Boxa inteligentă – cu ce este diferită de o boxă normală?
În ultimii ani am început să fim acaparați de tehnologie atât în buzunarele noastre cât și în casele noastre. Mulți dintre noi dețin deja de mult timp o boxă Bluetooth sau cu fir prin casă. Iar în ultimul timp din ce în ce mai mulți oameni au început să devină curioși despre boxa inteligentă.
Spre deosebire de o boxă normală, boxa inteligentă poate face unele lucruri care acum 10 ani păreau de domeniul SF-ului. Deși principala funcționalitate este aceeași, de a reda muzica preferată, cu ajutorul unei boxe inteligente poți faci mult mai multe lucruri.
Ce este o boxă inteligentă?
După cum spuneam, boxa inteligentă este o boxă normală pe steroizi. Aceasta este în generală activată și controlată vocal. Majoritatea celor existente pe piață sunt destul de minimaliste și nu au butoane sau elemente de control fizice. Le controlezi fie vocal, fie de pe telefon/tabletă.
Sunt câteva lucruri de bază care diferențiază o boxă normală de una inteligentă. De aceea, în continuare aș vrea să trecem prin principalele caracteristici:
Control vocal – dacă până acum trebuia să stăm cu telefonul în mână, să construim playlist-uri, să le căutăm și să le redăm, boxa inteligentă schimbă acest mecanism. Pur și simplu îi spui, vocal, ce vrei să asculți și aceasta execută. Iar pe lângă asta, poți controla și alte dispozitive smart din casa ta.
Asistentul virtual – asta este printre cele mai importante caracteristici. Practic, ai un valet cu toate cunoștințele de pe internet la dispoziția ta oricând. Nu poți dormi pentru că nu știi dacă vacile 🐄 pot înota 🏊🏼♂️? Întreabă-ți asistentul virtual în miez de noapte și află. Îți este frig sau cald? Spune-i să seteze o temperatură potrivită pentru tine.
Las-o pe Alexa să se ocupe de tot ce ține de managementul casei. Controlează-ți casa vocal sau direct de pe telefon de oriunde din lume!
Redare muzică – ei bine, cred că asta nu surprinde pe absolut nimeni. Este o boxă, normal că redă muzica preferată. Diferența este modul de redare. Nu mai ești constrâns de telefon, îi poți spune direct ce vrei să asculți.
Dimensiunile – în general, o boxă inteligetă are dimensiuni reduse pentru a putea fi poziționată oriunde în casă fără a deranja. Astfel, putem încadra o asemnea boxă atât pe noptieră, cât și pe blatul din bucătărie. Va arăta bine oricum.
Acces la internet – fiind un dispozitiv smart, are nevoie de o conexiune la internet constantă. Astfel vei putea obține informații în timp real despre cele mai mari curiozități ale tale. Dacă nu ești curios despre nimic, poți să-ți controlezi casa cu ea.
Conexiuni multiple – de obicei la o boxă smart te poți conecta cu orice dispozitiv prin mai multe tehnologii. Stadardul a rămas bătrânul Bluetooth, dar la Google Home, de exemplu, poți proiecta(cast) conținut audio printr-o tehnologie proprietară care nu necesită setare.
Ai nevoie de o boxă inteligentă?
Cel mai probabil că da, dar încă nu știi asta. Pe lângă funcționalitățile despre care am amintit adineaori, sunt mult mai multe lucruri pe care o boxă inteligentă le poate face.
Cu ce diferă și cu ce te poate ajuta o boxă inteligentă?
Îți poți controla casa într-un mod diferit de cum erai obișnuit până acum. Dacă ai și alte electronice compatibile cu Google Home sau Amazon Alexa, asistenții virtuali pot seta temperatura, comuta becurile, deschide geamuri și chiar controla încuietorile. Toate astea cu ajutorul vocii sau telefonului mobil.
Muzica ta preferată poate fi ascultată oriunde în casă. Dacă ai mai multe boxe inteligente în casă, nu trebuie să mai cari boxa ta veche Bluetooth după tine. Spune-i asistentului virtual să redea muzica preferată în sufragerie, dormitor, bucătărie sau chiar în baie (nu te judecăm, stai liniștit).
Citește și: Cum să asculți muzică pe boxa Google Home?
Nu auzi telefonul dimineață sau te stresează alarma? Nici o problemă, spune-i asistentului virtual al boxei inteligente să te trezească zilnic cu melodia ta preferată.
Cât costă o boxă inteligentă?
Având mult mai multe funcționalități ca o boxă Bluetooth, este normal ca o boxă inteligentă să coste ceva mai mult. Totuși, prețul nu este cu mult mai mare față de o boxă normală. De exemplu un Google Home Mini costă puțin peste 100 de lei și poate face același lucruri ca frații sau concurenții mai mari. La polul opus se află Google Nest Hub Max, care costă aproximativ 1500 lei.
Cu ajutorul Google Home Mini vei putea crea o grămadă de rutine care să îți ușureze viața de zi cu zi.
Deși funcționalitățile de bază sunt aceleași, boxele mai scumpe pot avea display și funcționalități în plus. De exemplu, pe boxele inteligente cu display se pot iniția conferințe video, sau chiar urmări clipuri de pe YouTube sau alte servicii de streaming video.
Cum funcționează o boxă inteligentă?
Partea de boxă din boxa inteligetă funcționează la fel ca orice altă boxă. Dar deja știi că o boxă inteligentă poate face mult mai multe lucruri. Pentru ca aceasta să fie eficientă și să poată să te ajute în viața de zi cu zi, aceasta trebuie să se conecteze la unele servere externe.
În funcție de boxa inteligentă aleasă, aceasta vine cu diferiți asistenți virtuali. Cele mai populare și comune boxe inteligente sunt Google Home, Amazon Echo și Apple HomePod. Există multe altele pe piață, dar aceste trei boxe au propriul asistent virtual încorporat.
Google Home vine cu asistentul virtual Google Assistant. Amazon Echo se folosește de asistentul virtual Alexa, iar Apple HomePod se folosește de același asistent virtual Siri de pe iPhone. Iar ca să vă răspund la întrebare, toți acești asistenți fac aceleași lucruri în mare parte.
Este important să reții că o boxă inteligentă are nevoie de o conexiune la internet și un cont în ecosistemul ales. A, mai are nevoie și de curent, deci asigură-te că mai ai o priză liberă prin casă.
Ce avantaje are o boxă inteligentă?
Având acces la un asistent virtual oriunde în casa ta, dar chiar și pe telefon, posibilitățile sunt infinite. Cu siguranță nu voi putea acoperi tot ce poți face cu ajutorul lor, dar voi trece rapid prin cele mai utile lucruri.
🏡 Controlul casei de oriunde din lume – ai fost plecat la ski în weekend și ai lăsat încălzirea la o temperatură mai joasă? Până ajungi acasă îi poți spune asistentului virtual să pornească încălzirea. Pentru acest lucru ai nevoie de un termostat inteligent.
📰 Informații și curiozități – poți afla tot ce te interesează doar întrebând. Fie că sunt curiozități sau vrei să afli știrile zilei. Le poți afla pe toate în timp real. Poți chiar să creezi rutine zilnice care să îți citească știrile în fiecare dimineață când te trezești.
🛍 Liste de cumărături – de câte ori nu ai pățit să uiți să scrii pe lista de cumpărături ceva și a trebuit să te întorci la magazin? Noi am pățit de prea multe ori. Dar am scăpat de această problemă. Acum îi spunem boxei inteligente de fiecare dată când avem nevoie de ceva. Iar când ajungem în fața magazinului, îi cerem să ne amintească ce avem de cumpărat. Simplu și rapid!
📺 Rulare de conținut – chiar dacă nu boxa în sine face asta. Te poți folosi de ea. Ți-a ajuns pizza aia bună de cheat day și vrei să te uiți la un episod din serialul preferat pe Netflix? Spune-i boxei tale să pornească serialul preferat pe TV, iar când ajungi în fața TV-ului totul este setat! Pentru a putea face acest lucru ai nevoie de un Google Chromecast sau alt player compatibil, sau chiar un smart TV.
🔠 Traducere în timp real – ai un lapsus, sau pur și simplu vrei să știi cum să zici ”este vina mea” în franceză? Întreabă-ți boxa și află în doar câteva secunde cum se spune. Poți de asemenea să îi spui să îți spună traducerea pe litere, în caz că nu știi cum se scrie.
📨 Apeluri și mesaje – ai primit un mesaj și nu poți să-l citești pentru că ștergi praful de pe bec? Întreabă asistentul cine și ce ți-a scris. Poți chiar să îi răspunzi vocal, iar el va scrie mesajul în locul tău. Încă nu ai terminat de șters praful de pe bec dar ți-ai adus aminte că partenerul este la cumpărături și vrei să-ți cumpere ceva? Spune-i asistentului să-l sune și vorbește de oriunde din casă.
🔉 Ascultare audiobook-uri – până și asta poate face o boxă inteligentă. Ai mâinile ocupate și nu vrei nici să stai cu căștile în urechi? Ascultă audiobook-ul tău preferat în camera în care te afli. Ai schimbat camera, spune-i asistentului să continue în noua cameră.
📝 Adaugă un memento – dacă vrei să fii sigur că nu uiți de ziua prietenilor, sau nu vrei să ratezi emisiunea ta preferată de la ora 21, îi poți transmite aceste informații boxei tale inteligente. Aceasta te va anunța cu 10 minute înainte atât vocal, pe boxă, cât și ca notificare pe telefon.
Aceste funcții ale boxelor inteligente le folosim noi zi de zi. Dar sunt o grămadă de alte lucruri pe care le poate face. Totul ține doar de imaginația și nevoile tale.
Există dezavantaje ale boxelor inteligente?
Ca orice lucru care are o grămadă de aspecte pozitive, există și dezavantaje. Unele dintre acestea sunt fondate și ne pot deranja, iar altele sunt încă pure speculații.
Limba asistenților – cel mai mare dezavantaj al acestor boxe în acest moment este că nici unul dintre asistenți nu vorbește limba română. Astfel, orice dialog va trebui să se desfășoare într-o limbă suportată. Majoritatea asistenților virtuali vorbesc cele mai populare limbi de circulație internațională, cum ar fi: engleză, franceză, germană, italiană și spanolă.
Confidențialitatea – în era informației, orice mic detaliu despre tine este foarte important pentru a primi reclame relevante. Toate boxele inteligente au un buton de a opri microfonul pentru a nu asculta ce se întâmplă în jurul lor. Deși toți producătorii susțin că acest lucru nu se întâmplă niciodată. Cu toate acestea, mai mulți oameni de pe internet susțin că boxa ascultă absolut tot ce întâmplă în jurul lor. Totuși, nu există informații concrete despre acest lucru.
Prețul – dacă vrei doar să asculți muzică și nu ești interesat de asistenții virtuali, nu merită să arunci cu bani într-o boxă inteligentă.
Portabilitatea – pentru că aceste boxe au fost create cu gândul de a te ajuta în casă, majoritatea nu sunt portabile. Astfel, trebuie să fie conectate tot timpul la curent și internet. Nu poți să le iei cu tine unde vrei. Deși există unele hack-uri care îți permit să atașezi baterii externe și să le faci portabile.
Conversația cu un dispozitiv – acest lucru este ciudat la început și ar putea să nu fie pentru toată lumea. Este un lucru de gust și obișnuință să poți întreține o discuție cu un robot sau o boxă. Dar din punctul meu de vedere, ai doar de câștigat.
Care este cea mai bună boxă inteligentă?
Toate sunt bune, ecosistemul face diferența în această comparație. După cum am menționat deja, există trei mari producători de boxe inteligente. Dacă în SUA cea mai populară alegere este Amazon Echo, în Europa Google Home domină. Apple HomePod este la început și nu este foarte populară, asemănător cu boxele făcute de terți.
Google Home
Nu contează varianta, toate au același principiu de funcționare. În funcție de buget și dorințe personale te poți orienta spre varianta normală sau Nest Hub, care are și display. Dacă ai un buget mai strâns sau nu ești sigur că este pentru tine, dar vrei să încerci, mergi pe varianta Mini. Pasionații de muzică pot alege Nest Audio, care are difuzoare mai puternice și mai calitative.
Cu ajutorul Google Home Mini vei putea crea o grămadă de rutine care să îți ușureze viața de zi cu zi.
Pentru că sunt produse de Google, aceste boxe au acces la toate serviciile Google pe care le folosești fără nici un efort. Astfel, poți integra în rutinele zilnice lucruri precum cititul mail-urilor sau a calendarului. Dar și setarea unor programări sau mementouri direct în contul tău Google.
Toate boxele inteligente Google Home folosesc asistentul virtual Google Assistant. Același asistent care este prezent pe toate telefoanele cu Android. Deci utilizatorii acestor boxe pot accesa aceleași informații și de pe telefoanele mobile.
Amazon Echo
La fel ca în cazul boxelor de la Google, și cele de la Amazon vin în mai multe variante. Aceasta este boxa preferată în SUA, cu o cotă de piață de aproape 70%. Asta pentru că în țările în care este disponibil magazinul online Amazon îți poți face cumpărăturile direct de pe boxa inteligentă.
Cea mai ieftină variantă este Echo Dot 4, care costă aproximativ 200 lei. Aceasta este o boxă simplă, fără display. Există și Echo Show 5 sau 8, care au display. Iar 5 și 8 se referă la diagonalele display-urilor, iar prețurile încep de la aproximativ 300 lei.
Las-o pe Alexa să se ocupe de tot ce ține de managementul casei. Controlează-ți casa vocal sau direct de pe telefon de oriunde din lume!
Dar dacă vrei o boxă clasică, dar care să aibe și display, există Amazon Echo Spot, care arată aproape ca Dot. Prețul acesteia însă este puțin cam piperat, de peste 600 lei. Iubitorii de muzică pot opta pentru Amazon Echo Plus, care are integrat și un hub ZigBee, dar și boxe mai calitative. Prețul acesteia este de aproximativ 700 lei.
Boxele inteligente Amazon Echo folosesc asistentul virtual Alexa. Acesta este disponibil și pe celelalte dispozitive produse de Amazon: FireTV, tabletele sau telefoanele din seria Fire. Dar poți înlocui asistentul virtual de pe telefonul tău Android sau iOS cu Alexa din setările aplicației.
Apple HomePod
Conform tradiției, Apple este ceva mai sărac în variante. Există doar două variante, cea de bază numită chiar HomePod și varianta ei Mini. Iar prețurile sunt tipice pentru Apple, varianta Mini costă aproximativ 550 lei, în timp ce varianta de bază sare de 1500 lei.
Boxa inteligentă produsă de Apple cu acces direct la Siri. Citește-ți notificările și controlează-ți casa în cel mai eficient mod.
Boxele inteligente Apple folosesc asistentul virtual Siri. Acesta este disponibil pe toate dispozitivele Apple: desktop, laptop, iPad, iPhone și chiar iWatch. Din păcate nu poate fi folosit pe alte dispozitive non-Apple.
Concluzii
Dacă vrei doar să asculți muzică pe boxa inteligentă, nu se justifică achiziția. Dar dacă ai deja unele dispozitive smart, fie că sunt TV-uri, becuri sau orice altceva, acesta este un punct bun de plecare.
Accesul la un asistent virtual este nemaipomenit și te poate ajuta foarte mult în viața de zi cu zi. Dacă nu ești sigur, poți testa asistenții virtuali pe telefonul tău. Dar experiența unei boxe inteligente este mult mai diferită față de ce îți poate oferi telefonul. De la rutinele zilnice până la mementourile și sugestiile oferite, o boxă inteligentă îți poate îmbunătăți viața.
Alegerea trebuie făcută în funcție de nevoi și de dispozitivele pe care vrei să le conectezi în ecosistemul ales. Cele mai multe dispozitive inteligente de pe piață sunt compatibile cu Amazon Alexa și Google Assistant. Siri este ceva mai pretențios, iar dispozitivele compatibile sunt ceva mai scumpe.