Acasa » Recenzii » Review becuri inteligente ZigBee LiDL Smart Home

Review becuri inteligente ZigBee LiDL Smart Home

rating starrating starrating starrating starrating star
de Andrei Russo
9 min.

Becurile inteligente au fost și vor rămâne primul pas în automatizarea unei case. Acum, în funcție de nevoi ai diverse opțiuni. În acest review vom vorbi despre becurile inteligente ZigBee LiDL Smart Home.

LiDL a avut ultima dată șase becuri inteligente în ofertă, 3 becuri RGB și 3 cu lumină albă. Acestea folosind dulii E14, E27 și GU10. Vom discuta despre fiecare în parte în cele ce urmează.

Păreri becuri smart ZigBee LiDL Smart

Încă de la început pot spune că sunt super entuziasmat de această ofertă de la LiDL. Mi se pare că au adus tot conceptul de smart home mai aproape de noi, utilizatorii. Mi-ar plăcea să fi promovat ceva mai bine această colecție de echipamente smart, dar poate pe viitor va fi mai mare interesul.

Pe scurt, dacă ai ajuns aici să afli dacă merită achiziționarea acestor becuri de la LiDL, îți pot spune că da, merită. Dar pentru mai multe informații îți recomand să citești tot review-ul. Nu am avut nici un fel de problemă cu becurile inteligente de la LiDL și chiar le consider ceva mai bune decât cele din aceeași categorie de preț.

Note icon
Atenție! Pentru a putea controla becurile inteligente LiDL vocal sau de pe telefon, va trebui să achiziționezi și Gateway-ul LiDL Smart.
Becuri inteligente LiDL Smart Home.
bec smart ZigBee cu soclu E27 în stânga
bec smart ZigBee cu soclu E14 în dreapta

Aspect și conținut cutie

Becurile sunt împachetate în cutii de culoare albastru închis și sunt branduite LIVARNO. Acesta este un brand LiDL care are mai multe produse, nu doar aceste becuri. Tot pe cutie găsim toate informațiile necesare funcționării becului. Printre care și menționea foarte importantă că aceste becuri au nevoie de un gateway ZigBee pentru a funcționa.

Becurile, indiferent de care model vorbim, sunt foarte bine securizate în cutie și nu cred că pot apărea probleme în timpul transportului și manipulării. Iar în cutie găsim doar becurile și manualul de instrucțiuni care este destul de daliat.

După cum spuneam, becurile vin cu trei socluri pentru diferite dulii. În funcție de nevoi, poți folosi becurile acestea în orice dulie E14, E27 și GU10:

  • E27 – cel mai comun pentru becuri inteligente, folosit în general la becurile importante din casă;
  • E14 – puțin mai subțire și lung decât E27 – foarte des utilizat pentru lustre și veioze;
  • GU10 – folosite preponderent de spoturi montate în perete.
  • Tipuri de socluri becuri inteligente
    Socluri becuri inteligente LiDL Smart
    (GU5.3 nu este disponibil – l-am adăugat în imagine pentru a vedea diferența între el și GU10)

    Aspect becuri smart ZigBee de la LiDL

    Ca aspect, becurile de la LiDL arată exact ca cele de la Hama sau Tellur, se vede că sunt doar rebranduite Livarno. Totuși, la partea de calitate aș spune că se comportă ceva mai bine și, cel puțin par mai durabile.

    Lumina cu siguranță este mai de calitate și mai puternică față de becul de la Hama. Aș putea spune că aceste becuri sunt foarte asemănătoare cu ce oferă becurile smart Yeelight, în termeni de luminozitate și culoare.

    Compatibilitate și funcții becuri inteligente ZigBee LiDL Home

    Dacă din punct de vedere al soclurilor avem de unde alege, și pe partea de software lucrurile sunt la fel de roz. Dacă deja ai alte dispozitive inteligente configurate în aplicația Tuya / Smart Life, poți seta și aceste becuri în aceasta.

    Note icon
    Notă: poți folosi aplicația Tuya sau Smart Life, chiar dacă LiDL recomandă folosirea aplicației proprii LiDL Home (care este construită pe baza aplicaței Tuya).

    Acest lucru îți permite să creezi automatizări și integrări între becurile LiDL și alte dispozitive smart din casa ta. Îți voi da un exemplu concret ceva mai târziu.
    În continuare vom trece la partea de instalare a becurilor, iar aplicația folosită de mine este LiDL Home, însă pașii sunt aceiași și pentru Tuya sau Smart Life. Singurele diferențe sunt vizuale și țin de culoarea butoanelor.

    Instalarea becurilor smart ZigBee de la LiDL

    Fiind becuri inteligente care folosesc tehnologia ZigBee, vei avea mai întâi nevoie de montarea și instalarea gateway-ului. Am explicat detaliat cum să instalezi și configurezi gateway-ul ZigBee de la LiDL. Iar după ce ai trecut prin acest scurt tutorial, putem trece la treabă.

    Din aplicația LiDL Home (sau Tuya) selectază hub-ul ZigBee configurat anterior și apasă butonul Add aflat în partea de jos a ecranului. Înfiletează becul(sau becurile, poți configura mai multe o dată) în dulie, pornește-l din întrerupător și Confirmă în aplicație că se aprinde intermitent.

    În cazul în care becul nu se aprinde intermitent va trebui să îl pui din nou în pairing mode. Acest lucru se face aprinzând și stingând becul de trei ori într-un interval de 5 secunde. Îți recomand să faci asta din întrerupător, nu înfiletând și desfiletând becul în dulie.

    După ce becul a fost descoperit în aplicație apasă butonul Done, redenumește becul și apasă din nou Done. Din acest moment, priza va fi disponibilă pentru control în aplicația selectată.

    Note icon
    Dacă ai ales să configurezi becurile în aplicația Tuya și aceasta este deja conectată cu Google Assistant și Alexa, becul va deveni disponibil instantaneu pentru control vocal. Am scris aici cum să conectezi contul Tuya în Google Home.

    Funcții becuri inteligente LiDL Home

    Avantajul evident al acestor becuri inteligente este faptul că se folosesc de tehlonogia ZigBee. Acest tip de rețea este printre cele mai folosite în branșa smart home. Asta pentru că nu încarcă și interferează cu rețeaua WiFi a casei tale.

    Ce văd eu ca un bonus este că putem folosi aceste becuri în automatizări fără să a apela la servicii externe, cum ar fi IFTTT. Acest lucru este posibil datorită posibilității de a configura becul în altă aplicație față de cea recomandată.

    Legat de iluminat am doar cuvinte de laudă. Becurile emit o lumină foarte plăcută când sunt setate pe modul White Mode (iluminat alb). Avem posibilitatea de a seta puterea și temperatura de culoare direct din aplicație. Pentru un dormitor de aproximativ 16mp pot spune că două becuri sunt suficiente.

    Noi avem un bec inteligent LiDL montat la o lustră de tip pendul – cel cu soclu E27, iar cel cu soclu E14 la o veioză pe noptieră. Cel din pendul îl folosim ca lumină principală cu o temperatură de culoare undeva între rece și cald și o intensitate de 50-60%.

    La 100% becurile sunt foarte luminoase, având un flux luminos relativ comun. Becul E27 are o putere de 9W și un flux de 806lm, cel E14 – 6.5W și 470lm, iar spotul GU10 de 4.5W și doar 250lm.

    Când vorbim de becurile RGB, acestea se comportă foarte bine. Din nou, nu le putem compara cu Philips Hue, dar prețul este de cel puțin 5 ori mai mic, deci este de înțeles. Cred că d.p.d.v. al calității iluminatului colorat, aceste becuri sunt aproape la același nivel cu seria Yeelight de la Xiaomi.

    Becurile inteligente LiDL sunt compatibile cu Google Assistant și Alexa

    Dacă vrei să ai un centru de comandă mai complex, sau dacă deja folosești Google Home sau Alexa, aceste becuri sunt compatibile. Astfel, ai posibilitatea de a le controla vocal sau din aceste aplicații de oriunde din lume.

    Integrarea este foarte simplă și trebuie activată doar o dată, apoi de fiecare dată când vei adăuga dispozitive noi în aplicația LiDL Home sau Tuya, acestea vor apărea automat și în Google Home și Alexa.

    Exemple de automatizări cu becurile smart ZigBee de la LiDL

    Urmează un tutorial simplu despre cum poți automatiza un bec inteligent ZigBee LiDL Smart. Este vorba despre aprinderea și stingerea programată a becului la apus/răsărit. Pentru acest tutorial voi folosi aplicația Tuya Smart, dar poți folosi liniștit și aplicația LiDL Home, pașii sunt identici.

    Pentru a începe, deschide aplicația aleasă (LiDL Home sau Tuya) și apasă butonul Smart din partea de jos a ecranului, apoi butonul + (plus) din dreapta sus. Dacă nu ai nici un sceneariu creeat, poți folosi și butonul Create scene de pe mijlocul ecranului.

    Din ecranul care tocmai s-a deschis selectează When weather changes (când se schimbă vremea), iar apoi Sunset/Sunrise (răsărit/apus), apoi selectează Sunrise și apasă butonul Next din partea dreaptă susa ecranului.

    Următorul pas reprezintă acționarea propriu-zisă a becului inteligent ZigBee în funcție de răsărit sau apus. După cum vezi, eu am început cu răsăritul, respectiv stingerea becului.

    Selectează Run the device, apoi selectează becul care vrei să se aprindă la apus și să se stingă la răsărit, iar din meniul Swtich selectează OFF. Ultimul lucru pe care trebuie să îl faci, este să salvezi această automatizare apăsând butonul Next din dreapta sus, iar apoi Save.

    Pentru a automatiza și partea de aprindere a becului te voi lăsa pe tine să încerci, iar dacă nu îți iese, poți să ne anunți printr-un comentariu și te vom ajuta noi. Însă în principiu sunt exact aceeași pași, doar că vei selecta Sunset și din Switch vei selecta ON.

    Ce am prezentat mai sus este un simplu exemplu, posibilitățile sunt nelimitate și se pot adapta în funcție de nevoi. Dacă încerci ceva și nu îți iese, lasă un comentariu și noi te vom ghida prin acest proces.

    Alternative pentru becurile inteligente LiDL Smart

    După cum ziceam și în review-ul prizei smart de la LiDL, oferta de accesorii smart de la LiDL nu este permanentă. În 2021 au apărut abia pentru a doua oară, deci mă aștept să mai treacă un an până apar din nou în catalog. Astfel, m-am gândit să îți ofer niște alternative pe care le poți găsi tot timpul anului.

    Dacă ai un buget mai permisiv, îți recomand cu căldură becurile Philips Hue. Cu siguranță acestea sunt printre cele mai bune de pe piață și se justifică prețul celor cu lumină albă. Spun asta pentru că nu știu cât de des vei folosi lumina colorată în cazul becurilor principale. Am scris un review complet al becurilor Philips Hue, unde vei găsi toate informațiile de care ai nevoie despre acestea.

    Următoarele becuri pe care vreau să ți le recomand sunt tot becuri ZigBee, la fel ca acestea de la LiDL. Deci vei avea nevoie și de un gateway inteligent pentru a le folosi. Găsești câteva recomandări de gateway-uri smart aici.

    Bec Smart LED RGB+CCT ZigBee Woox
    Bec Smart LED RGB+CCT ZigBee Woox

    Aceeași calitate și funcționalități ca becurile de la LiDL de la Woox. La un preț de aproximativ 50 lei îți poți ilumina inteligent casa.

    Bec Smart LED RGB ZigBee Ledvance
    Bec Smart LED RGB ZigBee Ledvance

    Creează cele mai bune scenarii pentru nevoile tale. Iluminează-ți inteligent casa și controlează iluminatul de oriunde, atât vocal cât și de pe telefonul mobil.


    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *