Cele mai bune becuri smart
Acasa » Ghiduri » Cele mai bune becuri smart

Cele mai bune becuri smart

de Andrea Raduly
8 min.

Cu siguranță ai auzit de becuri care pot fi controlate de la distanță sau de becuri cu comandă vocală și te-ai gândit că vrei și tu. Ei bine, asta înseamnă un bec smart. De aceea, vreau să îți arăt care sunt cele mai bune becuri smart și să îți ofer un ghid detaliat de alegere al acestora.

Becurile smart reprezintă cea mai ușoară și facilă metodă de automatizare a casei. Datorită multitudinii de modele existente pe piață, care variază și ca preț, este o metodă accesibilă pentru toată lumea.

Ce este un bec smart și ce face?

Un bec smart are aceeași funcție ca și un bec obișnuit. Dar, datorită tehnologiei smart home, el vine cu numeroase alte avantaje și caracteristici. În primul rând, este vorba despre faptul că poate fi controlat de la distanță, prin intermediul unui smartphone sau al unei tablete. Să nu mai vorbesc de controlul vocal care ar trebui deja să te convingă.
Programarea luminilor, reglarea intensității luminoase sau alegerea din milioane de culori sunt alte avantaje de luat în seamă.

Pentru a putea controla un bec, vei avea nevoie de un smartphone, o tabletă sau un hub. Fiecare bec inteligent folosește unul sau mai multe protocoale de comunicare care te vor ajuta ulterior în conectarea becurilor și cu alte dispozitive smart din casă. Este vorba despre Bluetooth, WiFi, Zigbee sau Z-Wave.

Dacă pe lângă aplicație ți-ar plăcea să controlezi luminile și prin intermediul unei telecomenzi, să știi că ai noroc. Iată un ghid al celor mai bune becuri led cu telecomandă.

Creșterea prețurilor din ultima perioadă ar trebui să ne facă să luăm în considerare migrarea către un sistem de casă inteligentă. De ce spun asta? Pentru că becurile smart folosesc tehnologia LED. Acestă tehnologie consumă mult mai puțin iar becurile led au o durată de viață mult mai mare față de un bec normal.

În plus, dacă ai uitat vreun bec aprins, cu un singur click îl vei putea nchide.

Nu este un secret că un bec inteligent este mai scump față de un bec tradițional. Ai putea spune că poți economisi doar cu un bec led simplu. Este adevărat, însă cu acesta nu vei putea stinge luminile din casă, dacă cumva le-ai lăsat aprinse pentru că fugeai grăbit spre muncă.
Citește mai multe despre ce este un bec inteligent și află toate avantajele acestora.

cum alegi cele mai bune becuri smart

Cum alegi cele mai bune becuri smart?

Dintr-atâtea modele existente pe piață, sunt sigură că te poți simți copleșit. De aceea, vreau să îți prezint câteva aspecte la care să fii atent.

Locația becului

La prima vedere, poate ți se pare că nu are importanță, însă crede-mă că are. Aici te vei lega de intensitatea luminoasă, care se calculează în lumeni. Vrei un bec care să lumineze o întreagă cameră, sau vrei un bec care să accentueze un colț al camerei? Cu cât ai nevoie de o lumină mai puternică, cu atât vei căuta ca becul să aibă un număr cât mai mare de lumeni.
De altfel, o cameră de lucru sau o bucătărie necesită o intensitate luminoasă mai mare. Pe când o zonă de odihnă sau dormitorul nu. Acolo vei avea nevoie de o lumină mai ușoară ochilor.

De asemenea, și dimensiunea camerei este de luat în calcul. O cameră mai mare va avea nevoie de o intensitate luminoasă a becurilor mai mare.

Culoarea

Culoare luminii becului ține la fel de locația unde vei instala becul. Există atât becuri albe cât și becuri RGB care îți oferă milioane de culori. Partea bună este că becurile RGB oferă și culoarea albă, dar sunt mai scumpe decât cele albe.

De aceea, într-o bucătărie unde nu cred că ai neapărat nevoie de lumini colorate, te poți rezuma la un bec smart doar cu culoare albă.

Cele mai bune becuri smart au capacitatea de a transforma o locuință plictisitoare, în una cu o atmosferă foarte plăcută. Un living-room poate fi foarte ușor transformat într-o atmosferă mai prietenoasă atunci când ai niște musafiri. Să nu mai spun de camera copiilor care se pot bucura de niște culori vibrante al unor becuri smart RGB de calitate.

cum functioneaza becurile smart

Conectivitatea

Așa cum am sus și mai sus, becurile smart au nevoie de protocoale de comunicare. La acest lucru ne referim și când vine vorba de conectivitate. Bluetooth, Wi-Fi, Zigbee sau Z-Wave. Pe scurt, becurile Bluetooth sunt cele mai ieftine dintre cele de mai sus, dar nu pot fi controlate din afara casei. Ele nu se conectează la internet și conexiunea se face dintre bec și telefon.

Dacă îți dorești să le controlezi de la distanță, îți sugerez să optezi pentru becurile Wi-Fi sau becurile Zigbee.

Becurile Wi-Fi sunt printre cele mai frecvent întâlnite și nu au nevoie pentru funcționare de un hub deoarece ele se conectează la internet prin router.

Becurile Zigbee sau Z-Wave au nevoie în schimb de un hub, ceea ce presupune un cost suplimentar. Dar, există și un avantaj din toate acestea. Ele sunt considerate mult mai sigure și de asemenea viteza de răspuns este mai mare față de becurile Wi-Fi. Când vorbim de Zigbee, te poți gândi la o rețea locală a dispozitivelor smart din casă.

Evident, dacă ai câteva dispozitive smart, nu vei găsi necesitatea unui hub. Odată adunate, s-ar putea ca Wi-Fi-ul să fie suprasolicitat și să nu aibă o viteză de răspuns atât de rapidă.

Cele mai bune becuri Zigbee oferă stabilitate, consum redus de energie și conectivitate ridicată.

Compatibilitate cu asistenții vocali

Dacă deja de folosești de serviciile vreunui asistent vocal: Google Assistant, Amazon Alexa sau Siri, ia în considerare și acest lucru. Alegerea unui ecosistem este super avantajoasă deoarece vei putea controla toate dispozitivele de pe o singură aplicație. Smart home înseamnă confort. Așa că nu vei vrea să cauți frenetic aplicația fiecărui gadget smart pentru casă.

În plus de asta, având dispozitivele inteligente din casă într-unul din aceste ecosisteme, vei putea face diverse automatizări. Spre exemplu, când îi spui asistentului tău că pleci de acasă, toate luminile din casă să se stingă.

Iar cireașa de pe tort, controlul vocal al acestora. Nici nu trebuie să mai deschizi aplicația de pe telefon, că pur și simplu îi spui ce să facă. În cazul acesta te-ar interesa mai multe despre cum poți să aprinzi și să stingi un bec cu comandă vocală.

Citește și:

Becuri smart cu hub sau fără hub?

La întrebarea aceasta ar trebui să te gândești la ceea ce îți dorești tu de la casa ta. Îți dorești doar câteva lumini pe ici colo care să îți mărească confortul? Sau gândul tău este să îți creezi o casă cu totul automatizată? Dacă este așa, atunci îți sugerez să mergi din prima pe becuri cu hub.

De altfel, există și branduri de becuri care oferă mai multe protocoale de comunicare, cum sunt cei de la Phillips Hue. Ei oferă atât becuri Bluetooth cât și becuri Zigbee.

Dacă vrei să începi timid, poți testa becurile Bluetooth, iar ulterior poți adăuga oricând un hub Philips Hue. Așa vei putea adăuga și controla până la 50 de becuri și te vei bucura de extinderea funcționalităților.

Citește și: Cele mai bune becuri Phillips Hue

becuri led dimabile

Becuri led dimabile

Ce înseamnă dimabil? Poate te întrebi, mai ales ca apare tot mai frecvent pe specificațiile becurilor. Un bec dimabil, îți dă posibilitatea de a te juca cu intensitatea luminoasă. Din punctul meu de vedere, este foarte utilă această caracteristică. Poți adapta lumina la activitatea pe care o faci. Toate astea dintr-un singur bec.

Vrei să citești o carte în tihnă, sau vrei sa coși ceva? Ai lumină dimabilă potrivită pentru oricare activitate.

Cele mai bune becuri dimabile, îți permit controlul cu ușurință și sunt mai eficiente energetic.

Pe lângă asta, important de menționat este că există becuri inteligente care pot veni cu diverse accesorii. Poate fi vorba despre becuri smart cu boxă Bluetooth sau becuri smart cu senzori de mișcare.

Dacă vrei ca lumina să se aprindă atunci când treci pe lângă ea, atunci îți recomand să alegi cel mai bun bec cu senzor de mișcare. Genul acesta de becuri vin cu un senzor încorporat care au capacitatea de a simți mișcarea și să aprindă lumina pentru tine.

Becurile smart cu boxă Bluetooth, au încorporate o boxă la care te poți conecta cu telefonul și să pui orice muzică dorești. Interesant, nu?

Cele mai bune becuri smart sunt o alegere foarte bună de animare a oricărei case. După cum vezi, pe lângă efectul plăcut pe care îl crează, asigură și un mare confort.

Avantajele sunt numeroase și mai mult de atât instalarea este pe cât se poate de simplă. Oricare din variante ai alege, sunt sigură că va fi dragoste la prima “licărire”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *