Review aspirator robot Xiami Mi Vacuum Mop Pro
Acasa » Recenzii » Review aspirator robot Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro

Review aspirator robot Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro

de Andrei Russo
18 min.

Aspiratul clasic are beneficiile lui, dar un aspirator robot pare să facă totul mult mai repede și mai ușor. În goana noastră după dispozitive inteligente, am ajuns într-un final și în posesia unui aspirator robot.

Încă de la primul contact am fost impresionat de aspiratorul robot Xiaomi Mi Mop Pro. M-au dat pe spate chiar și materialele din care este construit. Noi am ales modelul negru pentru că arăta mai bine în locul în care plănuiam să îl așezăm.

Păreri aspirator robot Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro 26199

Oscilam între mai multe variante de la diverși producători de aspiratoare robot inteligente. Până la urmă am decis să mergem pe o variantă foarte populară pentru a scuti research-ul și eventualele probleme care ar putea apărea.

După ce l-am despachetat și montat la locul lui, am trecut la partea de instalare și adăugare în aplicație. Toate aceste informații vor fi detaliate ceva mai jos.

Când aspiratorul robot Xiaomi a fost încărcat la 100% (inițial avea 72% baterie), am putut în sfârșit să-l eliberăm prin casă. Ne place să testăm toate aceste dispozitive inteligente pentru că aflăm o grămadă de lucruri pe care inițial nici nu ne trecuseră prin cap.

Pot spune că mă declar super mulțumit de ce treabă face prin casă. Unul din motive este faptul că amândoi avem părul lung și tot timpul se întâmplă să existe păr pe undeva prin casă. Nu mai este cazul, podelele sunt tot timpul curate.

Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro
Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro

Aspiratorul care face curățenie în locul tău oricând ai tu nevoie. Pornește-l și verifică statusul direct din aplicația dedicată sau Google Home.

Totuși, sunt câteva lucruri pe care aș vrea să ți le prezint și să le știi înaintea achiziționării:

  • Covoarele trebuie să fie grele sau așezate pe o suprafață antiaderentă și neapărat fără ciucuri – noi am folosit benzi antiderapante de la Jysk pe care am prins-o sub covoarele care erau plimbate de roboțel
  • Cu cât mai mult loc pe jos, cu atât mai bine – evident că vor fi locuri în care robotul nu va încăpea niciodată, dar pentru restul va trebui să îi faci loc. În plus, fi sigur că ai cules toate cablurile și încărcătoarele de prin camere
  • Spațiu suficient pentru andocare – nu trebuie să îi lăsăm spațiu cât scrie în manual (1,5m lateral și 1m în față), dar tot ce sub 1m s-ar putea să îl confuzeze
  • Dacă vrei zone în care aspiratorul să nu intre, le poți limita din aplicație
  • Ar fi ideal să îl cureți după fiecare utilizare
  • Niciodată nu îl muta manual când este în poziție de lucru

Utilizarea aspiratorului robot Xiaomi

Dacă stai la apartament, sau la casă fără treceri de nivel și/sau praguri înalte, poți considera că ești un om norocos. Aspiratorul trece fără nici o problemă peste praguri de maxim 2 cm. Noi avem un cablu inestetic care chiar nu poate fi mascat, pe care a trebui să îl lipim cu scotch de podea.

În cazul în care stai la casă, sau într-o locuință cu mai multe niveluri, va trebui să muți manual robotul sau să ai câte unul dedicat pentru fiecare nivel.

Aspirarea și trecerea peste covoare este făcută foarte eficient, chiar și cu covoare ceva mai groase de 2cm cât poate el trece. Avem covoare pufoase în ambele camere, atât în dormitor cât și în living, care nu îi creează nici o problemă.

Zgomotul produs este destul de puternic, nu chiar ca un aspirator clasic, dar totuși este sesizabil. Dacă stai în casă în timpul aspirării, s-ar putea să te deranjeze în perioada curățeniei. Dar noi profităm la maxim de aspiratorul robot și îl lăsăm să își facă de cap doar când nu suntem acasă.

Aplicația Mi Home și maparea casei

Aplicația Mi Home este foarte simplu de folosit și oferă destul de multe informații și setări pentru acest aspirator. Maparea casei se face folosind radarul(Lidar) în cazul acestui aspirator. Pot spune cu tărie că merită diferența de bani între modelele fără Lidar și cele cu Lidar.

Deși aspiratorul își îmbunătățește harta la fiecare aspirare, radarul îl ajută să nu se izbească în toate obiectele din casă. Aici includem chiar și pereți și obiecte masive de mobilier. Aspiratoarele fără Lidar vor urma tot timpul același pattern, în schimb cele dotate cu Lidar, vor observa dacă a apărut un obstacol(scaun, măsuță de cafea, etc) pe hartă și îl vor ocoli.

Dacă totul este pregătit corect înainte de prima utilizare, aspiratorul va reuși să mapeze toată casa aproape perfect. În cazul nostru au fost problemele cu covoarele menționate anterior, deci a fost ceva mai mult de muncă. Cu toate acestea, o aspirare completă la noi durează între 30-35 minute. Iar la prima rulare a durat aproximativ 35-40 minute.

Poți controla din aplicație zone interzise sau chiar să creezi pereți virtuali. Tot din aplicație poți controla setările de aspirare sau pentru mop. Dacă vrei să setezi diferite programe sau să redenumești aspiratorul o poți face apăsând cele trei puncte din dreapta sus.

Patul nostru din dormitor are niște rafturi în care al nostru Carmelo (așa l-am botezat) își făcea de cap, deranjând cărțile și ce mai avem le acolo. După cum vezi în imaginea de mai sus, am marcat patul ca zonă interzisă, iar acum aspiratorul ignoră acea zonă.

În cazul băii, nu îl lăsăm tot timpul să își facă de cap pe acolo. Când nu dorim să aibă acces în baie, pur și simplu închidem ușa, acesta continuându-și treaba fără să insiste în fața băii.

Calitatea aspiratorului

Eram sigur că aspiratorul robot își va face treaba cu succes. Dar nu mă așteptam la atâta succes. Ce-i drept, am cumpărat aspiratorul robot Xiaomi chiar după ce am venit dintr-o vacanță de două săptămâni. Am insistat să nu aspirăm înainte ca acesta să ajungă. Iar când l-am pornit pentru prima dată, am fost pur și simplu speriați de câtă mizerie exista pe jos.

După cum am zis deja, aspiratorul trage foarte bine chiar și în modul standard. Totul se strânge într-un recipient care trebuie golid, ideal după fiecare utilizare. Din păcate nu există un sistem prin care să se monitorizeze cantitatea de mizerie din interiorul aspiratorului.

În modul Turbo, simți că aspiratorul trage și parchetul, iar cantitatea de mizerie este puțin mai ridicată. Deși noi folosim un aspirator Karcher destul de puternic, suntem mereu uimiți de cât praf se poate strânge după fiecare asipirare.

Funcția mop a aspiratorului robot

Nu prea am folosit funcția de mop a aspiratorului. Ce-i drept, am folosit-o doar să o testăm. Motivul principal sunt covoarele pe care le avem prin casa.

Totuși, în timpul testelor nu am putut să nu observ că pompa mopului este acționată electric. Drept urmare nu vei avea parte de surprize și apă lăsată în urmă. Citisem despre alte aspiratoare robot care au această problemă.

În timpul curățeniei aspiratorul robot Xiaomi nu va mai efectua același mișcări de dute-vino ca în cazul aspirării. În schimb, acesta va efectua niște mișcări care seamănă cu mișcarea manuală a mopului. În captura de ecran de mai jos poți vedea mișcările aspiratorului în timpul mopului.

Timpul aspiratului + mop a fost ceva mai mare, aproximativ cu 50% mai ridicat decât în cazul aspiratului simplu. Sună dramatic, dar nu este chiar așa. În loc de 30 minute, a durat puțin peste 40 pentru aceeași suprafață.

Nu știu în schimb cum să mă raportez la rezultatul mopului. A curățat ceva pete pe care le urmărisem de pe parchet, dar pe unele le-a ignorat complet. Probabil nu era destul de umed mopul când a trecut peste acele pete.

Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro
Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro

Aspiratorul care face curățenie în locul tău oricând ai tu nevoie. Pornește-l și verifică statusul direct din aplicația dedicată sau Google Home.

Întreținerea aspiratorului inteligent

Întreținerea aspiratorului este foaret facilă oricui. Nu trebuie avut mare grijă de el, doar curățat la timp atât compartimentul pentru mizerie cât și peria. Curățarea se poate face cu lama și peria cu care aspiratorul vine din fabrică.

Recipientul pentru mizerie este prevăzut și cu un filtru HEPA care poate fi schimbat când se va murdări. Toate aceste kit-uri de piese se pot achiziționa separat de la majoritatea magazinelor online.

Baterie și autonomie

Acumulatorul aspiratorului inteligent este o baterie Li-ion 3200 mAh, care în specificații te face să te sperii puțin. Eu mă gândeam că am cam aceeași baterie și în telefon, iar dacă îl forțez prea mult, se duce foarte repede.

În cazul acestui model de 33W, Xiaomi promite o autonomie de 110 minute. Pentru un apartament cu 2-3 camere este mai mult decât suficient. La noi, o curățare completă durează aproximativ 35-40 minute. Ca să îți faci o idee, trăim într-un apartament de două camere de puțin peste 60mp. Suprafața descoperită de robot este de doar 30mp.

După un ciclu clasic de aspirare (fără mop), la viteză standard sau medium, de obicei rămâne cu vreo 45-50% baterie. Ceea ce e mai mult decât suficient. Totuși, dacă se întâmplă ca bateria să ajungă la sub 15%, robotul inteligent se întoarce singur la dock-ul lui, unde se va încărca până la 80%. După ce ajunge din nou la 80%, acesta va finaliza aspirarea.

Avantaje aspirator robot Xiaomi

Cel mai important avantaj este dat de către comoditatea prin care casa este aspirată chiar și în absența ta. Noi obișnuim să pornim aspirarea imediat ce ieșim din casă. Astfel, de fiecare dată când ultimul iese din casă, pornește și aspiratorul.

Ca timp, stăm la fel ca și înainte. O aspirare completă în apartament (2 camere, coridor, bucătărie) durează aproximativ 30-35 minute. La fel ca atunci când aspirăm cu aspiratorul clasic. Diferența este că robotul nu ratează nici un spațiu, cum obișnuiesc să facă oamenii.

Controlul se face atât din aplicația Xiaomi Home, cât și din ecosostemul Google Home sau Alexa sau chiar manual de pe butoanele aspiratorului. Mie îmi place să mă uit tot timpul după ce termină pe unde a fost, așa că folsesc preponderent aplicația Xiaomi Home. Totuși, uneori îl mai pornesc și automat direct din Google Home.

Programarea curățeniei nu a fost niciodată mai ușoară. Poți crea diverse programe când aspiratorul să pornească curățenia. Există destul de multe opțiuni, de tipul de aspirare (aspirare simplă sau cu mop), până la controlul puterii. Aceste programe pot fi create pentru zile, săptămâni, zile lucrătoare sau weekend-uri.

Dezavantaje aspirator robot Xiaomi

Nu aș putea zice că am fost marcat de vreo problemă. Din contră, aspiratorul funcționează exact așa cum trebuie. Factorul uman, ca de obicei, este problema.

Cea mai neplăcută problemă pe care nu am luat-o în calcul este greutatea covoarelor. Drept urmare, pe coridorul de la intrarea în casă am avut mici probleme cu acestea. Având niște covorașe de 100×70, dintr-un material asemănător țoalelor tradiționale, acestea nu rezistau și se agățau în peria aspiratorului.

Am rezolvat această problemă cu ajutorul unor benzi antiderapante. Pur și simplu le-am decupat pe spatele covorașelor și le-am lipit cu banda dublă adezivă. Având foarte multe găuri, banda adeziva a lipit (momentan) și covorul de parchet.

Zilele trecute am mai întâlnit o problemă care a apărut pentru că noi am fost neatenți. Am uitat să curățăm peria aspiratorului, care era plină de păr. Cumva, o bucățică de plastic s-a încurcat în perie și a început să bată de parchet, scoțând un sunet foarte înspăimântător. Este evidentă rezolvarea problemei, am curățat toată peria.

Totuși un mic dezavantaj tot am găsit. Nu știu cât de util ar fi, dar mi-ar plăcea un senzor să știu cam câtă mizerie se strânge după o aspirare. Noi deja avem un automatism ca în fiecare seară să îi golim rezervorul și să îi curățăm peria. Dar parcă mi-ar plăcea să știu dinainte cam câtă treabă mai poate face înainte de a începe.

Conținut cutie aspirator XIAOMI Mi Vacuum Mop Pro 26199. (sursă: manual instrucțiuni)

Conținut cutie aspirator robot

Fiind un produs smart, avem parte și de o cutie ceva mai bogată, cel puțin la exterior. Înăutrul acesteia găsim aspiratorul, dock-ul, cablul de alimentare și accesoriile pentru curățenie. Pe lângă periile aspiratorului robot, mai primim și accesoriile pentru mop și două lavete.

Atât aspiratorul cât și accesoriile sunt foarte bine securizate în cutie. Nu îmi fac nici o problemă că s-ar putea întâmpla ceva în timpul transportului.

Instalare aspirator robot Xiaomi

Instalarea aspiratorului robot nu presupune foarte multe bătăi de cap. Peria și rezervorul de praf vin deja instalate în aspirator, iar în cazul în care vrei să te folosești doar de funcția de aspirare, singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să îi montezi peria laterală.

Dacă vrei să folosești și funcția de mop, va trebui să instalezi rezervorul pentru mop în aspirator. Apoi, dedesubtul acestuia să îi montezi suportul de mop și mopul propriu-zis. Completează cu apă în rezervorul mopului și ești (sau mai bine zis, aspiratorul este) gata de treabă.

Instalarea fizică a aspiratorului

Instalarea fizică a aspiratorului este foarte ușoară și nu necesită nimic altceva decât un loc în care să fie așezat dock-ul (stația de încărcare). Aceasta trebuie să aibă un spațiu liber de 50cm în laterale și 1.5m în față. Totuși, noi l-am montat într-un loc în care avem doar 1m în față și totul funcționează perfect.

  1. Conectează dock-ul (stația de încărcare) la curent și așeaz-o în locul dorit.
  2. Montează peria laterală dacă nu ai făcut-o deja.
  3. Așează aspiratorul în fața dock-ului dar cu spatele la acesta.
  4. Împinge ușor aspiratorul robot până face contact cu stația de încărcare.
Note icon
Îți recomand să securizezi cablul stației de încărcare dacă nu ai o priză chiar în spatele acesteia. În cazul în care cablul este pe podea, aspiratorul îl va aspira și poate muta dock-ul, rezultând în probleme la întoarcerea acestuia.

Noi am lăsat aspiratorul robot la încărcat aproximativ o oră înainte de a-l configura în aplicația. Asta pentru a avea destulă baterie pentru a și începe o tură de aspirat. În funcție de cât de mare este suprafața, îți recomand să faci la fel. Totuși, dacă aspiratorul rămâne fără baterie în timpul curățeniei, va reveni la dock pentru reîncărcare și va continua curățenia după ce are destulă baterie.

Instalare și configurare aspirator Xiaomi în aplicația Mi Home

Înainte de a trece la treabă trebuie să te asiguri că ai o rețea WiFi activă în casă și că ai instalată aplicația Mi Home pe telefonul tău Android sau iPhone. O poți descărca chiar de aici:

Descarcă de pe Google Play Descarcă de pe Apple Store

După instalarea aplicației va trebuie să îți faci un cont în ecosistemul Xiaomi dacă nu ai deja unul. Acest proces este foarte ușor, te poți conecta chiar și cu contul tău de Google, fără a mai fi nevoie de verificări speciale.

Din ecranul principal al aplicației apasă pe butonul plus din partea dreaptă-sus și selectează Add a device, iar din pagina nou deschisă selectează Robot vacuum.

Selectează modelul aspiratorului din lista apărută. Modelul aspiratorului este tot timpul scris pe cutia acestuia.

Resetează aspiratorul ținând apăsat butoanele de pornit și căsuță timp de trei secunde. Îți vei da seama că aspiratorul este gata de conectare după ce vei auzi ”Waiting for network setup”, iar becurile (sau led-urile) vor începe să pâlpâie ușor. Bifează Operation confirmed și apasă butonul Next.

Urmează să te conectezi la rețeaua WiFi din casă. Selecteaz-o din listă și introdu parola WiFi.

În acest moment aspiratorul va crea un hotspot WiFi la care va trebui să te conectezi cu telefonul tău și să te întorci înapoi în aplicația Mi Home. După cum vezi, nici măcar nu seamănă numele din aplicația Mi Home cu rețeaua creată. Dar cu siguranță îți vei da seama care este rețeaua la care va trebui să te conectezi.

După aproximativ 2-3 minute de configurat, aspiratorul va fi gata de folosire. Tot ce mai trebuie să faci este să îl pornești direct din aplicație.

Conectare Mi Home cu ecosistemul Google Home

Într-o casă în care există cel puțin o boxă inteligentă Google Nest sau Home, sau dacă vrei să ai control asupra aspiratorului direct din aplicația Google Home, poți face asta foarte ușor.

Note icon
Dacă deja ai conectat contul Mi Home cu Google nu va trebui să mai faci aceste setări. Aspiratorul robot va apărea automat în lista de dispozitive din aplicația Google Home.

Cel mai rapid mod prin care poți face asta este să deschizi aplicația Google Home și să apeși butonul Connect Mi Home apărut în deasupra controalelor rapide. Va trebui pur și simplu să conectezi contul din Mi Home cu contul Google, apoi vei fi întrebat ce dispozitiv vrei sa conectezi (dacă ai mai multe).

Totuși, uneori Google Home nu își dă seama că avem un nou dispozitiv inteligent în casă. Acest proces poate fi făcut și manual apăsând butonul plus din partea stânga sus din Google Home.

Apasă pe Set up device apoi selectează Works with Google. În lista deschisă poți căuta după Mi Home și selectează-l din listă. În acest punct ești în același loc ca și cum ai fi apăsat butonul de pe ecranul de pornire.

Conectează contul Mi Home la cel de Google și confirmă această acțiune.

Fie că ai unul sau mai multe dispozitive inteligente de la Xiaomi, acestea vor apărea într-o listă din care poți selecta ce dispozitive vrei să adaugi în Google Home. Eu am selectat doar aspiratorul robot Xiaomi, asta pentru că aveam deja becul Yeelight conectat deja.

Note icon
De acum poți folosi Google Assistant pentru a porni curățenia atât pe boxele inteligente cât și pe telefon.
Hey Google, start cleaning!

Concluzii și păreri aspirator robot Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro

După cum spuneam și în timpul review-ului, aspiratorul se comportă extraordinar și își face treaba de minune. Deși eram sceptic la început, după prima utilizare am fost complet furat de noua experiență.

Din aproximările mele, acest aspirator ar face față fără nici o problemă unui apartament sau case cu 4-5 camere, sau undeva la 60-70mp utili. Spun asta în condițiile în care la noi pentru aproximativ 25mp utili robotul consumă cam 30% din baterie în timpul aspiratului și 40% în timpul aspiratului + mop.

Ce îmi place la acest aspirator:

  • Harta este generată foarte bine și își poate da seama dacă apar obstacole între timp (datorită senzorilor Lidar)
  • Calitatea aspirării este net superioară aspiratorului clasic
  • Timpul de curățare este cam la fel ca în cazului aspiratului clasic (aprox 1-1:30 min per metru pătrat)
  • Foarte ușor de întreținut și curățat, în plus, găsești consumabile la prețuri foarte bune foarte repede
  • Integrarea cu Google Home îl face un dispozitiv mult mai util într-o casă inteligentă

Ce îmi displace la acest aspirator:

  • Mi-ar plăcea o opțiune pentru diferențierea zonelor acoperite cu covoare și cele fără – pentru un mop mai eficient
  • Ar fi ideal să ai mai multe opțiuni în Google Home – momentan poți doar să-l pornești și să-l trimiți la stația de încărcare
  • Aici nu mai ține de aspirator, ci de serviciile Xiaomi. Procesul de creare al contului este destul de greoi și plin de erori. Am deschis câteva tickete cu Xiaomi, dar nu am primit nici un răspuns.

În concluzie, la acești bani nu te poți aștepta la mai mult. Toate așteptările mele au fost doborâte și consider că merită prețul de 1100 lei. De obicei îl găsești la ofertă la eMAG iar prețul variază între 1000 și 1200 lei. Un preț mai mult decât corect pentru ceea ce primești.

Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro
Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro

Aspiratorul care face curățenie în locul tău oricând ai tu nevoie. Pornește-l și verifică statusul direct din aplicația dedicată sau Google Home.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *