Acasa » Tutoriale » Programare stingere lumini cu Alexa

Programare stingere lumini cu Alexa

de Andrei Russo
5 min.

Trăim o viață foarte ușoară alături de dispozitivele noastre smart, dar uneori parcă tot lipsește ceva în personalitatea lor. Poate de aceea uneori toți asistenții virtuali par incompleți. Dar uneori suntem noi prea ignoranți, nu asistenții prea dumb.

O funcție de care chiar aveam nevoie și mi-o doream de mult timp, de fapt chiar exista de mai bine de doi ani pe Alexa. Mă refer la funcția de programare a stingerii luminilor (sau oprirea muzicii) după un interval dorit.

Se poate programa stingerea luminilor cu Alexa?

Ei bine, da! Chiar și fără alte integrări, cum ar fi IFTTT sau artificii de genul priză inteligentă și bec inteligent.

Totuși, becul trebuie să fie inteligent pentru a-l putea programa cu Alexa.

Ce posibilități există?

Din păcate această funcționalitate nu este foarte cunoscută și posibilitățile sunt destul de limitate, dar în același timp utile.

Funcția despre care vorbesc astăzi se numește Sleep Timer pe Alexa și practic avem 3 funcționalități pe care le putem folosi:

  • Sleep timer pentru sistemul audio – oprește sistemul audio în momentul în care timer-ul expiră.
  • Sleep timer pentru becurile inteligente dimabile – scade treptat intensitatea luminii pentru a adormi mai ușor.
  • Sleep timer pentru becurile inteligente non-dimabile – stinge complet luminile când timer-ul a expirat.

Ce limitări are funcția de Sleep Timer pe Alexa?

Partea bună când o funcție nu știe să facă prea multe este că nu pot apărea probleme sau limitări. În momentul de față, singura limitare reală este faptul că Sleep Timer are control doar pe iluminat și sistemul audio. Probabil în viitor se vor adăuga și altele, precum prizele inteligente.

O altă posibilă limitare este intervalul de timp pe care îl poți seta în cadrul unui timer. Acesta este între 5 și 59 de minute, ceea ce uneori ar putea fi incomod.

Iar ultimul lucru care poate fi o limitare este numărul de dispozitive controlate de Sleep Timer. Am detaliat acest subiect la secțiunea Programare Sleep Timer pentru stingerea mai multor becuri.

Cum creezi un Sleep Timer pe Alexa?

Asta pare adevărata provocare acum, însă este foarte foarte ușor. Totul se face vocal atât pe telefon/tabletă cât și pe boxele Echo cu Alexa încorporată.

După cum ziceam mai sus, sunt trei funcționalități pe care le putem folosi în trei scenarii diferite.

Programare Sleep Timer pentru dimarea/stingerea luminilor

Cred că acest scenariu va fi folosit cel mai des de către toată lumea și este cel mai util. Ce e bine de știut este că pentru becurile inteligente non-dimabile, acestea se vor stinge la sfârșitul timer-ului. Iar becurile dimabile vor scădea în intensitate în timpul spus de tine.

Comanda vocală pentru a seta un Sleep Timer pentru stingerea programată a luminilor este:

Note icon
Alexa,
Set a sleep timer for [interval de timp] on [nume bec]

Programare Sleep Timer pentru oprirea sistemului audio

Mulți dintre noi, adormim ascultând muzică sau chiar un audio book. Totuși, este ciudat să te trezești în miez de noapte cu o melodie dubioasă pe funal, nu?

Problemă rezolvată cu Sleep Timer! Poți programa un Sleep Timer care să oprească boxa inteligentă după timpul dorit de tine. Pentru a crea această programare trebuie să îi spui Alexei:

Note icon
Alexa,
Set a sleep timer for [interval de timp] on [speaker].

Opțional, dacă ai mai multe boxe inteligente în casă va trebui să îi spui și locația sau numele boxei. Astfel, în loc de speaker va trebui să îi spui, de exemplu, bedroom room speaker.

Programare Sleep Timer pentru oprire iluminat și audio

Al treilea scenariu este foarte util pentru momentele în care vrei să stingi luminile și să oprești si sistemul audio după un interval de timp. Chiar de curând i-am recomandat această soluție unui amic care are un copil căruia nu-i prea place să doarmă.

Amicul meu setează temperatura de culoare caldă a iluminatului, pune niște white noise pe boxa Echo Dot și setează timer-ul:

Note icon
Alexa,
Set a sleep timer for [interval de timp] on [child bedroom]

Astfel, toate dispozitivele fiind setate în Child bedroom, acestea se vor opri după intervalul setat.

Programare Sleep Timer pentru mai multe becuri

De exemplu, dacă în dormitor ai trei becuri inteligente și vrei să programezi doar două dintre ele, va trebui să-i dai două comenzi Alexei.

Note icon
Alexa,
Set a sleep timer for [interval de timp] on [numele primului bec]

Alexa,
Set a sleep timer for [interval de timp] on [numele celui de-al doilea bec]

Totuși, nu este nici o problemă dacă vrei să stingi luminile tuturor becurilor dintr-o încăpere dacă acestea sunt setate corect. Astfel, cu o singură comandă vei putea stinge toate luminile:

Note icon
Alexa,
Set a sleep timer for [interval de timp] on [bedroom lights]

Partea bună este că poți folosi cea de a doua comadă pentru a comanda mai multe becuri. Însă, după cum ziceam, trebuiesc configurate corect dispozitivele pe camere.


Nu este cel mai funcțional lucru pe care l-au făcut cei de la Amazon cu Alexa, însă este mai bine decât nimic. Noi chiar folosim Sleep Timer și ni se pare foarte utilă. Cu toate acestea, parcă uneori am dori să avem mai multe opțiuni și poate chiar un interval de timp ceva mai mare, nu doar 59 minute.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *