Acasa » Ghiduri » Idei de cadou de Crăciun: Becuri inteligente

Idei de cadou de Crăciun: Becuri inteligente

de Andrei Russo
4 min.

Cu toții avem un prieten pasionat de tehnologie căruia nu știm niciodată ce să îi cumpărăm cadou. Anul ăsta poate fi diferit, îți vom prezenta câteva becuri inteligente care sunt perfecte pentru un cadou de Crăciun.

Despre avantajele becurilor inteligente am tot vorbit pe blog. Iți recomand să citești și articolul în care explicăm ce este un bec inteligent și cum funcționează acesta, doar dacă vrei să intri în detalii.
În continuare oricum voi sumariza câteva informații esențiale pentru a te asigura că nu dai greș.

Ce trebuie să știi despre becurile inteligente?

În primul rând, becurile inteligente pot fi de mai multe feluri, iar aici trebuie puțină atenție. Există mai multe tehnologii folosite de becurile inteligente, deci, mai multe lucruri la care să trebuie să fii atent. Te voi trece rapid prin cele mai importante lucruri la care trebuie să fii atent.

Note icon
Înainte de a lua decizia de a cumpăra un bec inteligent pentru cineva, prima cerință ar fi ca persoana în cauză să aibă internet și o rețea WiFi acasă.

Tehnologia folosită

Becurile inteligente pot folosi diverse tehnologii, vei întâlni termeni precum WiFi, ZigBee, Z-Wave, Bluetooth, etc. Dacă ți se pare că sună complicat, îți spun că cea mai sigură variantă este un bec WiFi.

Becurile WiFi nu au nevoi speciale, trebuie doar conectate la curent și apoi setate din aplicația dedicată becului. Acestea sunt și cele pe care le recomand cu cea mai mare căldură, fiind cele mai ușor de instalat și setat. În general acestea sunt cu 10-15% mai scumpe.

O altă tehnologie folosită frecvent la becurile inteligente este ZigBee. Dar pentru ca acestea să poată fi controlate de pe telefon sau chiar vocal este nevoie de un hub smart. Dacă persoanal nu are un gateway inteligent, becurile aceste sunt doar niște becuri scumpe și inutilizabile. Același lucru este valabil și pentru becurile pe tehnologie Z-Wave.

O altă tehnologie folosită este Bluetooth, despre care am tot auzit. Ei bine, cea mai mare limitare a becurilor Bluetooth este faptul că nu poți controla iluminatul de la distanță. Tehnologia Bluetooth nu va permite controlarea becurilor decât când ești în apropierea acestora. Avantajul fiind că nu ai nevoie de conexiune la internet pentru a le folosi.

Pe lângă toate acestea, mai există și becuri cu telecomandă. Acestea nu sunt neapărat smart, dar cu ajutorul telecomenzii poți aprinde/stinge luminile și chiar schimba culoarea iluminatului. Aceste becuri nu pot fi controlate de la distanță, dar se poate face un artificiu cu un hub sau o telecomandă IR inteligentă cum ar fi BroadLink RM4 Mini.

Tipul soclului (dulia unde va fi montat)

Dulia este un alt aspect important de care trebuie să ții cont când vrei să oferi drept cadou de Crăciun un bec inteligent. În funcție de locul în care va fi montat, soclul va fi diferit.

Cele mai comune socluri sunt E27, E14, GU5.3 și GU10. Desigur, există diverse adaptoare pentru a monta becuri într-un soclu nepotrivit, însă nu recomand neapărat această variantă. Mai jos am atașat o imagine cu cele mai comune socluri folosite în România.

Aceste socluri sunt oarecum standardizate după cum urmează:

  • E27 – cel mai comun pentru becuri inteligente, folosit în general la becurile importante din casă;
  • E14 – puțin mai subțire și lung decât E27 – foarte des utilizat pentru lustre și veioze;
  • GU5.3 și GU10 – folosite preponderent de spoturi montate în perete.
Tipuri de socluri becuri inteligente
Socluri becuri inteligente

Integrarea în ecosisteme smart

Dacă vrei să surprinzi cu adevărat persoana căreia îi faci cadou fi atent la posibilitățile de integrare. În mare parte, majoritatea becurilor inteligente sunt compatibile cu Google Assistant și Amazon Alexa.

Așadar, dacă persoana vizată are deja o boxă Google Home sau Amazon Echo, becurile inteligente vor putea fi controlate vocal atât cu ajutorul boxei cât și de pe telefon din aplicația Google Home sau Alexa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *