest articol am folosit aplicația LiDL Home, însă aceeași pași sunt valabili pentru orice gateway smart compatibil cu aplicația Tuya.

Înainte de a trece la tutorialul propriu-zis, aș vrea să trecem în revistă câteva informații esențiale dacă ești în căutarea unui hub smart. Încă din numele dispozitivului s-ar putea să îți pui două întrebări. Ce este un gateway și ce e aia ZigBee?

Îți voi răspunde pe scurt aici, dar îți voi lăsa și niște articole mai detaliate dacă vrei să știi mai multe. Așadar, un gateway sau hub smart îți perimite să controlezi dispozitive inteligente ZigBee (sau chiar Z-Wave). Iar ZigBee este un tehnologie asemănătoare WiFi sau Bluetooth care are numeroase avantaje într-un sistem smart home.

Dacă vrei să intri în detaliu, îți recomand următoarele articole:

Conținut cutie Gateway inteligent Silvercrest – LiDL Smart Home

Aspect și conținut cutie

Acum că știm la ce ne uităm, hai să vedem ce primim o dată cu hub-ul nostru smart ZigBee de la LiDL. Spre deosebire de celelalte dispozitive inteligente de la LiDL, aici avem parte de o cutie gri pe care găsim toate informațiile necesare.

În interiorul cutiei găsim gateway-ul ZigBee, alimentatorul și cablul micro USB, un cablu RJ45 pentru a-l putea conecta la internet și, bonus, șuruburi pentru a-l putea monta pe perete.

Îmi place că în pachet găsești o planșă pe care o poți folosi pentru a da găurile în perete. Dar și faptul că primim o cheița asemănătoare cu cea pentru a extrage sim-ul din telefoane. Aceasta se folosește în cazul în care vrei să resetezi gateway-ul.

Acest gateway este branduit Silvercrest, marcă proprie a magazinului LiDL, dar se poate folosi și pentru alte dispozitive inteligente. Vom intra în mai multe detalii despre asta mai jos.

Instalare și configurare gateway ZigBee

Spre deosebire de alte gateway-uri, acesta nu este WiFi și vei avea nevoie de un port liber în router-ul/switch-ul tău pentru a-l putea configura. Pe lângă acest port, vei mai avea nevoie și de o priză pentru a-l putea alimenta.

Instalarea se face foarte simplu, conectând hub-ul atât la curent cât și la rețea cu ajutorul cablurilor din cutie. Apoi putem trece la partea de configurare software.

Adăugare gateway în aplicația LiDL Home (Tuya)

Aplicația LiDL Home este cea recomandată și prima pe care o vom trece în revistă. Această aplicație este o versiune de Tuya/Smart Life modificată, la fel ca în cazul produselor Hama, Tellur, PNI și multe altele. Dacă unii văd asta ca fiind o problemă, eu îl văd ca un avantaj. Asta pentru că pot avea toate dispozitivele mele inteligente într-o singură aplicație.

Înainte de a trece la treabă asigură-te că ai instalată aplicația Tuya sau LiDL Home, pe care o poți descărca chiar de aici:

Descarcă de pe Google Play Descarcă de pe Apple Store

Deschide aplicația selectată și apasă butonul plus din dreapta sus a ecranului pentru a adăuga un nou dispozitiv inteligent. Apoi, din meniul din stânga, caută secțiunea Gateway și selectează Gateway (ZigBee).

Este important ca gateway-ul tău să fie pus în pairing mode. Îți dai seama de asta dacă led-urile de pe dispozitiv clipesc. În cazul în care nu o fac, folosește cheița de resetare și apasă butonul Reset aflat în partea de jos a gateway-ului timp de 3 secunde.

După ce gateway-ul a fost descoperit în aplicație, selectează-l și setează-i un nume (dacă vrei), apoi apasă Done din partea dreaptă sus.

Asta e tot, atât de ușor se configurează gateway-ul LiDL în aplicația LiDL Home sau Tuya. Din acest moment poți începe să adaugi ce dispozitive inteligente ZigBee vrei în acest hub inteligent.

Compatibilitate și funcționalități

Pentru că vorbim despre un gateway ZigBee nemodificat, îl putem folosi și cu alte produse care nu sunt neapărat de la LiDL. La fel cum putem configura acest hub smart în Tuya, putem folosi și alte dispozitive inteligente cu el.

De exemplu, eu am reușit să configurez becurile Philips Hue în Tuya și să mă bucur de integrări foarte faine. Urmează să ne ajungă și niște senzori despre care vă voi povesti ce am reușit să mai facem.

Mai mult de atât nu prea am ce să vă spun legat de acest gateway dăștept. Rolul lui principal nu este să îl acționezi, ci mai mult un intermediar.

Ce poți face cu acest gateway inteligent?

Am intrat în detalii despre ce poți face cu un gateway smart în articolul recomandat la începutul articolului. Totuși, folosindu-se de platforma Tuya, posibilitățile sunt nelimitate.

Putem începe ușor prin a adăuga cele mai comune dispozitive de care avem nevoie. Aici intră becuri smart, prize inteligente, dar și tot felul de senzori. Însă pe lângă această funcționalitate de bază, putem creea scenarii și automatizări.

Am detaliat toate aceste funcționalități în articolul următor:

Alternative asemănătoare ale hub-ului ZigBee LiDL

Dat fiind faptul că aceste accesorii apar destul de rar la LiDL și în unele locuri dispar instantaneu de pe rafturi, avem câteva alternative. Acestea sunt gateway-uri ZigBee cu un preț apropiat (120 lei) și fac exact același lucru cu cel de la LiDL.

Ambele recomandări sunt 100% compatibile cu aplicația Tuya / SmartLife și față de varianta de la LiDL, acestea sunt WiFi. Asta înseamnă că nu mai trebuie să îl conectezi la un port din router-ul sau switch-ul tău.

Gateway ZigBee Woox (WiFi)
Gateway ZigBee Woox (WiFi)

La un preț de sub 100 lei te poți bucura de toate avantajele unui gaeway smart compatibil cu aplicația Tuya/Smart Life.

Gateway smart ZigBee (WiFI)
Gateway smart ZigBee (WiFI)

Adaugă până la 50 de dispozitive inteligente în rețeaua ZigBee fără a încărca deloc rețeaua WiFi a locuinței tale.


8 comments

 1. Foarte bun tutorial,
  Intrebarea mea ar fi daca nici o aplicate nu vede gateway, ce a-s putea face ???
  Sunt mai sigire IOT-urile decat aceasta trompeta ?

  • Salut Angel,

   Led-urile de pe Gateway se aprind intermitent? Dacă da, asigură-te că ești conectat și cu telefonul la același router.

   Nu sunt sigur că asta s-ar putea să fie și problema ta, însă am mai pățit în trecut să apară probleme din cauza benzii de 5GHz a router-ului. După ce am dezactivat-o, totul a mers perfect și am putut configura dispozitivul cu succes.

 2. Salut am si eu un hub de la lidl folosesc aplicatia tuya,am 3 senzori de prezentza tot de la lidl ,in rest am alte echipamente ,priza ihunt wifi,becuri,senzor de apa,de la alte firme toate find inregistrate pe wifi legate la hub .
  Intrebare ,cand raman fara net in hub,ce 3 senzori zigbe apar dezactivazi dezactivati si nu fac nici o comanda,iar resul device care le mai am merg local.
  Deci senzori nu imi merg local ,fara net in spate,exista o solutie.

  • Salut Dan,

   Din păcate singura soluție ar fi să treci acești senzori prin Home Assistant pentru a funcționa local.
   Vom scrie o serie de articole despre pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a folosi Home Assistant în viitorul apropiat. Momentan tot amânăm aceste articole din cauza crizei semiconductorilor, fiind nevoie de achiziționarea unor dispozitive adiționale care nu prea se găsesc pe piață.

 3. Salut! Se pare că nu reușesc să conectez fix ceea ce îmi doream in mod special – o camera smart. Foarte dezamăgit!

 4. Salutare, oare se sincronizează cu termometrele de la xiaomi, sau cu aspiratorul tot de la xiaomi sau doar cu produsele Livarno

  • Din păcate dispozitivele inteligente de la Xiaomi rulează pe o versiune modificată de ZigBee care nu este compatibilă cu gateway-ul de la LiDL sau cele generice.

   Sunt făcute în acest mod pentru a te forța să cumperi cât mai mult accesorii Xiaomi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *