Acasa » Recenzii » Review priză inteligentă LiDL Smart Home

Review priză inteligentă LiDL Smart Home

rating starrating starrating starrating starrating star
de Andrei Russo
9 min.

Dacă vrei să pornești un dispozitiv electric non-smart la anumite intervale, sau să îl poți controla când nu ești acasă, o priză inteligentă te poate ajuta. Săptămâna trecută LiDL a adus din nou echipamente smart home și nu am putut să le ratăm.

În acest review voi trece în revistă cum se comportă priza inteligentă din colecția LiDL Smart Home. Vom trece împreună prin informațiile esențiale și la sfârșit îți vei da seama dacă ai sau nu nevoie de așa ceva.

Cum este priza inteligentă din colecția LiDL Smart Home?

Ca orice altă priză inteligentă, foarte utilă la casa omului. Dar pe lângă asta, are unele beneficii extra față de alte prize pe care le poți găsi în comerț. Nu mă înțelege greșit, există alternative la fel de bune, sau chiar mai bune în acest segment de preț. Dar principalul avantaj este că aceasta poate fi cumpărată de la un magazin fizic, accesibil oricui.

Pe lângă avantajul despre care tocmai am menționat. Un alt avantaj ar fi faptul că priza smart de la LiDL folosește tehnologia ZigBee. Acest lucru este foarte important pentru că nu încarcă rețeaua WiFi a casei tale dar și pentru că are un timp de răspuns foarte mic, ceea ce e super bine.

Priză inteligentă LiDL Smart Home

Ambalaj și conținut pachet

La fel ca toată colecția de accesorii inteligente din oferta magazinului LiDL, priza vine într-o cutie albastru închis, cu toate informațiile necesare scrise pe aceasta. În cutie găsim priza inteligentă împreună cu manualul de utilizare și instalare.

Note icon
Atenție! Această priză folosește tehnologia ZigBee, drept urmare, are nevoie de un hub/gateway smart pentru a putea fi folosită. Poate fi cel de la LiDL sau oricare alt gateway inteligent compatibil Tuya/Smart Life.

Aspect priză inteligentă LiDL Smart Home

Această priză inteligentă este mai degrabă un adaptor inteligent pentru o priză normală. Este construită dintr-un material plastic sau ABS lucios care pare de bună calitate. Vom vedea cum se comportă în timp.

Dimensiunile sunt de 5.8 x 5.8 x 8.8 cm, partea de 8.8cm fiind cea care se introduce într-o priză normală. Dacă ai deja un plan pentru aceasta, trebuie să te asiguri că ai un cub imaginar de aproximativ 6-7cm la priza pe care vrei să o deștepți.

Pe una dintre laturile prizei inteligete LiDL se regăsește butonul de pornire/oprire manuală pe care îl poți folosi dacă nu vrei să oprești priza din aplicația LiDL Home (sau Tuya) sau vocal cu ajutorul Google Assistant sau Alexa. Acest buton rămâne aprins în alb când priza este în funcțiune și se stinge de tot când aceasta este oprită (manual sau din aplicație).

Compatibilitate și funcții priză inteligentă LiDL Smart

După cum menționam și în articolul general despre accesoriile inteligente de la LiDL, ce îmi place mie foarte mult la această priză inteligentă este faptul că poate fi configurată în aplicația Tuya / Smart Life.

Acest lucru este important pentru că îți permite să integrezi toate accesoriile din oferta LiDL alături de alte accesorii pe care s-ar putea să le deții deja. Sunt foarte multe brand-uri care aleg să folosească platforma Tuya, iar asta este foarte bine pentru noi, utilizatorii.

Priza suportă voltaje între 220 și 240V și este compatibilă cu prizele normale care se găsesc în România. Aceasta poate fi folosită la aproape orice aparat, însă nu m-aș arunca la consumatori foarte puternici. Dar asta pentru că aceste prize nu au fost construite pentru așa ceva. Totuși, sunt prize pentru entuziaștii de tehnologie, nu pentru uz profesional.

Instalarea prizei inteligente LiDL în aplicația LiDL Home

Instalarea prizei se face exact ca și în cazul celorlalte dispozitive inteligente din această serie. Însă te voi ghida prin tot procesul pentru a putea să te bucuri de ea în cel mai scurt timp.

Indiferent de ce decizie iei, să folosești aplicația LiDL Home sau Tuya / Smart Life, pașii pe care trebuie să îi urmărești sunt identici. Dacă mai alte accesorii în aplicația Tuya, îți recomand călduros să adaugi și această priză în aceasta. Iar dacă ești la început, poți folosi liniștit aplicația LiDL Home.

Note icon
Pentru a putea seta această priză în aplicația LiDL Home sau Tuya, va trebui mai întâi să setezi gateway-ul ZigBee. Am scris un tutorial despre cum să setezi accesorii în aplicația Tuya.

Pasul zero este să descarci aplicația LiDL Home pe telefonul tău și să configurezi gateway-ul ZigBee în aplicația aleasă. Dacă nu știi cum să faci asta îți recomand să citești cum conectezi un gateway în aplicația Tuya sau LiDL Home.

Din aplicația LiDL Home selectează hub-ul setat anterior dând click pe el, apoi apasă butonul Add din partea de jos a ecranului.

Vei fi întâmpinat de un mesaj de atenționare cu privire la faptul că priza trebuie să fie în paring mode. Acest lucru se face prin conectarea prizei inteligente LiDL la curent. Dacă în momentul în care îl conectezi nu începe să pâlpâie, va trebui să ții apăsat butonul oprit/pornit timp de 3 secunde sau până începe să clipească.

După confirmare, tot ce mai rămâne de făcut este să aștepți ca priza să apară în ecranul de dispozitive descoperite și să apeși pe Done. Setează numele prizei și poți începe să o folosești.

Funcții priză LiDL Smart

Dacă ai deja alte accesorii inteligente, poți să te bucuri de cele mai creative automatizări. Cu ajutorul funcțiilor smart ale aplicațiilor LiDL Home (Tuya) poți crea scenarii care să îți crească confortul din viața de zi cu zi.

Un exemplu foarte bun, ținând cont că aceste prize au intrat în oferta LiDL chiar înainte de sărbătorile de iarnă, ar putea fi pornirea automată a instalațiilor bradului de Crăciun la intrarea în casă. Acest lucru se face foarte ușor direct din aplicația selectată. Am explicat cum poți crea o automatizare în aplicația Tuya aici.

Din păcate această priză nu are funcția de monitorizare a consumului. Acest lucru ar fi foarte util dacă ai vrea să poți verifica cam cât consumă unele din electrocasnicele din casa ta. Totuși, este o priză de bază cu un preț modic de doar 60 lei, deci nu pot avea pretenții prea mari.

Exemple de automatizări cu priza inteligentă

Am ajuns și la automatizările inteligente. Automatizări care au ca limită doar imaginația ta, dar îți voi da un punct de început, iar după, te descurci tu.

În continuare îți voi arăta cum se poate programa priza să fie pornită între anumite intervale de timp. Eu voi folosesc această automatizare pentru niște instalații de brad pe care le avem prin casă 🎄, dată fiind perioada aceasta a anului.

Automatizarea propriu-zisă constă în oprirea automată a prizei când nu suntem acasă și noaptea când dormim.

Din ecranul principal al aplicației LiDL Home apasă pe butonul Smart din partea de jos a ecranului, iar apoi apasă butonul Create Scene sau butonul plus din dreapta sus. Selectează Schedule (programare), apoi la opțiunea Repeat selectează zilele, iar la Execution Time ora la care vrei să pornească automatizarea în zilele selectate și apasă Next în partea dreaptă sus.

În continuare vei seta programarea propriu-zisă selectând Run the device, selectezi priza ta inteligentă din listă. În lista noastră este Christmas tree. Iar din ultimul ecran, la opțiunea Switch 1 selectează ON și apasă Next în partea dreaptă sus.

Din ultimul ecran al acestui proces poți schimba numele automatizării apăsând cele trei puncte din dreapta titlului, iar apoi Save. În cazul meu, în fiecare zi selectată (luni-vineri) priza va porni automat.

Iar pentru a stinge automat priza în perioadele în care nu sunt acasă, am urmat aceiași pași, doar că am selectat ora 9:00 și la Switch 1 am pus OFF (pasul anterior). În plus, am mai făcut o programare asemănătoare ca la ora 17:00 să pornească, iar la 00:00 să se oprească priza.

Păreri priză inteligentă LiDL Home

Nu am apucat să forjez foarte mult această priză, dar în timpul în care am folosit-o chiar nu am putut găsi aspecte negative în utilizare. Asta nu înseamnă că totul este perfect, putea fi mult mai bine.

Voi începe cu aspectele pozitive și lucrurile care îmi plac:

  • priza folosește tehnologia ZigBee care nu interferează rețelele WiFi
  • timpii de răspuns din momentul acționării este extrem de scurt
  • poate fi folosită pentru a automatiza o grămadă de echipamente sau dispozitive non-smart
  • arată cât de cât premium, sau mai degrabă curat fiind albă cu un singur buton

Mi-ar plăcea să pot face și o listă de dezavantaje, dar nu găsesc nici unul major. Cu toate acestea, ce mi se pare mie puțin incomod este dimensiunea. Dacă alegi să folosești această priză smart LiDL într-o priză existentă, s-ar putea să nu ai această problemă. Însă dacă vei dori să o folosești într-un prelungitor, s-ar putea să îți blocheze un alt slot datorită dimensiunii.

Alternative la priza inteligentă LiDL Home

Din păcate aceste accesorii din oferta LiDL nu sunt permanent în magazine. Tocmai de aceea, în continuare îți voi face câteva recomandări pentru alte prize inteligente asemănătoare cu aceasta de la LiDL.

Am două recomandări de prize asemănătoare cu aceasta de la LiDL. Prima fiind o priză inteligentă WiFi care nu are nevoie de hub/gateway. Iar a doua este un ZigBee, perfectă dacă ai deja un hub. Ambele prize sunt din aceeași categorie de preț, între 50 și 65 lei bucata.

Priză Smart PNI WiFi
Priză Smart PNI WiFi

Controlează dispozitivele non-smart într-un mod inteligent cu această priză WiFi compatibilă cu Tuya/Smart Life. (nu are nevoie de hub)

Priză Smart ZigBee
Priză Smart ZigBee

Această priză are nevoie de un hub inteligent, dar în același timp are și monitorizare a consumului de curent și capacitatea de a susține până la 3mW/h.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *