Configurarea unui bec smart: ce se întâmplă când se întrerupe curentul
Ai cumpărat recent un bec smart și l-ai configurat. Ți-ai instalat și aplicația pe telefon și, cel mai probabil, ai integrat sistemul de iluminat cu Google Home, Amazon Alexa ori cu hub-ul care îți permite centralizarea tuturor dispozitivelor inteligente din casa ta.
Acum poți să aprinzi sau să stingi becul inteligent printr-o simplă comandă vocală. Din aplicație, vezi statusul lui, schimbi culori sau personalizezi intensitatea luminoasă în funcție de diverse scenarii. Desigur, poți chiar lua în considerare să economisești consumul de curent electric cu ajutorul becurilor LED.
Însă, ce se întâmplă atunci când „cade curentul”? Sau, când conexiunea la internet prin router-ul wireless se întrerupe pentru o perioadă mai îndelungată de timp? Cum se va comporta becul WiFi atunci când alimentarea cu energie electrică revine?
Altfel spus, care este starea lui presabilită: de bec aprins, stins sau de scenariu personalizat?
Starea prestabilită a unui bec smart
Este vorba despre acel default state pe care îl poți seta în configurarea becului smart. Aceeași configurare o poți seta indiferent de specificul produsului – o poți face și pentru o bandă LED smart, o lustră smart sau alte sisteme de iluminat similare.
Din experiență îți spun că este un aspect căruia vrei să îi acorzi atenție. Am pățit să îmi găsesc becurile aprinse în toată casa atunci când m-am întors seara de la serviciu. Și nu înțelegeam ce s-a întâmplat știind sigur că ele erau stinse atunci când am plecat inițial de acasă.
Ei bine, peste zi a avut loc o întrerupere a alimentării cu energie electrică. La reconectare becurile au ignorat ultima lor stare și s-au aprins direct. De ce? Pentru că default state era setat pe on. Adică, modul aprins figurează ca fiind starea lor prestabilită.
Pe scurt, dacă:
- se întrerupe curentul;
- reinstalezi produsul;
- sistemul de iluminat își face un update de sistem de operare;
- aplicația mobilă primește un update
becul tău se va aprinde din senin.
Cum funcționează un bec inteligent
Tot ce ți-am spus mai sus se poate întâmpla accidental. Becul smart poate fi comandat remote doar dacă el este în permanență conectat la rețeaua de energie electrică. Mai mult, îl poți accesa din aplicație sau din sistemul smart home doar dacă întrerupătorul este deschis și doar dacă o conexiune la rețeaua WiFi este posibilă.
Așadar, becul este stins însă acest lucru se întâmplă pentru că „așa îi comandă aplicația”. Astfel, dacă ceva intervine între comunicarea dintre bec și aplicație, starea becului se schimbă iar el se aprinde – tocmai pentru că întrerupătorul este deschis.
Desigur, așa cum am explicat mai sus, starea prestabilită a becului tău determină modul în care el va reacționa în urma unei probleme de conexiune.
Cum schimbi starea prestabilită a becului smart
Pentru ca starea prestabilită (default state) a becului smart să fie setată pe off, adică pe stins, trebuie să faci o mică modificare în setările aplicației cu care sistemul de iluminat este asociat. Astfel, indiferent de anomalia întâmpinată, becul nu se va aprinde din senin.
Spre exemplu, pentru aplicația Xiaomi YeeLight, urmează pașii:
- Accesează aplicația YeeLight de pe smartphone-ul tău;
- Accesează becul sau sistemul de iluminat smart pentru care vrei să modifici default state;
- Din partea dreapta-jos a ecranului accesează iconița care deschide meniul de personalizare;
- Din meniul afișat pe ecran alege opțiunea Default State;
- Dezactivează opțiunea „Auto on upon power resumption”.
Pașii de mai sus pot fi ușor diferiți în funcție de aplicația folosită sau de brandul becului.
De exemplu, în aplicația smart Tellur nu vei găsi o opțiune similară cu cea exemplificată în pașii aferenți aplicației YeeLight.
Ce este de făcut în această situație?
Păi, singurul lucru pe care îl poți face este fie să setezi anumite scenarii personalizate, să programezi intervalul de timp în care becul funcționează sau să verifici periodic statusul becului din aplicația de pe mobil – acolo vei vedea în timp real dacă becul tău este aprins sau stins și, desigur, îi poți schimba starea.
Știu, nu este o super soluție, însă măcar nu te gândești non stop la ce se întâmplă cu becurile din casa ta atunci când tu ești plecat. Mai ales acum, de când cu toată nebunia cu creșterea prețurilor pentru consumul de energie electrică.
Ca de obicei, dacă ai probleme cu configurarea becurilor tale inteligente, nu ezita și scrie-ne. O să facem tot posibilul pentru a te ajuta să găsești cea mai eficientă soluție.