Cum conectezi dispozitive la aplicația Tuya Smart
Acasa » Ghiduri » Tuya Gateway – cea mai bună alegere

Tuya Gateway – cea mai bună alegere

de Andrei Russo
8 min.

În goana de automatizare a casei mai devereme sau mai târziu vom avea nevoie de un gateway sau hub inteligent. Pentru că în prezent cea mai facilă aplicație pentru controlul dispozitivelor inteligente este Tuya, alegerea cea mai la îndemână este un Tuya Gateway.

Dar cu ce te ajută și care sunt cele mai bune opțiuni, îți voi detalia în cele ce urmează. Sunt destul de multe lucruri de luat în calcul când alegi un hub inteligent sau gateway. Cu puțină informare și precauție îl vei putea alege pe cel potrivit pentru nevoile tale.

Citește și: Tuya Smart – aplicația care îți face casa inteligentă

Ce este un Tuya Gateway?

Cel mai probabil dacă vrei doar să experimentezi, nu vei avea nevoie de un hub inteligent. Am detaliat cazurile în care ai nevoie de un asemenea gateway în articolul ”Ce este un hub inteligent?”. Dacă totuși ai ajuns la capătul încercărilor și dispozitivele inteligente WiFi nu te mai mulțumesc, un gateway cu siguranță te va ajuta.

Un gateway, fie că este pentru Tuya sau alte ecosisteme, agregă mai multe dispozitive inteligente care de obicei folosesc standardele ZigBee, Z-Wave și Bluetooth. Acestea au avantajul de a se conecta mult mai rapid la rețea și oferă o stabilitate crescută față de dispozitivele WiFi.

Citește și: Ce este ZigBee?

Îți dau și un exemplu practic legat de două becuri inteligente. Ambele de la aceeași marcă și aceeași generație. Unul folosește tehnologia WiFi, iar celălalt ZigBee. După cum probabil știi deja, în cazul becurilor smart, întrerupătorul trebuie să rămână în poziția pornit pentru ca acestea să poată fi controlate vocal sau de pe telefon.

Dar ce faci dacă din greșeală ai oprit becul din întrerupător? Trebuie doar să aștepți. Iar acest lucru uneori poate fi foarte enervant. În timp ce un bec WiFi durează 30-60 secunde pentru a se conecta la rețea și a fi disponibil pentru control. Un bec ZigBee este pregătit după câteva milisecunde.

Avantajul ZigBee sau Z-Wave este că nu consumă foarte mult curent electric. Astfel, cei mai mulți senzori inteligenți se folosesc de aceste două tehnologii. Senzorii WiFi au nevoie de cele mai multe ori să fie conectați la o priză. Dar senzorii ZigBee se folosesc de o baterie CR20XX care trebuie înlocuită o dată la un an sau doi.

Cum alegi un hub compatibil cu aplicatia Tuya?

Cum alegi un hub compatibil cu aplicația Tuya?

Sunt mai multe lucruri de care trebuie să ții cont când faci această alegere. Iar partea cea mai descurajantă este că ar trebui să știi cam ce vrei să faci pe viitor. Unii producători, cum ar fi Xiaomi, restricționează folosirea senzorilor doar cu hub-uri Xiaomi. Drept urmare, ar fi nevoie de încă un bridge între un senzor Xiaomi și Tuya Gateway.

Dacă vrei ca procesul de alegere al unui Tuya Gateway să fie cât mai simplu poți urma câțiva pași simpli:

 1. Fă-ți un plan bine pus la punct. Gândește-te de ce automatizări ai nevoie, sau ce ai vrea să realizezi cu ajutorul senzorilor. Poți chiar să schițezi pe gârtie ce ai vrea să faci, astfel, la sfârșit vei ști exact ce ai nevoie.
 2. Fă cât de mult research se poate cu privire la senzorii și accesoriile disponibile. Trebuie să știi că sunt senzori cu mai multe funcții integrate. Un singur senzor poate detecta atât mișcare cât și vibrații sau chiar umiditate.
 3. Tuya Gateway este destul de popular, atât de popular încât poți integra aproape orice tip de senzori și chiar electrocasnice în aplicație. Așadar, îți poți construi o adevărată infrasturctură smart în casa ta.
 4. Compatibilitatea este unul din lucrurile la care trebuie să fii foarte atent. După cum ziceam mai devreme, unele dispozitive smart, chiar dacă folosesc un protocol, pot fi blocate și nu pot fi folosite într-un hub mai general.
 5. Ca la orice achiziție, brand-ul producător este destul de relevant. Chiar dacă noi nu suntem genul care să se uite neapărat la brand, ci mai mult la produs, în acest caz contează. Un dispozitiv produs de un brand ceva mai cunoscut crește sansele ca acesta să fie de mai bună calitate.
 6. Suportul pentru integrare în ecosistemele Google Home sau Alexa este foarte important. Anumiți senzori, deși vor apărea corect în aplicația Tuya, nu vor putea fi folosiți în aceste mari ecosisteme.
 7. Posibilitățile de extindere în viitor – trebuie să iei în calcul că peste câteva luni s-ar putea să vrei să faci anumite modificări sistemului construit. Așadar, dispozitivele cumpărate în viitor vor trebui să fie compatibile cu cele din planul inițial.
planificare casa inteligenta Tuya Gateway

Cum alegi senzori și dispozitive compatibile cu Tuya Gateway?

După ce ți-ai construit o listă de senzori și dispozitive necesare poți trece la căutarea acestora. Cel mai simplu este să alegi dispozitivele de la același brand. Astfel, te poți asigura de compatibilitatea între ele și ușurința în setare.

Îți dau un exemplu de plan foarte simplu care te va ajuta să îți automatizezi casa. Să zicem că cerințele tale sunt:

 • Aprinderea automată a becurilor de pe hol când intri în casă
 • Monitorizarea ușii de la intrare
 • Controlul automat al iluminatului din casă
 • Monitorizarea și controlul temperaturii din fiecare cameră

Cam astea ar fi cerințele de bază pentru controlul inteligent al unei case smart. Ținând cont de acestea, putem face o listă cu dispozitivele necesare:

 • Hub inteligent compatibil cu aplicația Tuya
 • Senzor de mișcare PIR ZigBee
 • Sonerie inteligentă compatibilă cu Tuya Gateway WiFi sau ZigBee
 • Becuri și întrerupătoare inteligente compatibile cu Tuya
 • Senzori de temperatură și umiditate ZigBee
 • Termostat inteligent compatibil cu Tuya Gateway

Pentru a putea alege corect becurile și întrerupătoarele îți recomand să citești articolul Bec inteligent sau întrerupător inteligent?

Cum funcționează Tuya Gateway?

Tuya Gateway funcționează ca orice alt hub inteligent. Își creează propria rețea de tip mesh în care se vor regăsi absolut toate dispozitivele inteligente suportate de acesta. Acestea vor putea fi folosite în automatizări și rutine împreună, iar posibilitățile sunt nenumărate.

Rețeaua de tip mesh, sau plasă, este diferită față de rețeaua WiFi din casă. Într-o rețea de tip WiFi, fiecare dispozitiv se va conecta la router și va creea o conexiune constantă către acesta. În schimb, într-o rețea de tip mesh, fiecare dispozitiv va deveni un nod, iar celelalte dispozitive se vor putea conecta la fiecare. Astfel, când acționezi o comandă, aceasta va găsi cel mai rapid drum către Tuya Gateway și va fi executată aproape instantaneu.

Cele mai bune gateway-uri Tuya

În ultima parte îți voi prezenta câteva alegeri viabile pentru a începe aventura în această lume a caselor inteligente. Fiecare din aceste hub-uri, sau gateway-uri Tuya au aceleași funcționalități de bază, diferența dintre ele constă în funcții suplimentare și preț.

O mențiune importantă este că toate aceste gateway-uri sunt compatibile atât cu aplicația Tuya cât și Smart Life. Deci indiferent care este alegerea ta, acestea vor funcționa perfect.

Tuya Gateway ZigBee LeeXo

La puțin peste 200 lei, acest hub smart Tuya îți oferă acces la o gamă foarte variată de dispozitive compatibile. Acest gateway ZigBee este compatibil cu orice tip de senzor, valvă de gaz/apă, cameră de supraveghere, aspirator și chiar aparate de aer condiționat. Singura condiție este ca aceste dispozitive să folosească protocolul ZigBee.

Tuya Gateway ZigBee LeeXo
Tuya Gateway ZigBee LeeXo

Conectează-ți toate dispozitivele inteligente între ele și crează-ți scenarii care îți vor ușura viața de zi cu zi.

Gateway Blitzwolf BW-IS10 Zigbee compatibil Tuya

Acest gateway compatibil cu Tuya și Smart Life este unul dintre cele mai mici de pe piață. Deși este mic, asta nu înseamnă că nu este și foarte capabil. La fel ca majoritatea hub-urilor inteligente și acesta este compatibil cu toată gama de senzori și dispozitive ZigBee.

Gateway Blitzwolf BW-IS10
Gateway Blitzwolf BW-IS10

Conectează și controlează până la 45 de dispozitive inteligente din jurul casei tale la cel mai bun preț.

Gateway WOOX ZigBee compatibil Tuya și Smart Life

Acesta este cred că unul dintre cele mai ieftine gateway-uri ZigBee compatibile cu aplicația Tuya / Smart Life. Dar vine și cu un mare dezavantaj. Deși prețul este de sub 100 de lei, din păcate, acest hub inteligent este compatibil doar cu senzorii WOOX.

Deși pare o alegere bună pentru început, s-ar putea să nu te mulțumească în timp și să ai nevoie de ceva mai mult. Principalul dezavantaj este că nu ai o gamă atât de variată de produse, iar prețul acestora poate fi ceva mai ridicat.

Tuya Gateway WOOX
Tuya Gateway WOOX

Adaugă până la 50 de senzori WOOX în aplicația Tuya / Smart Life și automatizează până și cele mai banale task-uri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *