Acasa » Ghiduri » Cele mai utile dispozitive pentru o casă inteligentă

Cele mai utile dispozitive pentru o casă inteligentă

de Andrea Raduly
6 min.

Dezvoltarea tehnologiei cât și nevoile oamenilor au dus la apariția de numeroase gadgeturi smart. În prezent, există pe piață o multitudine de dispozitive inteligente. La o căutare pe internet, găsim poate dispozitive de care nici nu ne gândim că există.

De aceea, nici nu putem sa ne împânzim casa cu absolut toate aceste dispozitive. Asta doar daca nu ești un mare iubitor de tehnologie și vrei să le încerci pe toate.

În acest articol vrem să vă prezentam cele mai utile dispozitive pentru casa inteligentă. Considerăm că aceste dispozitive sunt de nelipsit din casa oricărei persoane care își doreste o casă smart.

becurile inteligente

Becurile inteligente

Becurile inteligente sunt în esență niște becuri normale dar care pot fi controlate de la distanță de pe orice telefon. Becurile inteligente sunt de regulă printre primele opțiuni atunci când cineva vrea să își transforme casa într-o casă inteligentă. Multe persoane încep mai întâi cu schimbarea iluminatului din casă, prin adoptarea becurilor inteligente.

Chiar și noi am intrat în acest demers de transformare a casei într-o casă inteligentă prin achiziția unui bec inteligent.

Inițial, achiziția becului inteligent a fost mai mult de curiozitate. Ideea de a controla un astfel de bec de la distanță ni s-a părut foarte atractivă. De aici, am îmbrățișat ideea de casă inteligentă, urmând ulterior să achiziționăm mai multe dispozitive inteligente.

Becurile inteligente pot fi controlate oricând de pe telefon. Daca dețineți și o boxa inteligentă precum cele de la Google Home sau Amazon Alexa, le puteți controla chiar și vocal. Evident, cu mențiunea ca acele becuri sa fie compatibile cu Google Assistant sau Amazon Alexa.

Pe piață există o varietate foarte mare de becuri inteligente, așa că aveți de unde alege.

termostate inteligente

Termostatele inteligente

Termostatele inteligente sunt tot niste dispozitive de nelipsit din orice casă inteligentă.

Un termostat are rolul de a controla încălzirea și ventilația atunci când temperatura din casă diferă de valoarea setată pe termostat.

Un termostat inteligent este un termostat care poate fi controlat, de la distanță, de pe telefon, tabletă sau orice dispozitiv conectat la internet. Această caracteristică face operarea mult mai convenabilă, oferind un control ridicat al încălzirii și răcirii casei.

Termostatele inteligente sunt unele dintre dispozitivele mele preferate atunci când vine vorba de casa smart. Faptul că pot controla încălzirea, de dinainte să ajung acasă mi se pare extrem de confortabil. Mâ gândesc doar la zilele de iarnă friguroase, în care tot ce îți dorești este să ajungi în intimitatea și căldura casei tale. Să nu mai trebuiască să ajungi acasă, să dai drumul la centrală și să mai astepti să se încălzească casa, mi se pare minunat.

Citește și: Ce este un termostat inteligent?

prizele inteligente

Prizele inteligente

Prizele inteligente sunt niște comutatoare care permit pornirea sau oprirea curentului electric cu ajutorul unui smartphone. O priză inteligentă are efectiv capacitatea de a transforma un aparat simplu într-unul inteligent. Astfel că, o lampă, un ventilator, un fierbător de apă sau o mașină de făcut cafea pot fi transformate foarte ușor în dispozitive smart care pot fi controlate de pe telefon.

Tot ce trebuie să faceți este să conectați priza inteligentă la o priză normală și apoi să o conectați la rețeaua wi-fi, urmând instrucțiunile de pe aplicația compatibilă cu priza pe care o ai.

Avantajul suprem al acestor prize este faptul că dacă ai plecat de acasă și ai uitat ceva în priză, poți oricând să oprești alimentarea prizei cu energie electrică direct de pe telefon.

Ceea ce îmi mai place la aceste prize inteligente este factorul economic. Multe dintre astfel de prize, au capacitatea de a oferi rapoarte de consum. Așa poți afla exact cantitatea de energie consumată de dispozitivele pe care le folosești.

Citește și: Ce este o priză inteligentă?

soneriile inteligente

Soneriile inteligente

Soneriile inteligente sunt niște dispozitive conectate la internet care înlocuiesc cu succes soneriile normale, aducând o serie de caracteristici suplimentare. Beneficiile sunt legate de siguranță și de confort.

Multe dintre soneriile existente pe piață au integrate camere video, microfoane și difuzoare să puteți comunica cu persoana din fața ușii.

Astfel că, dacă cineva sună la sonerie, nu trebuie să te mai deplasezi până în fața ușii pentru a răspunde. Poți face asta direct de pe telefon. Ele fiind audio bidirecționale poți chiar să comunici cu persoana din fața ușii.

Cele care au cameră încorporată sunt și mai avantajoase deoarece oferă un plus de siguranță, prin faptul că poți vedea în timp real cine este în fața ușii tale.

Citește și: Ce este o sonerie inteligentă?

media playere inteligente

Media playere inteligente

Dacă până acum am povestit de dispozitive utile pentru confortul și siguranța ta, este nevoie să ne gândim și la partea de relaxare. Aici intervin media playere-le. Scopul acestora este streaming-ul conținutului media de pe principalele platforme online. De regulă, media playere-le sunt compatibile cu majoritatea aplicațiilor importante cum ar fi: Netflix, Prime, YouTube, Twitch, Spotify, etc.

Pe lângă acestea, poți naviga pe internet, să asculți, muzică sau să te uiți la fotografii.

aspiratoarele inteligente

Aspiratoarele inteligente

Aspiratoarele inteligente întră într-o categorie a produselor mai ridicate ca preț. Cu toate că nu sunt o necesitate, ele pot fi un ajutor real în casa inteligentă.

De regulă, aceste aspiratoare au o formă rotundă, ergonomică, pentru a le face accesul cât mai facil în fiecare colț al casei. Dețin niște roți ajutătoare, tocmai pentru a se putea urca și pe covoare sau mochete.

Sunt o modalitate excelentă de a menține curațenia în casă, deoarece pot fi programate de pe telefon să înceapă traseul de curățare.

Puteți de altfel să îl programați când și la ce oră să înceapă procesul de curățenie, să setați traseul pe care să meargă și modul de spălare. Poate aveți nevoie doar de curățare în bucătărie, deoarece acolo se face cea mai mare mizerie. Îi setați traseul doar în bucătărie, nemaifiind nevoie să meargă prin toată casa.

Citește și: Ce este un aspirator inteligent?

În viziunea noastră cele mai utile dispozitive pentru o casă inteligentă trebuie să fie de un real ajutor și să aducă o serie de beneficii legate de: confort, siguranță și economie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *