Întrerupător wireless inteligent
În secolul 21 tindem să ne modernizăm casele și să ne bucurăm de noile tehnologii cât mai mult. Un întrerupător wireless inteligent nu ar trebui să lipsească din nici o casă smart. Acestea sunt în principiu comutatoare pentru iluminat, doar că nu se folosesc cabluri la montaj.
Despre cum funcționează, care sunt avantajele și dezavantajele îți voi explica în cele ce urmează. Deci, pregătește-te să fii uimit cât de ușor este să adaugi un întrerupător becului din cameră. Totul fără a fi nevoie de un electrician sau să spargi pereții.
Ce este un întrerupător wireless inteligent?
Un întrerupător wireless inteligent nu este nimic altceva decât un comutator smart. După cum deja te aștepți, acesta este compatibil cu principalii asistenți virtuali, Google Assistant, Alexa și Siri. Cu ajutorul lor poți controla iluminatul eficient de pe telefon sau chiar vocal.
Dar beneficiile nu se opresc aici. Cu un întrerupător smart wireless poți crea automatizări foarte utile pentru casa și familia ta. Primul exemplu care îmi vine în minte și care este destul de anevoios de adăugat într-o casă este întrerupătorul cap de scară. Acesta are nevoie de un cablaj special și dacă nu este deja montat în casă, va necesita spargerea pereților.
Cu două sau mai multe întrerupătoare wireless inteligente poți crea un astfel de mecanism fără să fie nevoie să tragi nici măcar un cablu prin pereți. Toate acestea se fac cu ajutorul ecosistemului din care face parte.
CItește și: Ce sunt întrerupătoarele inteligente?
Cum funcționează întrerupătorul wireless smart?
Pricipiul de funcționare ale întrerupătoarelor wireless smart este același ca al unui întrerupător normal. Singura diferență este că întrerupătoarele smart au nevoie și de o conexiune la internet.
Fiecare întrerupător inteligent este construit pe o platformă. La noi în țară cea mai comună platformă este aplicația Tuya / Smart Life. Aceasta are un suport incredibil de mare pentru becuri și întrerupătoare inteligente. Practic, după montarea unui întrerupător acesta va putea fi controlat de pe telefon din această aplicație.
Cu toate acestea, poți folosi întrerupătorul wireless smart și ca un comutator clasic. Nu văd de ce ai face asta, dar măcar este posibil.
Tipuri de întrerupătoare wireless smart
Când vorbim despre tipurile de întrerupătoare wireless inteligente ne putem referi la funcționalități sau design. Care sunt diferențele dintre ele și la ce ar trebui să fii atent, îți voi explica în următoarele rânduri.
Întrerupătoare wireless inteligente – design
Design-ul caselor noastre a devenit un lucru foarte important. Unul dintre cele mai importante lucruri în viață este să ne simțim bine în căminul nostru. Dacă niciodată nu te-ai gândit la un întrerupător ca la ceva ce te poate ajuta mai mult decât la aprinsul și stinsul luminii, acum ai ocazia.
În general, întrerupătoarele inteligente pot avea un design diferit față de unul clasic. Chiar dacă nu este o regulă generală, existând și întrerupătoare inteligente care arată ca unul normal. Foarte multe modele tind să folosească un design mai modern și minimalist.
Poți găsi întrerupătoare wireless inteligente cu touch, cu un singur buton multifuncțional, cu ecran LCD, portabile, clasice și multe altele. Acestea îți pot completa cu succes casa inteligentă și ajuta în viața de zi cu zi.
Întrerupătoare smart wireless – funcționalități și montaj
Chiar dacă există întrerupătoare wireless pe baterie, totuși cele mai comune sunt cele conectate în doză. Asta pentru că cele pe baterie necesită și un smart hub, iar lumea se cam sperie de dispozitivele inteligente. În general, cam toate au aceleași funcționalități, fără diferențe majore.
Funcționalitatea de bază este asigurată de oricare variantă. Mă refer aici la aprinsul și stinsul unor becuri. Dar în funcție de model, acestea pot fi folosite în automatizări foarte utile. De exemplu, cu un singur întrerupător montat pe hol, poți aprinde mai multe becuri din casă. Partea bună fiind ca aceste becuri nu sunt conectate sub nici o formă prin cabluri între ele.
Aici am explicat cum să aprinzi mai multe becuri cu un singur întrerupător inteligent. Procesul de setare durează maxim 2 minute și te poate scuti de zile întreci de muncă prin casă.
Montajul este un alt lucru important la întrerupătoarele inteligente wireless. Dacă cele pe baterie se pot monta oriunde fără a fi nevoie de nici un cablu. Cele montate în doză sunt ceva mai speciale și necesită un nul în doză. Recomand să te sfătuiești cu un electrician înainte de a achiziționa un asemenea întrerupător.
Citește și: Review Întrerupător smart HAMA 176551
Avantaje întrerupătoare wireless inteligente
Ca prim avantaj, ceea ce este și evident, putem aminti controlul iluminatului de oriunde din lume. Care chiar dacă nu sună a mare lucru, este mare lucru. Poți știi în timp real dacă becurile tale sunt aprinse sau stinse, fără să fie nevoie să mai fii în casă.
Al doilea lucru foarte util este că poți controla atât becuri smart, cât și becuri normale. Ai totuși avantajul că poți controla becurile inteligente fără să fie conectate printr-un cablu. Lucru care te poate ajuta mai mult decât crezi.
Întrerupătoarele inteligente wireless sub formă de telecomadă, cum ar fi cele de la Philips Hue, au avantajul că le poți lăsa oriunde. Știm cu toții cât de neplăcut este să trebuiască să te ridici din pat să stingi lumina. Cu un întrerupător inteligent portabil ai scăpat de această grijă.
Am putea zice că un întrerupător wireless inteligent poate să transforme orice bec normal într-unul inteligent. Iar în funcție de model poți avea mai mult sau mai puțin control asupra iluminatului din casă.
Dezavantaje întrerupătoare wireless inteligente
Cel mai enervant lucru la aceste întrerupătoare este faptul că întrerupătorul clasic trebuie să rămână aprins non stop. Acesta ar fi dezavantajul suprem pentru întrerupătoarele inteligente wireless care nu se montează în doză. Nouă ne-a luat ceva să ne obișnuim să folosim noile comutatoare inteligente, dar acum aproape am uitat de cele vechi.
Întrerupătoarele montate în doză au un mare minus dacă trebuie montate în clădiri mai vechi. Acestea au de obicei nevoie de un nul pentru alimentare, iar acest lucru nu este un standard în România. Dacă instalația electrică este construită corect, este destul de ușor de tras un nul în doză. Însă acest lucru trebuie făcut de către un specialist.
Întrerupătoarele wireless inteligente, care nu necesită montare într-o doză au de obicei nevoie de un hub la care să se conecteze. Asta pentru ca întrerupătorul să poată avea un consum cât mai scăzut de energie. Acest gateway sau hub nu are nici o parte negativă în automatizarea casei. Aș putea zice din contră, va fi mai rapid de folosit prin intermediul unui hub.
Citește și: Ce este un hub inteligent?
Cum alegi un întrerupător wireless inteligent?
Într-o piață atât de bogată în opțiuni, este relativ ușor să faci alegerea potrivită. Nu trebuie decât să ții cont de cele spuse mai devreme, iar alegerea devine foarte ușor de luat. Ca încheiere îți voi face un checklist de care să ții cont în alegerea ta:
- Tipul întrerupătorului – încastrat în perete sau pe baterii:
a. Cel încastrat poate fi montat în locul unui întrerupător vechi sau într-o doză goală dar unele au nevoie de nul
b. Cel wireless în schimb are nevoie de cele mai multe ori să se conecteze la un hub inteligent - Compatibilitate – atât cu becurile actuale cât și cu ecosistemul preferat. Astfel vei putea să controlezi iluminatul din casă atât vocal cât și de oriunde din lume
Totuși, uneori un bec inteligent îți poate ușura mult munca și poți ajunge la rezultatul dorit. Dacă nu ești sigur care ar fi cea mai bună variantă pentru tine, îți recomand să citești și articolul Bec inteligent sau întrerupător inteligent?