Review Intrerupator smart HAMA 176551
Acasa » Recenzii » Review Întrerupător smart HAMA 176551

Review Întrerupător smart HAMA 176551

de Andrei Russo
6 min.

Dacă în urmă cu ceva timp am cumpărat un Bec LED Smart HAMA 176547 și am fost cât de cât mulțumit, am decis să mai bag o fisă în pușculița Hama și să cumpăr un întrerupător smart Hama 176551. În cele ce urmează, îți voi spune de ce am mers pe această variantă și cum se comportă acest întrerupător.

Ambalaj și conținut pachet

După cum deja ne-am obișnuit cu ambalajele produselor din categoria asta de preț, nu putem să ne așteptăm la prea multe lucruri. Cu toate acestea, ambalajul este unul decent. O cutie albastră cu logoul Hama, o poză cu produsul din cutie și câteva informații esențiale. Acest întrerupător este WiFi, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de un hub/gateway pentru a-l controla, fiind compatibil cu Google Assistant și Amazon Alexa.

În cutie găsim acest întrerupător smart Hama 176551, manualul de instrucțiuni și două șuruburi. Pot spune din start că manualul de instrucțiuni este inutil. Poate fi util doar în cazul în care nu știi ce ai cumpărat și vrei să afli din manual 😂. Întrerupătorul este din plastic, iar partea tactilă din față este din sticlă securizată. Fața întrerupătorului se dă jos cu ajutorul clemei din partea de jos pentru a fi mai ușor de montat.

Întrerupător Smart Hama
Întrerupător Smart Hama

Scapă de grija că ai uitat luminile aprinse prin casă și bucură-te de control total al casei tale.

Instalare și configurare întrerupător smart Hama 176551

Este foarte bine de știut că pentru acest întrerupător ai nevoie de cablu NUL. Dacă nu ai idee ce înseamnă asta, cel mai bine ar fi să discuți cu un electrician. De obicei în România nu există NUL în întrerupătoare, de aceea ar fi bine să verifici acest lucru înainte de a cumpăra un astfel de întrerupător. De asemenea, ar fi bine să ai o doză din plastic în locul în care va fi montat întrerupătorul.

Notă: Îți recomand să apelezi la un specialist pentru a monta acest întrerupător dacă nu ești 100% siguri de ceea ce faci.

Montarea întrerupătorului la rețeaua electrică

Schema este una foarte simplă, după cum putem vedea pe partea din spate a întrerupătorului. Modelul ales de mine poate comuta două becuri, fiind ideal pentru o cameră de zi. În cazul meu, eu l-am montat pe hol și am conectat becul de pe hol și cel din bucătărie. Vechile întrerupătoare fiind pe același perete, dar pe părți opuse.

Așadar, folosind un creion de tensiune am identificat care este faza din vechile întrerupătoare. Eu am unit vechile cabluri de fază pentru că a fost mai ușor să le conectez ulterior, dar teoretic este nevoie doar de unul singur. Următorul pas a fost să montez toate cablurile în acest întrerupător smart Hama 176551 ca în imaginea de mai jos. Cablul maro reprezintă faza, cele două verzi sunt ”nulurile” becului, iar cel albastru este adevăratul nul trans din doză.

Configurarea întrerupătorului

Pentru configurarea întrerupătorului vei avea nevoie de aplicația Hama Smart Solution. Aceasta este disponibilă pentru Android în Play Store dar și pentru iOS în App Store. Va trebui să îți faci un cont dacă nu ai deja unul, și ești gata de a adăuga întrerupătorul în ecosistemul tău.

Adăugare întrerupător smart HAMA 176551 în aplicație

Înainte de a ne apuca de treabă, trebuie să punem întrerupătorul în modul de împerechere. Aici manualul a fost absolut inutil, oferind doar informații vagi. Curiozitatea însă, și internetul sunt mari și am reușit să pornesc pairing mode.

Pentru a pune acest întrerupător smart HAMA 176551 în modul împerechere trebuie să ții apăsat câteva secunde butonul de jos. După aproximativ 5 secunde, ledurile vor începe să clipească rapid. În timp ce ledurile clipesc, trebuie să începi configurarea în aplicația Hama Smart Solution:

  1. Deschizi aplicația și apeși butonul plus din colțul din dreapta sus
  2. Poți căuta manual întrerupătorul apăsând pe butonul ”Switches” sau poți folosi funcția ”Auto Scan” – eu am folosit Auto Scan, întrerupătorul a fost găsit în aproximativ 15-20 secunde.
  3. După ce întrerupătorul a apărut în aplicație, apeși ”Next”
  4. Redenumești întrerupătorul după bunul plac apăsând pe creionașul din dreptul numelui. Dacă doreșt să îl folosești împreună cu Alexa sau Google Assistant va trebui să îl denumești în engleză. Eu l-am numit ”Kitchen Switch”
  5. Redenumești și butoanele pentru a corespunde cu becurile pe care dorești să le acționezi. Dacă ambele becuri sunt pe aceeași lustră cred ca este irelevant acest pas. Însă în cazul meu, îmi este super de ajutor să aibă nume diferite.
  6. Atât, asta a fost tot. Acum poți aprinde și stinge becurile din aplicație.

Conectare întrerupător la Google Home sau Amazon Alexa

La fel ca în cazul oricărui alt dispozitiv inteligent Hama, conectarea este foarte facilă. Din meniul principal al aplicației, dai click pe întrerupător, iar apoi pe butonul de editare din partea dreaptă sus. Aici îți vor apărea toate opțiunile posibile ale acestui bec. Poți să îl conectezi la Google Home, Amazon Alexa sau să îți creezi propriile automatizări cu IFTTT. Toate acestea cu doar câteva click-uri.

Dacă mai ai un dispozitiv Hama configurat în aplicație și Google Home/Amazon Alexa, acesta se va instala automat.

Raport calitate/preț

Nu aș fi avut nevoie de becuri inteligente la bucătărie și pe hol, iar acest întrerupător a venit la țanc. Noi avem deja instalate niște lumini led în bucătărie pe care le-am căutat ceva vreme, nu am fi vrut să le schimbăm. Ne place lumina oferită de acestea.

Întrerupătorul își face treaba cu brio și când este acționat manual, dar și din aplicație sau comenzi vocale. Timpul de răspuns este dat de conexiunea la router, nu de întrerupător. Delay-ul comenzilor vocale și din aplicație nu a fost niciodată mai mare de 1-2 secunde, ceea ce mi se pare foarte ok.

În concluzie, la un preț de aproximativ 70 de lei, acest întrerupător smart Hama 176551 este exact ce ai nevoie dacă vrei să poți controla luminile inteligent.

Specificații întrerupător smart Hama 176551

Întrerupător Smart Hama
Întrerupător Smart Hama

Scapă de grija că ai uitat luminile aprinse prin casă și bucură-te de control total al casei tale.

MaterialPlastic/Sticlă
CompatibilitateGoogle Home
Amazon Alexa
Android 4.3+
iOS 8+
Dimensiuni8.7×8.7×3.5 cm
Conținut pachetÎntrerupător
Manual utilizare
Șuruburi montaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *