Acasa » Recenzii » Google Home vs. Amazon Echo Dot 4

Google Home vs. Amazon Echo Dot 4

de Andrei Russo
8 min.

Bătălia boxelor inteligente a început, care e mai bună Google Home sau Echo Dot 4? Am făcut deja review-uri pentru ambele boxe inteligente și am ajuns la concluzia că ambele sunt satisfăcătoare. Dar în funcție de preferințe una poate fi mai bună ca cealaltă.

Te voi trece prin toate diferențele și asemănările dintre aceste boxe, dar și dintre ecosistemele Google și Amazon.

Diferențe între Google Home vs. Echo Dot 4

Ambele boxe inteligente vin cu un asistent virtual și un ecosistem pentru smart home. Acestea sunt foarte diferite între ele, deși la bază au aceeași funcționalitate.

Deși nici una din aceste boxe nu înțelege limba română, Google Home și implicit asistentul virtual este capabil să facă unele lucruri în limba română. Am detaliat aceste acțiuni într-un articol separat pe care ți-l recomand să-l citești: Google Assistant în limba română.

Google Home și Google Assistant

Am vorbit de foarte multe ori despre Google Assistant și chiar și despre Google Home. Știm deja cât de minunat este Google Assistant și cât de mult te poate ajuta în viața de zi cu zi.

Dacă ești deja obișnuit cu asistentul de pe telefon, îți va fi super ușor să îl folosești și pe boxa ta inteligentă. Dar dacă ești la început, poate ar trebui să verifici și ce oferă Amazon.

Citește și: Review boxă inteligentă Google Home

Boxă inteligentă Google Home
Boxă inteligentă Google Home

Lasă-te ajutat de asistentul virtual Google Assistant. Ascultă muzica preferată oriunde în casă doar spunându-i ce și unde vrei să asculți.

Echo Dot 4 și Amazon Alexa

Boxa inteligentă Echo Dot 4 vine cu asistentul virtual Amazon Alexa. Un asistent preferat în țările în care Amazon vinde oficial. La fel și boxa, câștigă detașat în SUA și Europa de Vest.

Acest câștig se datorează gigantului magazin online Amazon. Cu ajutorul acestei boxe și al Alexei, îți poți face cumpărăturile doar spunându-i ce-ți dorești. Din păcate, în România încă nu avem această posibilitate.

Mie asistentul virtual Alexa mi se pare ceva mai sec decât Google Assistant. Probabil și pentru că folosesc asistentul pe telefonul meu din 2016, cam de când a apărut. Totuși, o văd foarte utilă și pe Alexa.

Citește și: Review boxă inteligentă Amazon Alexa Echo Dot 4

Amazon Echo Dot 4
Amazon Echo Dot 4

Las-o pe Alexa să te ajute să nu mai uiți vreo dată ceva. Fie că vrei să aprinzi luminile sau să asculți muzica preferată oriunde în casă, aceasta te va ajuta!

Aspect, formă și design

Fiind din universuri diferite, evident că sunt diferențe majore între aceste două boxe portabile. Pe lângă culorile disponibile pentru Echo Dot 4, mai sunt și alte diferențe.

După cum am menționat, diferența principală este dată de variantele de culori disponibile. În timp ce, oficial, Google Home vine doar în varianta gri cu alb, Echo Dot 4 vine în 3 variante de culori. Poți alege dintre alb, gri închis și albastru deschis.

În timp ce Google Home are o formă cilindrică-ish teșită, Echo Dot 4 este aproape sferic. Pe partea de sus a boxei de Amazon avem butoanele de control (volum și Alexa), iar în partea de jos led-ul.

Boxa Google Home are un singur buton fizic (mute) poziționat în partea din spate a boxei. Pe partea de sus a boxei avem led-urile care ne indică activitatea, care sunt în același timp folosite și pentru reglajul volumului. Volumul poate fi acționat și vocal, sau touch direct de pe boxă.

Din punctul meu de vedere, Echo captează mai repede atenția datorită design-ului, iar lumina led-ului pe timp de noapte formează un joc de lumini interesant.

Funcționalități Google Home vs. Echo Dot 4

Practic vorbim despre aceleași funcționalități, asistent inteligent, boxă bluetooth și controlul casei. Diferența este dată de câțiva factori care țin de producător.

Despre asistentul inteligent am vorbit ceva mai devreme. Este o chestie de preferința fiecăruia, nouă ne place mult mai mult Google Assistant.

Muzică pe boxele inteligente Google și Echo Dot

Ambele boxe sunt capabile să redea muzică atât prin Bluetooth, cât și de pe serviciile de streaming externe. Dar din punct de vedere al volumului, deși sunt din categorii de preț diferite, sunetul este foarte asemănător.

Mă așteptam ca Echo Dot să fie ceva mai slab, poate mai apropiat de Google Nest Mini, dar nu. Echo Dot 4 câștigă cu siguranță la acest capitol. La un preț mai mic ai parte de un volum aproape la fel de calitativ ca în cazul Google Home.

La capitolul conectivitate mi se pare că este mult mai ușor de controlat și conectat Google Home. Pe lângă Bluetooth și streaming, la Google Home avem posibilitatea de cast. Prin simpla apăsare a unui buton ești gata să asculți muzica ta preferată pe orice boxă din casă.

Dacă vrei să citești mai multe despre posibilitățile de conectare și ascultare muzică pe aceste boxe îți recomandăm să citești:

Asemănări între Google Home vs. Echo Dot 4

Cea mai evidentă asemănare este faptul că ambele sunt boxe. Yaaay😎. Chiar dacă folosesc sisteme diferite și asistenți diferiți, acțiunile pe care le poți face sunt în mare parte aceleași. În funcție de utilizator, unul din asistenți va fi tot timpul preferat.

Noi îi folosim pe amândoi în viața de zi cu zi. Atât Google Assistant cât și Alexa răspund cu brio nevoilor noastre. Dar îl preferăm pe cel de la Google pentru că ni se pare mai prietenos.

Sunetul și muzica este super ok în ambele boxe. Deși sunt din categorii diferite de preț, surprinzător este faptul că ambele se aud aproape identic. Nu pot fi supărat pe asta. Dar este bine de știut.

Amazon Alexa vs. Google Assistant

Ambii asistenți sunt la fel de buni în România. Asta pentru că încă nu ne putem face cumpărăturile cu ajutorul lor. Dar pe partea de smart home, ambii sunt la fel de capabili. Eu cred că aici este o chestie de obișnuință și o alegere a fiecăruia.

Fiecare asistent este capabil să îți răspundă la întrebări, să te ajute să îți controlezi casa sau sa te ajute în diferite task-uri precum setarea unei alarme.

Cu toate astea, mi se pare că Google Assistant se descurcă mai bine la nivel conversațional și înțelege mai ușor comenzile. Pe de altă parte, Alexa suporta un număr mai mare de dispozitive.

Noi suntem fani Google Assistant pentru că îl folosim deja de ceva vreme și a fost primul cu care am luat contact. Nu am testat foarte multe lucruri pe Alexa, însă am auzit că și acolo lucrurile sunt foarte roz.

Pe partea de automatizare, poți face exact aceleași rutine și acțiuni cu ambii asistenți. Ce ne place nouă la Google Assistant este faptul că ai acces implicit la toate aplicațiile din suita Google. Aici putem include Gmail, Keep, Sheets și multe altele.

Servicii disponibile pe boxele inteligente

Din păcate, nici una din aceste boxe nu ajung pe cale oficială în România. Drept urmare, avem unele probleme cu accesarea unor servicii, cum ar fi cele de streaming al muzicii.

Note icon
Ambele boxe pot fi cumpărate de pe piața românească și funcționează cum trebuie pentru majoritatea task-urilor. Totuși, nu putem face cumpărături cu ajutorul asistenților, iar unele servicii nu sunt disponibile în România și nu pot fi accesate local.

Principala problemă de care m-am lovit a fost conectarea unor conturi ale serviciilor de muzică. Dar e bine de știut că cele mai populare servicii sunt disponibile. Aici mă refer la YouTube și Youtube Music, Spotify și chiar TunnedIn.

Pe partea de automatizare și dispozitive inteligente nu există limitări, orice dispozitiv inteligent compatibil poate fi conectat și controlat atât de Google Home cât și Echo Dot.

Concluzii Google Home vs. Amazon Echo Dot 4

Nu este deloc ușor să aleg între aceste boxe. Sunt două aspecte importante de care trebuie să ținem cont aici.

  1. Ecosistemul preferat
    Dacă deja ai început automatizările casei și ți-ai ales un asistent, rămâi la acela. Indiferent că este Google Assistant sau Amazon Alexa. În caz contrar, acuma poți face alegerea potrivită nevoilor tale.
  2. Bugetul
    În cazul în care ai un buget mai mic sau nu ești sigur că îți vor plăcea aceste boxe, mergi direct pe Echo Dot. Dar dacă vrei neapărat ceva din universul Google, îți recomand cu căldură Google Home Mini. Acesta din urmă costă aproximativ 150 lei și este cea mai ieftină boxă inteligentă.
Google Home Mini
Google Home Mini

Cea mai accesibilă boxă inteligentă care te va ajuta să afli tot ce te interesează dar și să-ți controlezi casa eficient.

Deci, în linii mari, dacă vrei calitatea sunetului din boxa Google Home la un preț rezonabil, poți opta pe Echo Dot 4. Dacă ai un buget mai mic, recomand Google Home Mini.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *