Bec inteligent: este sau nu o soluție smart home?
Soluțiile pentru iluminatul interior și/sau exterior au devenit din ce în ce mai complexe. Nu trebuie decât să pui pasul într-un magazin (nici nu trebuie să fie unul de profil) și deja dai peste o mulțime de variante. Dar, ce e până la urmă un bec inteligent? Sau, o întrebare mai bună pe care ar trebui să ți-o adresezi cât de inteligent este cu adevărat becul pe care l-ai cumpărat?
Dar, de ce e nevoie să vorbim despre așa ceva? Știu, par lucruri destul de logice și chiar intuitive. Am putea spune că un bec inteligent e o soluție de iluminat care oferă control la distanță. Da, ar fi o definiție bună. Însă nu și suficientă. Hai că-ți explic la ce mă refer imediat și știu, pentru mulți dintre voi articolul de astăzi o să sune destul de amuzant.
Bec inteligent. O fi sau nu o fi același lucru cu becul smart?
Totul ține de semantică. În fond, adaptarea anumitor cuvinte sau a unor denumiri din limba engleză a generat destul de multe dezbateri indiferent de domeniul de activitate la care ne referim.
Cu toate acestea, aș putea spune că între termenii bec inteligent și bec smart există o diferență destul de importantă. Da, ne întoarcem la semantică, însă îți spun că e destul de relevant ce așteptări să ai atunci când ceri un bec inteligent față de ceea ce ar trebui să primești atunci când ești gata să cumperi un bec smart.
Și mă întorc la întrebarea de mai sus: cât de inteligent e becul tău?
Un bec inteligent, nu e musai să fie unul smart. Sună cumva, nu-i așa? Nu mă joc cu cuvintele, ci doar cu valențele cuvintelor și produselor de pe piață.
Ce este un bec inteligent
Un bec inteligent este acela atipic prin modul de comandă. Becul standard e cunoscut de toată lumea. Îl cumperi, îl înfiletezi sau îl aplici (cum vrei tu să spui) și după apeși pe întrerupător ori de câte ori vrei să ai lumină. Desigur, explicația poate fi declinată în funcție de modelul becului, al întrerupătorului sau al spațiului de locuit. Dar, pe scurt, așa funcționează un bec.
Becul intelingent nu este becul LED. Nici becul de tip spot sau mai știu eu ce tip de bec cu soclu de nu ai mai întâlnit până acum. Nu. Acela nu este un bec inteligent.
Becul inteligent este, așadar, cel pe care îl comanzi sau îl controlezi altfel decât cel standard. Nu te mai duci la întrerupător să apeși butonul. Acum ai o telecomandă la îndemână. Prin telecomandă aprinzi sau stingi becul fără să te ridici din pat. Ba, umbli frumos și la intensitatea luminoasă și o setezi în funcție de anumite preferințe.
Și că tot vorbim despre asta, citește ce este becul dimabil.
Bec inteligent și bec smart. Da, semantica, din nou
Becul inteligent nu este neapărat un bec smart.
Da, știu. Engleză bec smart, română bec inteligent. Mda, eu zic să nu ne grăbim și, poate, mai bine lăsăm anumite denumiri în limba lor maternă. Nu de alta, dar au un înțeles complet și corect.
Becul inteligent este cel care îți permite control la distanță. De regulă, sau inițial, asta se întâmplă când îl comanzi prin telecomandă. Pui becul și te joci cu telecomanda.
Pe de altă parte, becul smart este un bec WiFi. Adică un fel de next level. Becul în sine este mai mult decât inteligent. Are un procesor, un sistem integrat care îi permite sincronizarea cu un router wireless și, mai apoi, configurarea lui cu ajutorul unei aplicații instalate pe smartphone. Să nu mai zic despre posibilitatea de a integra tot sistemul de iluminat smart într-un hub și controlarea lui prin comandă vocală via Google Home. Și da, Google Home nu-i în română. Dar ți-am mai scris despre asta pe blog și în trecut.
Deci cât de inteligent e becul pe care vrei să-l cumperi?
Știu, articolul de astăzi va stârni (poate) dezbateri ce țin de semantică. Ai dreptate să nu te regăsești în ceea ce am zis eu. La fel cum poți să-mi dai dreptate. Mai știu și că atunci când îți vei dori să cumperi un bec smart nu vei întâlni nicăieri o diferențiere făcută între cei doi termeni.
Însă, cu ce să rămâi la final? Păi, să știi exact ce urmează să cumperi. Și, mai mult decât atât, să știi ce vrei să facă becul tău. Vrei să ai un bec semi-inteligent pe care îl comanzi prin telecomandă sau să controlezi un bec smart prin aplicația de pe telefon? Atunci când mergi în magazin, pune întrebările potrivite. Dacă cumperi online, citește bine specificațiile produsului. Altfel, s-ar putea să cumperi ceva ce nu poți să folosești.
Da, există și lustră smart, bandă LED și tot felul de alte nebunii cu care îți configurezi un sistem de iluminat mai ceva ca-n filmele SF. Nu de alta, dar la asta se referă tot conceptul de smart home despre care vorbim noi pe aici.
Cât despre branduri de becuri inteligente găsești de la cele accesibile și posibil no-name, până la cele consacrate. Prețul variază și el în funcție de gradul de inteligență al becului, însă pentru un bec smart nu o să găsești variante super ieftine (care scad, să zicem, de un 50 de lei, acum în funcție de promoții și/sau brand).
Și că tot vorbim despre promoții, nu uita să verifici recomandările noastre pentru cele mai avantajoase prețuri la momentul de față.