
Primii pași către o casă inteligentă
Dacă în urmă cu ceva vreme scriam un ghid scurt despre ce înseamnă o casă inteligentă, astăzi mergem un pas înainte. În acest articol vom vorbi despre primii pași către o casă inteligentă, unde vom include și un ghid de cumpărături.
Despre beneficiile și avantajele casei inteligente am mai scris în trecut și am încercat să acoperim cele mai comune întrebări de care v-ați putea lovi când începeți procesul. Cu toate acestea, cred ca un ghid complet, cu exemple de produse și servicii este bine venit pentru mulți dintre noi.
Pentru că acesta este un articol destul de stufos, puteți naviga la secțiunea dorită din lista de mai jos. Cu toate acestea, dacă sunteți la început, vă recomandăm să vă rupeți puțin din timp și să îl citiți integral.
- De ce să măgrăm către o casă inteligentă?
- Planul inițial
- Alegerea ecosistemului casei noastre inteligente
- Alegerea dispozitivelor în casa inteligentă
- Mentenața casei inteligente

De ce să migrăm către o casă inteligentă?
Ținând cont că trăim într-o țară în care conexiunea la internet este foarte accesibilă și puternică, putem profita de avantajele unei case inteligente mai mult.
Imaginați-vă că plecați în vacanța de Crăciun și nu vă mai aduceți aminte dacă ați stins toate becurile sau dacă ați oprit căldura. Oricât de mult ne-am dori să credem că suntem persoane puternice psihic și nu ne afectează aceste mici detalii, nu este chiar așa. De ce să stăm stresați gândindu-ne la factura de electricitate sau gaze care poate fi mai mare decât costul vacanței când putem opri totul direct de pe telefon?
Un alt motiv care ne va ajuta în viața de zi cu zi sunt automatizările pe care le putem face. Acestea pot fi foarte simple sau destul de complicate, în funcție de nevoile noastre. Ne putem folosi de senzori de umiditate, temperatură, mișcare, etc. pentru a ne automatiza casa și a o ține în siguranță.
Accidente se întâmplă tot timpul. Gândiți-vă de câte ori nu ați auzit sau chiar pățit să se spargă o țeavă de apă în baie sau bucătărie. Iar acum gândiți-vă că nu sunteți acasă când se întamplă și durează până ajungeți. Costurile reparațiilor vor fi semnificative, mai ales dacă apa se infiltrează și la vecini. Cu un senzor de umiditate așezat strategic sub vană sau duș, putem preveni toate acestea.
Nu îmi place să pun răul înainte, așa că ne putem bucura și de alte avantaje ale casei noastre inteligente. Confortul nostru crește în aceeași măsură cu numărul de dispozitive inteligente din casă. Până și un simplu bec inteligent îți poate crește confortul din propria locuință. Gândește-te că te citești o carte bună într-o seară frumoasă de weekend și somnul începe să își facă prezența. Datorită becului inteligent, nu trebuie să te mai ridici, îl poți opri vocal sau direct de pe telefon în secunda doi. Ce îți poți dori mai mult?

Planul inițial
Fiind un proces de durată care vă va schimba puțin modul de viață, trebuie să facem un plan de bătaie de care să ne ținem. Evident că nu există un plan standard care să se potrivească tuturor. Asta pentru că nevoile și prioritățile oamenilor sunt in general diferite.
Cu toate astea, primul pas înainte de a face o achiziție ar fi să ne descoperim nevoia care să poată fi automatizată. Vă voi da exemplul meu, care am început cu un bec inteligent din pură întâmplare. Nevoia mea era iluminarea biroului, dar nu aveam loc pe birou de o lampă și era destul de greu să trag un întrerupător în apropiere. Soluția a fost un bec inteliget Xiaomi Yeelight care poate fi comandat direct de pe telefon.
Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este să începeți cu ceva mic dacă nu sunteți neapărat deciși ce vreți să faceți în viitor. Tot acest proces poate deveni destul de scump, dar în acelasi timp se poate încadra și într-un buget mai mic. Noi începând cu un bec, mișcarea naturală a fost să înlocuim sistemul de iluminat din casă. Acesta a fost planul nostru inițial.
Dacă nu vreți să investiți o sumă mare de bani într-o automatizare sau un experiment, este cu siguranță posibil. Casa inteligentă poate fi atât de ieftină sau scumpă cât vă doriți sau permiteți. În continuare vă voi da câteva exmeple de automatizări foarte simple, care nu necesită prea multă bătaie de cap, dar nici foarte mulți bani.
Exemple de automatizări pentru o casă inteligentă
Automatizarea iluminatului cu becuri inteligente
Cred că cel mai la îndemână pentru toată lumea este să ne bazăm pe un sistem de iluminat inteligent. Beneficiile sunt multiple, pornind de la economia pe care o facem datorită becului LED, până la confortul sporit adus de acestea.
În funcție de buget, puteți găsi becuri inteligente la prețuri de aproximativ 50-70 lei cum ar fi becul inteligent HAMA. Acesta își face treaba de minune și poate fi controlat prin Tuya Smart sau Hama Smart Solution, sau chiar Google Assistant de pe telefon.
Un alt bec de care suntem noi foarte mulțumiți, iar prețul este puțin sub 100 lei este Xiaomi Yeelight 1s. Acesta permite exact același control din aplicația Yeelight instalată pe telefon sau direct din Google Home. Diferența majoră în cazul acestui bec este una calitativă. Lumina colorată fiind de o calitate mult mai bună față de cea a becului Hama.
O altă variantă, mai scumpă dar mai calitativă poate fi Philips Hue. La aproximativ 500 lei veți primi 3 becuri inteligente Philips Hue și un bridge ZigBee pentru a le controla și configura cu ușurință.
Controlarea temperaturii din casă
Fie că vorbim despre încălzit sau răcit locuința, tot timpul trebuie să fim atenți și să potrivim temperatura pentru a ne simți confortabil. Nu vreau să mă repet, dar și aici depinde de cât sunteți dispuși să cheltuiți. Există variante pentru toate bugetele.
Pentru încălzire putem apela cu încredere la un termostat inteligent ieftin, cum ar fi BHT-002, sau al unuia cu mai multe opțiuni de control cum ar fi Honeywell Lyric T6R. Acesta din urmă promițând mai multe opțiuni personalizabile.
Cea mai ieftină soluție poate fi o telecomandă inteligentă Broadlink RM 4 Mini cu senzorul de umiditate și temperatură.
Citește și: Review telecomandă universală Broadlink RM 4 Mini + senzor de temperatură și umiditate
Cu acest dispozitiv inteligent putem controla aproape orice dispozitiv care primeste comenzi prin IR (infraroșu). De la o simplă bandă led, până la aparatul de aer condiționat.
Astfel, cu informațiile primite de la senzorul de temperatură al telecomenzii și ajutorul IFTTT putem crea foarte rapid automatizări. Fie că vrem să încălzim sau răcorim casa, ne putem crea rapid scenariile necesare.

Alegerea ecosistemului casei noastre inteligente
Acest pas este foarte important într-o casă inteligentă, totuși, nu trebuie să luăm o decizie din primul moment. Deși pare un pas foarte ușor care nu necesită multă atenție, este fix contrariul.
În prezent, cei mai importanți ”jucători” de pe piața de smart home sunt Google Assistant, Amazon Alexa și Apple Homekit (care încă nu este disponibil în România). În funcție de ce dispozitive plănuiți să adăugați în casă, vă recomandăm să faceți o verificare prealabilă a compatibilității. Majoritatea dispozitivelor inteligente sunt compatibile atât cu Alexa cât și cu Google Assistant.
Totuși, există dispozitive care au nevoie de un hub/gateway pentru a fi controlate prin intermediul asistenților virtuali. Aici Amazon a luat-o puțin înainte și Amazon Echo Plus are suport nativ pentru dispozitivele ZigBee. Acest lucru poate ajuta să economisiți niște bani pe care i-ați fi dat pe un hub/gateway inteligent.
Noi folosim ecosistemul Google Home din mai multe motive. Deja aveam configurat contul de Google cu multe informații personale (calendar, contacte, etc.). Eram obișnuit și îmi place vocea asistentului de la Google. A fost mai comod pentru mine să învăț aplicația Google Home.
Probabil dacă am fi avut Amazon în țară am fi mers și noi spre Alexa sau un combo Alexa + Google Assistant. Asta ne-ar fi ajutat la cumpărături și alte lucruri asociate vieții de zi cu zi.
Vreau să menționez aici că ambii asistenți sunt foarte buni, este o preferință personală să îl alegeți pe unul sau altul. Din câte ne-am informat noi, mulți spun că rutinele din Alexa sunt ceva mai configurabile față de cele din Google Assistant. Dar după lungi războaie între părerile de pe internet, mi-am dat seama că este fix o preferină personală și este vorba despre obișnuință.

Alegerea dispozitivelor în casa inteligentă
Asta este partea mea preferată. Avem atât de multe opțiuni pentru a ne ușura viețile și a profita de tot ce ne oferă tehnologia încât nici măcar nu știu de unde să încep.
Pentru a înțelege mai bine despre ce voi vorbi în continuare, vă recomand să vă familiarizați cu cei mai comuni termeni legați de smart home. Citind aceste articole, veți pleca cu dreptul în aventura de tehnologizare a casei:
- Ce este ZigBee?
- Ce este Z-Wave?
- Ce este IFTTT?
- Ce este Google Assistant?
- Ce este Amazon Alexa?
- Ce este un hub inteligent?
Cu hub sau fără hub?
Primii pași către o casă inteligentă vor duce foarte rapid la întrebarea ”Am nevoie de un hub/gateway?”. Din păcate nu există un răspuns universal valabil. Răspunsul depinde în funcție de mai mulți factori.
Când nu ai nevoie de hub?
În principiu nu ai nevoie de hub dacă ai dispozitive compatibile direct cu ecosistemul ales sau deținut. Aici intră dispozitivele pe cutia cărora scrie că este compatibil cu Google Assistant și/sau Amazon Alexa. Vă recomand să citiți bine descrierea produselor pentru că pe unele scrie că sunt compatibile cu ecositemele dacă folosiți un gateway/hub.
În principiu, pentru puține dispozitive compatibile direct cu ecosistemul, nu aveți nevoie de un hub inteligent. Dacă vreți câteva becuri și întrerupătoare, poate chiar și un termostat, este suficient o boxă smart sau chiar telefonul pentru a le controla.
Când ai nevoie de un hub?
Nevoia unui hub/gateway apare când încep să se strângă din ce în ce mai multe dispozitive inteligente în casă. Pe lângă clasicele becuri, prize și întrerupătoare, apare nevoia unui termometru sau altor senzori.
O mare parte a senzorilor inteligenți rulează pe tehnologii cum ar fi ZigBee sau Z-Wave, astfel, nu pot comunica direct cu ecosistemul casei. De exemplu, pentru senzorii de temperatură de la Xiaomi putem folosi aplicația Xiaomi Home pe telefon pentru a vedea valorile, însă nu le putem folosi într-un scenariu din Google Home, Alexa sau IFTTT. Aici avem nevoie de un hub, pentru a traduce informația pentru ecosistemul nostru.
Același lucru este valabil pentru toate dispozitivele care rulează pe tehnologii ca Z-Wave și ZigBee.

Când se recomandă un hub deși nu este absolut necesar?
Sunt totuși câteva scenarii în care se recomandă un hub inteligent chiar dacă nu se folosesc dispozitive care rulează pe ZigBee/Z-Wave. Cei care știți cum funcționează rețelele wireless probabil v-ați gândit deja la agomerarea rețelei WiFi din casă.
Orice dispozitiv conectat la WiFi-ul locuinței interferează cu celelalte dispozitive. Oricât de mult ne-am dori să îndepărtăm interferențele, este foarte greu spre imposibil să facem asta.
Fiecare router WiFi are o anumită suprafață acoperită, care depinde foarte mult de structura casei. Calitatea semnalului este afectată și de restul conexiunilor routerului.
În cazul în care plănuiți să adăugați zeci de dispozitive WiFi, trebuie să luați în considerare un hub inteligent. Vă recomandăm asta pentru a evita împânzirea casei cu dispozitive care în realitate nu au nevoie de slotul ocupat în router în mod constant.
Exact asta face hub-ul inteligent. Să zicem că avem 16 dispozitive inteligente conectate la router-ul nostru. Asta crează automat 16 conexiuni wireless între fiecare dispozitiv și router. În funcție de locația și distanța față de router, aceste conexiuni pot interfera și slăbi conexiunea altor dispozitive la router. Alegând un hub inteligent, acesta conectează toate dispozitivele între ele, iar hub-ul la rândul lui se conectează la WiFi.
Așadar, în loc de 16 conexiuni vom avea una singură, iar interferențele vor scădea sau chiar dispărea.
Extinderea rețelei sau adăugarea noilor dispozitive
Și în cazul extinderii rețelei dispozitivelor inteligente sunt valabile sfaturile de la pasul aterior.
Dacă nu aveți un hub inteligent, va trebui să vă orientați către dispozitive WiFi care se conectează cu Google Assistant, Alexa sau IFTTT.
Dacă aveți un hub inteligent, va trebui să vă orientați către dispozitive care folosesc aceeași tehnologie ca hub-ul deținut (Z-Wave/ZigBee).
Chiar dacă aveți un hub, sunt unele produse care nu se pot conecta la acesta fiind exclusiv WiFi. Nu este nici o problemă, dispozitivele vor comunica între ele prin intermediul asistenților virtuali și al ecosistemului.
Un exemplu ar fi automatizarea iluminatului în funcție de temperatura din casă. Să zicem ca avem un termostat inteligent WiFi conectat direct la ecosistem și câteva becuri Philips Hue conectate prin hub-ul Hue. Putem în continuare crea scenarii de iluminat direct din Google Assistant sau Alexa.

Mentenața casei inteligente
Chiar dacă acest articol se referă la primii pași către o casă inteligentă, asta nu înseamnă că nu trebuie să fim precauți. În funcție de dispozitivele pe care le avem, va trebui să le verificăm din când în când.
Mă refer aici la dispozitivele pe care nu le vedem, cum ar fi un senzor de inundații pe care îl avem sub cabina de duș. Chiar dacă în aplicația dedicată acesta pare că își face treaba cum trebuie, o dată la ceva vreme am putea să verificăm dacă fizic este complet funcțional. Știm cu toții că apa nu se împacă foarte bine cu circuitele electrice. Iar într-o zonă greu accesibilă pot apărea multe variabile care pot strica buna funcționare a lucrurilor.
În general, senzorii necesită o curățare o dată la ceva vreme. Senzorii de mișcare sunt foarte pretențioși cu praful. Din moment ce de obicei aceștia sunt montați în partea de sus a camerei, praful se va depunde ceva mai ușor. Un senzor acoperit cu praf va avea o eficiență scăzută sau chiar eronată.
Consider că mentenanța casei inteligente este un proces rapid, care poate fi efectuat o dată la câteva săptămâni, poate chiar luni, în funcție de numărul de dispozitive și sisteme instalate.
Aceste sfaturi sunt pentru entuziaștii care vor să adauge un strop de inteligență în casele lor. Există și soluții mult mai avansate care necesită mult mai mult efort pentru a fi puse pe picioare. Însă pentru rezolvarea unor nevoi relativ simple, ne putem folosi oricând de un dispozitiv inteligent care să ne satisfacă nevoia.