Chromecast 4K
Acasa » Ghiduri » Chromecast 4K – modele compatibile și capabile

Chromecast 4K – modele compatibile și capabile

de Andrei Russo
6 min.

Chromecast a devenit în ultimii ani o exstensie naturală a TV-urilor. Chiar dacă unele TV-uri sunt deja smart, asta nu înseamnă că nu pot fi îmbunătățite cu un Chromecast.

În era tehnologiei ne dorim din ce în ce mai mult conținut video de calitate, la rezoluții cât mai mari. O dată cu prăbușirea prețurilor TV-urilor 4K, dorința de a urmări filme și seriale în 4K a crescut și ea. Dar cum rulăm acest conținut pe TV-ul nostru?

La această întrebare îți voi răspunde detaliat în cele ce urmează.

Ce modele de Chromecast suportă 4K?

Chromecast a fost inventat într-o altă eră, una în care 4K era un vis îndepărtat și Full HD era o rezoluție la care nu aveau foarte mulți oameni acces. Dar s-a și adaptat între timp și au fost lansate două modele care suportă 4K nativ.

Chromecast with Google TV

Ultima versiune a Chromecast-ului are suport nativ 4K. Pe lângă asta, acesta vine și cu o telecomandă, ceea ce înseamnă că nu mai ai nevoie de telefon pentru a urmări filmele și serialele preferate.

Spre deosebire de vechile versiuni care puteau fi alimentate direct din port-ul USB al TV-ului. Acesta poate fi folosit doar cu alimentatorul din cutie sau unul de minim 5V 1.5A. Nu văd asta ca pe un lucru negativ, eu și Chromecast 3 îl țineam conectat tot timpul la priză pentru a fi oricând gata de lucru.

Google Chromecast TV
Google Chromecast TV

Noul Google Chomecast îți transformă TV-ul într-unul smart în adevăratul sens al cuvântului. Vizionează la cea mai înată rezoluție filmele tale preferate.

Noul Chromecast vine cu sistemul de operare Android TV, care este o versiune modificată a celebrului sistem de operare Android de pe telefoane. Aceasta este optimizată pentru a rula pe TV-uri și oferă o experiență mult mai plăcută față de versiunile anterioare.

Marele avantaj este chair acea telecomandă despre care menționam. Nu ai nevoie decât de o conexiune la internet și un cont Google. Apoi poți instala aplicațiile preferate de streaming și te poți bucura de filmele și serialele preferate.

Dacă ești un gamer înrăit, e bine de știut că există și unele jocuri special făcute pentru a fi jucate de pe telecomandă.

Citește și: Review Chromecast cu Google TV

Chromecast Ultra 4K

Chromecast Ultra 4K este primul model de Chromecast 4K. Fiind bazat pe a doua variantă a celebrului dispozitiv, pentru control vei avea mereu nevoie de telefon.

Note icon
Telefonul nu trebuie să poată rula 4K pentru a proiecta imaginea și pe TV. De fapt, telefonul este folosit doar pe post de telecomandă și control.

Modul de funcționare a Chromecast Ultra 4K este identic cu versiunile anterioare și chiar cu a treia generație. Dacă vrei să vezi cum funcționează, am scris un review detaliat Chromecast 3. Singura diferență dintre aceste două dispozitive este că Chromecast Ultra 4K trebuie neapărat alimentat dintr-un adaptor la priză.

Pentru a înțelege mai bine la ce mă refer când zic că ai nevoie de telefon, poți citi modul de funcționare al Chromecast 4K aici.

Google Chromecast Ultra
Google Chromecast Ultra

Redă conținut 4K HDR nativ la un preț mai mic. Posibilitatea de conectare la internet prin cablu îți garantează conținut video fără întreruperi.

Am scris detaliat despre diferențele dintre toate Chromecast-urile într-un articol separat. Dacă nu ești sigur că ai nevoie de un Chromecast 4K poți citi Ce este și cum funcționează Google Chromecast?

Note icon
Nu este obligatoriu să ai un TV 4K pentru a folosi unul dintre aceste dispozitive. În cazul în care rulezi conținut 4K pe un televizor Full HD, imaginea va fi redimensionată la rezoluția TV-ului fără a se pierde din calitate.

Diferența de funcționare între acesta și noua versiune o poți citi în articolul Chromecast 3 vs. Chromecast cu Google TV.

TV cu Chromecast preinstalat

Televizoare cu Chromecast 4K încorporat

Multe din televizoarele de ultimă generație au Chromecast integrat. Astfel, nu mai ai nevoie de încă un dispozitiv atașat TV-ului. Chiar dacă asta sună bine la început, în funcție de TV, acesta poate fi un avantaj.

Noi deținem un TV no name care are această funcție încorporată și funcționează ca vechile versiuni de Chromecast. A fost utilă o perioadă, dar acum am trecut la Chromecast with Google TV. Am făcut această trecere pentru că TV-ul este foarte lent și nici nu avem posibilitatea să instalăm ce aplicații ne dorim.

Din ce am mai testat și văzut, noile TV-uri sunt destul de ok din punctul ăsta de vedere. Majoritatea care rulează Android TV 9 (sau mai nou), ar trebui să se miște bine și să poară rula conținut 4K.

Același lucru este valabil și aici, chiar dacă TV-ul nu este 4K, conținutul va fi redimensionat pentru a arăta optim pe ecran.

Alternative la Chromecast 4K

Este bine de știut că platforma pe care este dezvoltat Chromecast este open source și poate fi folosită de oricine. Astfel, dacă nu ai un buget peste 350 lei, cât costă Chromecast cu Google TV sau Ultra 4K, te poți orienta spre terți.

De exemplu, Xiaomi Mi TV Box are suport 4K care se mișcă surprinzător de bine pentru un dispozitiv care costă sub 300 lei. Acesta este foarte asemănător cu noul Chromecast ca funcționalitate. Principala diferență este sistemul de operare Android TV 9, în timp ce Chromecast are Android TV 10.

Noi deținem un Xiaomi Mi TV Stick, care nu rulează 4K, însă în rest este identic în funcționare cu Mi TV Box. Am scris o comparație detaliată între noul Chromecast 4K și Mi TV Stick pe care ți-o recomand:

Chromecast 3 pe televizor 4K – funcționează?

Ce se întâmplă dacă ai un Chromecast care nu rulează 4K și îl conectezi la un televizor 4K?

Nimic, totul va funcționa perfect. Singurul lucru care ar putea fi deranjant este dacă stai foarte aproape de TV sau ai un TV cu o diagonală foarte mare. În aceste două cazuri, s-ar putea să se vadă pixelii destul de neplăcut.

În mod normal, Chromecast redimensionează clipul pentru a fi afișat corect pe ecranul televizorului. Chiar dacă clipul este FullHD, va fi afișat corect pe ecranul televizorului 4K. Poate cu ceva mai puține detalii și culori ceva mai fade, dar în principiu totul va arăta bine.

Cum alegi un Chromecast 4K?

Din moment ce ai ajuns aici, bănuiesc că ai nevoie de un Chromecast 4K. Iar alegerea, în acest caz, este destul de simplă. Aceste dispozitive sunt durabile și cam toate fac același lucru. Marea diferență este în prețul lor.

În timp ce un Chromecast 4K costă între 350 și 400 lei (în funcție de oferte), alternativa de la Xiaomi de obicei costă cu 100-150 lei mai puțin.

Singurul lucru pentru care aș recomanda să mergi pe varianta Google este suportul îndelungat. Primul Chromecast a apărut acum mai bine de 8 ani (în 2013) și încă poate fi folosit și în zilele noastre.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *