Google Cast
Acasa » Tutoriale » Google Cast – compatibilitate și funcționare

Google Cast – compatibilitate și funcționare

de Andrei Russo
7 min.

Google Cast este cea mai utilă funcție pe care o oferă atât Google Chromecast cât și boxele inteligente de la Google. Această funcție este de obicei prezentă și pe alte playere produse de terți, dar și smart TV-uri care au încorporat Chromecast. Un exemplu ar putea fi Xiaomi Mi TV Stick, care nu este produs de Google, dar putem proiecta conținut audio și video de pe dispozitivele noastre.


Dacă ai ajuns aici căutând mai multe informații despre player-ul Google Chromecast îți recomandăm următoarele articole:

Ce este funcția Google Cast?

Cast se poate traduce ca a proiecta, sau a arunca. Iar această funcție face fix acest lucru prin intermediul conexiunii dintre telefon și dispozitivul inteligent. Se poate folosi atât pentru conținut audio cât și pentru conținut video. Cu doar două click-uri, ce vezi pe telefonul tău poate fi afișat pe TV-ul sau boxa inteligentă.

Această funcție este disponibilă pe marea majoritate a telefoanelor mobile și tabletelor de pe piață. Dar și pe PC/laptop dacă folosești browser-ul Google Chrome.

cum folosesti Google Chromecast?

Cum funcționează Google Cast?

Este foarte simplu! Ai nevoie doar de un telefon și un Chromecast(sau dispozitiv cu această funcție activată). Al treilea și ultimul lucru de care ai nevoie este conținutul pe care vrei să-l proiectezi. În categoria lucrurilor care pot fi proiectate se regăsesc:

 • clipuri video de pe YouTube, Netflix, sau alte servicii de streaming
 • clipuri video de pe telefonul tău
 • poze de pe telefon sau contul Google Photos
 • conținut audio de pe serviciile de streaming sau de pe telefon

Un punct bonus la proiectarea conținutului video sau audio este că în momentul proiectării, clipul video continuă de unde ai rămas cu vizualizarea pe telefon. În cazul versiunilor de Chromecast 3 sau mai mici, controlul se face exclusiv de pe telefon. Dar pentru Chromecast cu Google TV și playerele/TV-urile care au telecomandă, clipul poate fi controlat cu ajutorul telecomenzii.

Note icon
Atenție! Telefonul sau dispozitivul de pe care vrei să proiectezi trebuie să fie conectat la aceeași rețea WiFi pentru a putea funcționa.

Către ce dispozitive pot proiecta conținut de pe telefon?

Oficial poți proiecta conținut către orice variantă a Google Chromecast. Asta nu înseamnă că nu există și alte dispozitive pe care să poți folosi această funcție. De exemplu, Xiaomi Mi TV Stick este un dispozitiv terț care are această capabilitate.

Pe piață se găsesc o grămadă de dispozitive care acceptă proiectarea imaginilor. De obicei acest lucru este menționat pe cutia și în specificațiile produselor. Televizoarele inteligente care folosesc sistemul de operare Android TV au această funcție nativ. Dar sunt și altele care nu folosesc acest OS și au posibilitatea de a reda conținut.

Dispozitivele compatibile cu Chromecast au de obicei menționat acest lucru printr-un sticker. Sticker-ul poate fi alb sau negru, dar textul este același: Chromecast built-in. Developerii chiar se pot folosi de SDK-ul Chromecast pentru a integra Chromecast și în alte dispozitive personalizate (ex: Raspberry Pi).

Ce tipuri de conținut poți proiecta pe Chromecast sau smart TV?

Indiferent că vorbim despre un telefon sau PC, conținutul care poate fi proiectat este același. Pe dispozitivele mobile, cum ar fi telefoanele sau tabletele, aproape toate aplicațiile de streaming suportă această funcție.

Marea diferență de pe PC este faptul că trebuie neapărat să folosești browser-ul Google Chrome. Tipurile de conținut diferă pe PC, dar nu cu mult. Adică putem în continuare să trimitem clipuri video, dar avem avantajul de a duplica monitorul pe Chromecast sau smart TV.

Ca tipuri de conținut putem trimite aproape orice: video, audio, imagini, prezentări PowerPoint, și multe altele. Dacă pe PC suntem limitați la ce rulează în browser, pe dispozitivele mobile putem folosi orice aplicație în care apare logo-ul Google Cast.

Poți găsi o listă completă cu aplicațiile native pe pagina oficială Chromecast. Dar pe lângă această listă de aplicații suportate oficial, sunt multe altele care pot fi proiectate. Lista completă a serviciilor suportate o găsești pe Wikipedia.

Ce tipuri de conținut poți proiecta pe Chromecast sau smart TV?

Cum folosești Google Cast de pe telefonul tău Android?

Stai întins pe canapea în sufragerie și te uiți la un clip video interesant pe YouTube. Dar ți-au obosit ochii, iar ecranul telefonului e prea mic. În plus Chromecast-ul ăla primit la Crăciun șomează la câțiva metri de tine. Mută clipul video pe TV din doar două click-uri.

Pentru a proiecta clipuri video YouTube de pe telefon pe Chromecast-ul tău trebuie să urmezi doar doi pași simpli:

 1. Dă click pe iconița Cast
 2. Selectează TV-ul pe care vrei să ruleze conținutul selectat

Cum folosești Google Cast de pe iPhone sau iPad?

Poate sună nebunește, dar pe dispozitivele Apple acest procedeu este la fel de simplu ca pe orice alt dispozitiv. La fel ca în cazul telefoanelor cu Android, din două click-uri clipul de pe iPad se va muta pe TV-ul tău preferat. Diferența la iOS este că nu se deschide un nou pop-up, ci un dropdown.

 1. Dă click pe iconița Cast
 2. Selectează TV-ul pe care vrei să ruleze conținutul selectat

Cum folosești Google Cast de pe iPhone sau iPad

Cum folosești Google Cast de pe laptop sau PC?

M-am găsit de foarte multe ori în această situație. Ascultam un clip mai lung de pe YouTube și nu era neapărat nevoie să mă uit la el. Cu toate astea, mai erau faze pe care voiam să le văd. Dar în același timp aveam nevoie să mai aud și alte sunete provenite din laptop. Chromecast-ul m-a salvat!

Deocamdată această metodă funcționează doar pe browser-ul Chrome pe orice sistem de operare de pe PC. Procedeul este la fel pe Windows, OSX și Linux. Singura condiție fiind ca atât PC-ul cât și Chromecast-ul să fie conectate la aceeași rețea WiFi.

Din player-ul YouTube din browser sau folosind PWA-ul YouTube trebuie să urmezi aceeași pași ca pe celelalte dispozitive:

 1. Dă click pe iconița Cast din player-ul YouTube
 2. Selectează Chromecast-ul pe care vrei să ruleze conținutul selectat

Cum folosești Google Cast de pe laptop sau PC?

Alternativ, poți da click pe meniul de Opțiuni (cele trei puncte) și Cast. Această metodă este super utilă când vrei să proiectezi altceva, nu neapărat un clip video.

Cast browser Google Chrome

Am marcat și punctul 3 în screenshot-ul de mai sus. Fiind vorba despre un PC, ai mai multă putere și control chiar la degetul tău mic. Pe PC/laptop ai posibilitatea de a proiecta un tab, întreg desktop-ul sau un fișier separat salvat pe PC.

Deci cu un simplu Chromecast îți poți transforma un TV în al doilea monitor pentru PC. Astfel îl poți folosi pentru divertisment dar și pentru a face unele prezentări. De exemplu, poți prezenta un PowerPoint fără a mai fi nevoie de nici un cablu suplimentar.

Cum faci Cast la audio pe o boxă Google Home?

Dacă ai o boxă inteligentă Google Home, indiferent de varianta acesteia, poți transmite conținutul audio de pe telefon direct pe această boxă. Într-un articol separat am descris toate metodele prin care poți asculta muzică pe boxa ta Google Home.

Pe scurt, trebuie să intri în aplicația Google Home de pe telefonul tău, selectezi boxa dorită și apeși butonul Cast my audio.

După ce ai urmat acești pași, tot conținutul audio de pe telefonul tău va fi redat pe boxa selectată. Poți opri proiectarea din același loc, sau direct din bara de notificări a telefonului.

Întrebări și răspunsuri

 • Ce este funcția Google Cast?
 • Cu ajutorul funcției Cast poți proiecta conținut audio, video și imagini din telefon pe dispozitivul tău compatibil Chromecast.
 • Ce conținut poate fi proiectat prin Cast?
 • Clipuri video de pe Youtube, Netflix sau alte servicii de streaming; clipuri video de pe telefonul tău; poze de pe telefon sau Google Photos; conținut audio de pe telefon sau de pe servicii de streaming.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *