
Becuri smart ieftine. La ce să fii atent atunci când cumperi un produs nou
Vrei să cumperi un bec smart ieftin? Aș putea să te întreb „cât de ieftin ai vrea să fie”?
E nevoie să-ți adresez această întrebare pentru că prețul poate influența calitatea produsului de care urmează să te bucuri. Da, ai opțiuni accesibile fără doar și poate. Becurile inteligente ieftine nu sunt, implicit, unele slabe calitativ. Ele sunt capabile să ofere bune performanțe.
Și atunci, de ce discutăm despre prețuri?
Becuri smart ieftine și scumpe. La ce să te aștepți
Pentru că aplicația cu care îți vei controla sistemul de iluminat inteligent depinde de cât de mult ești dispus să plătești. Becul în sine este unul capabil și are toate componentele interne necesare pentru a oferi opțiuni de configurare și personalizare diverse.
Poate anumite materiale constructive să fie de o mai slabă calitate în cazul produselor ceva mai accesibile. Dar, nu e ca și cum atingi des becul și simți că plasticul lui este unul destul de neplăcut.
Da, durabilitatea poate fi influențată de calitatea materialelor. De căldura degajată în timpul funcționării și de degradarea treptată a componentelor electronice care fac posibilă controlarea unui bec WiFi.
Dar, până la urmă, becul este un accesoriu cu durată limitată de viață. E normal ca la un moment dat el să se ardă sau să nu mai funcționeze în parametrii inițiali. Stai liniștit, aceste lucruri se întâmplă după mult timp atunci când vorbim despre becuri LED. Apropo de asta, am scris recent un articol despre cum să economisești curent cu becurile inteligente.
Spuneam ceva despre aplicația prin care controlezi de la distanță sistemul de iluminat fie că îl numești bec, lustră cu telecomandă, bandă LED smart sau aplică inteligentă. Ei bine, un produs ieftin nu va oferi aceeași experiență precum în cazul unui produs mai scump. Și iată de ce.
Aplicația în cazul becurilor smart ieftine
Am testat de-a lungul timpului becuri smart ieftine de la diverse branduri. Desigur, unele sunt mai accesibile decât altele. Dar, diferențele în iluminatul propriu-zis sunt destul de evidente chiar și dacă comparăm două branduri de buget, așa cum sunt Tellur și Xiaomi.
Din punctul meu de vedere, aplicația Xiaomi este mult peste ceea ce oferă Tellur. Ai mai multe scenarii prestabilite, mai multe setări și culori mult mai plăcute în ceea ce privește experiența finală. Adică cel mai important aspect: iluminatul ambiental.

În cazul Tellur culorile sunt mult mai stridente și oricât de multe setări ai face nu obții aceeași lumină plăcută și confortabilă precum în cazul becurilor smart Xiaomi. Și același lucru se întâmplă și dacă comparăm alte branduri precum Hama, TP-Link sau sistemele de iluminat pe care le poți cumpăra de la Lidl.

Nu mă înțelege greșit. Toate produsele sunt bune și capabile. Doar că, nu te aștepta să primești la final aceeași experiență și același tip de iluminat.
Recomand sau nu becuri smart ieftine?
Răspunsul este, ca de obicei, unul care depinde de situație. De ce spun asta? Pentru că termenul de ieftin nu descrie aceeași categorie de produse pentru toată lumea. Ceea ce mie mi se poate părea scump, ție îți poate părea accesibil. Și invers.
Așa că, înainte de a cumpăra un bec smart, întreabă-te la ce urmează să îl folosești. Mai mult, gândește-te ce vrei să obții de la sistemul de iluminat inteligent. Citește caracteristicile becurilor WiFi de pe piață și compară produsele. Desigur, aruncă un ochi și peste review-urile noastre și peste părerile altor clienți care deja au testat becurile smart.
Sfatul meu este să economisești bani atunci când acest lucru este posibil. Un utilizator casnic nu va sesiza, cel mai probabil, diferențe notabile între două becuri smart de la doi producători diferiți. Poate nici nu va fi cazul să faci asta, cel puțin nu dacă alegi să ai același tip de bec în toată casa.
Din punctul meu de vedere Xiaomi oferă cel mai echilibrat raport calitate/preț. Becuri smart din materiale de calitate, aplicație cu suficient de multe opțiuni pentru configurarea becului și un iluminat plăcut, chiar și atunci când alegi scenariile configurate în platformă. Și, desigur, ai posibilitatea să sincronizezi becurile cu aplicația Google Home sau cu un hub extern. Astfel, poți centraliza toate componentele smart home de care dispui și, de ce nu, le poți apoi controla pe toate cu ajutorul comenzilor vocale.
Așadar, ca să închei.
Poți cumpăra un bec smart ieftin fără a pierde din experiența finală?
Depinde de ce așteptări ai. Însă, prețul poate fi un indicator pentru ceea ce urmează să primești. Oricum ar fi, alege documentat. Și, dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita și scrie-ne.