Review intrerupator inteligent cu touch PNI
Acasa » Recenzii » Review întrerupător inteligent cu touch PNI

Review întrerupător inteligent cu touch PNI

de Andrei Russo
8 min.

Am mai vorbit în trecut despre ce sunt întrerupătoarele inteligente și chiar avem un review pentru un întrerupător cu touch dublu de la Hama. De asemenea, dacă nu ești sigur că ai nevoie de un întrerupător sau un bec inteligent, am explicat când și unde poți folosi unul în articolul Bec inteligent sau întrerupător inteligent.

Dacă în cazul întrerupătorului Hama am fost nevoit să trag un cablu de nul în doză. De data aceasta, acest întrerupător este fără nul. Drept urmare, instalarea ar trebui să fie mai ușoară și poate fi montat chiar și în blocurile vechi, sau unde nu poți trage un nul în doză.

Întrerupător Smart cu touch fără nul PNI
Întrerupător Smart cu touch fără nul PNI

Aprinde orice bec normal direct de pe telefonul tău, de oriunde din lume. Acest întrerupător nu are nevoie de cablu de nul și funcționează oriunde!

Ambalaj și conținut pachet

Cutia întrerupătorului inteligent PNI este una simplă, dar cu toate informțiile necesare afișate pe aceasta. Ce îmi place foarte mult este că au depus minimul de efort pentru a face prezentarea în limba română, cel puțin partea din față.

Pe partea frontală este prezentată o poză mare cu întrerupătorul propriu-zis și câteva specificații. Iar pe spatele cutiei oferă toate specificațiile de care ai nevoie – material, compatibilități, etc.

Partea foarte faină este că acest întrerupător cu touch fără nul de la PNI este compatibil atât cu Alexa cât și Google Assistant.

Cutie întrerupător smart cu touch fără nul PNI

În cutia produsului vei găsi înterupătorul smart cu touch PNI, manualul de utilizare, șuruburile de prindere și un capacitor. Manualul de instalare/utilizare este în română și engleză, iar instrucțiunile sunt destul de clare chiar și pentru un începător.

Întrerupătorul este construit din plastic, iar fața este din sticlă securizată. Pe partea de sticlă din față este butonul propriu zis și un simbol de WiFi, iar în colțul stânga jos logoul PNI. Atât butonul cât și simbolul WiFi rămân aprinse albastru cât timp întrerupătorul este conectat la electricitate. În poziția pornit butonul își schimbă culoarea în roșu.

În cazul în care nu există internet, atât butonul cât și simbolul WiFi vor fi aprinse în culoarea roșu până la revenirea internetului. Vei putea folosi întrerupătorul și fără internet, dar nu îl vei putea acționa decât manual.

Întrerupător inteligent cu touch fără nul PNI, șuruburi de fixare, capacitor

Instalare întrerupător inteligent PNI touch fără nul

Sună foarte bine faptul că nu mai avem nevoie de nul pentru a instala acest înterupător. Totuși apare o nouă constrângere, și anume capacitorul care trebuie montat lângă bec. Eu am instalat acest întrerupător la baie, unde avem un panou led pentru iluminat.

Note icon
Instalarea capacitorului este obligatorile în cazul becurilor LED. Dacă nu este montat corect, becul poate rămâne aprins non stop la o intensitate foarte mică sau chiar pâlpâi din timp în timp.

Montarea întrerupătorului smart fără nul PNI

O greșeală pe care am făcut-o eu inițial pentru că nu avem spațiu pe lângă becul din baie a fost să instalez capacitorul lângă întrerupător. Lucru care nu a fost neaparat funcțional, întrerupătorul clipind des, iar corpul de iluminat rămânând aprins cam la 5-10% constant. Bonus, nu puteam aprinde/stinge becul din întrerupător și nici nu îl găseam în aplicația Tuya.

Schemă montaj înterupător inteligent cu touch fără nul PNI

Îți recomand să apelezi la un specialist pentru instalarea acestui întrerupător. Chiar dacă pare simplu, există pericol de electrocutare sau accidentare.

După cum vezi și în schemă, instalarea este foarte ușoară, trebuie montat noul întrerupător smart PNI în locul celui vechi. Capacitorul eu l-am prins în paralel pe fază și nul chiar în spatele panoului led pe care îl avem. După ce am pornit curentul în casă, întrerupătorul a fost descoperit instant în aplicația Tuya.

Configurarea întrerupătorului cu touch PNI

Primul pas este să instalezi aplicația Tuya pe telefonul sau tableta ta. Poți folosi link-urile de mai jos pentru a o instala în cazul în care nu o ai deja. După instalare trebuie să îți creezi și un cont/loghezi cu datele tale.

Descarcă de pe Google Play Descarcă de pe Apple Store

După ce întrerupătorul este montat corect și curentul este pornit în casă, poți trece la configurarea acestuia în aplicația Tuya. Am explicat tot procesul, care este universal pentru orice dispozitiv compatibil Tuya într-un articol separat. Dar voi trece rapid prin procesul de configurare în aplicație.

Citește și: Cum conectezi dispozitive la aplicația Tuya Smart

Adăugare întrerupător inteligent în aplicația Tuya Smart

Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că întrerupătorul este în modul împerechere. Îți dai seama dacă acest mod este activat când ledul WiFi și butonul pâlpâie rapid. Dacă acest lucru nu se întâmplă, va trebui resetat întrerupătorul.

Resetarea întrerupătorului inteligent PNI se face ținând apăsat butonul on/off timp de 20 de secunde. Îți vei da seama că a fost resetat cu succes când ledurile pâlpâie rapid.

După ce ai deschis aplicația, apasă pe butonul plus din coțul dreapta sus al aplicației. Apoi ai două opțiuni de căutare, manuală sau automată. Eu de regulă folosesc opțiunea automată, găsindu-mi mai rapid dispozitivele. Dar dacă aceasta nu funcționează, poți selecta din meniul Electrical > Switch (Wi-Fi).

Când întrerupătorul apare în aplicație, dă click pe el și ajută-l să se conecteze la WiFi introducând parola și setându-i numele. Din acest moment, întrerupătorul va fi prezent în meniul principal al aplicației. Acesta poate fi acționat și integrat în tot felul de automatizări atât din aplicația Tuya cât și din Google Home sau Alexa.

Dacă nu ai deja contul Tuya Smart conectat cu Google Home sau Alexa, poți face acest lucru urmărind pașii de aici.

Păreri întrerupător inteligent cu touch fără nul PNI

Deși știam deja cum funcționează un întrerupător inteligent datorită experienței cu înterupătorul smart touch dublu Hama. Acesta se comportă nițel diferit din mai multe puncte de vedere pe care le voi enumera:

  • Întrerupătorul PNI este mult mai responsiv decât cel de la Hama. Ca experiment, din 10 încercări, cel de la Hama a ratat 2, iar acesta de la PNI nici una.
  • Este 100% silențios, nu se mai aud releele când este acționat (acel click care poate fi enervant).
  • Lumina albastră emisă de butoanele propriu-zise este mult mai slabă și nu deranjează aproape deloc.
  • Am reușit să îl conectez la aplicație fără să mai dezactivez rețeaua WiFi de 5GHz din casă (ține mai mult de aplicația Tuya)

Fiind integrat cu aplicația Tuya, există numeroase metode prin care poți face acest întrerupător să funcționeze exact așa cum îți dorești. De exemplu, dacă ai și un bec inteligent în baie, îl poți controla fără a fi conectat prin cablu. Am explicat foarte detaliat toate aceste posibilități în articolul dedicat aplicației Tuya Smart.

Nu aș putea spune că sunt lucruri care să nu îmi placă chiar deloc, însă am totuși o nemulțumire care ține mai mult de blocul nostru construit în era pre-comunistă. Cred că se aplică tuturor construcțiilor din perioada 1945-1990. Este vorba despre dozele din perete, care sunt metalice și nu au nici un mecanism de prindere.

Acest lucru îngreunează montarea oricărui tip de dispozitiv modern. Dar din fericire am găsit o soluție ieftină și ușor de folosit. Este vorba de ghearele de prindere Schneider Electric Unica MGU7.892 care costă 2-3 lei la majoritatea magazinelor de bricolaj.

Raport calitate/preț și concluzii

Ținând cont de toate aspectele menționate, inclusiv partea de montaj, acest întrerupător este un real ajutor. La noi baia era singura care nu avea lumina automatizată și de ceva vreme tot căutam cea mai bună variantă. La un preț de aproximativ 90 lei te poți bucura de iluminat inteligent fără prea multe bătăi de cap.

Mie tot procesul de montare și configurare mi-a luat sub o oră, instrucțiunile fiind ușor de înțeles. Configurarea în Tuya și Google Home s-a făcut în doi timp și trei mișcări. Iar ca funcționalitate nu pot spune că mă deranjează ceva. Totul funcționează exact așa cum ar trebui.

Întrerupător Smart cu touch fără nul PNI
Întrerupător Smart cu touch fără nul PNI

Aprinde orice bec normal direct de pe telefonul tău, de oriunde din lume. Acest întrerupător nu are nevoie de cablu de nul și funcționează oriunde!


2 comments

  1. Pe mine măinteresează dacă aveți întrerupătoare inteligente să funcționeze și în rețeaua 5g.Pentru că la noi în Turnu Severin ne-a schimbatr rds rețeaua de la 2,4 la 5 g.

    • Salut,

      Toate ONT-urile și routerele rețelelor din România sunt dual-band, adică au ambele benzi de 2.4GHz și 5GHz. Se poate uneori ca telefoanele sa nu le vadă pe ambele, dar ele există.

      Și ONT-ul nostru de la Digi pare că are doar 5GHz, însă întrerupătorul a putut fi instalat fără probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *